• Jaunais auto reģistrācijas nodoklis var sasniegt 1500 eiro

    Nauda
    Toms Timoško
    Toms Timoško
    7. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    No nākamā gada lietotu auto pircējiem Latvijā būs jārēķinās ar papildu izdevumiem.

    Ministru kabinets šonedēļ vienojās ieviest jaunu nodokli, kas būs jāmaksā, pirmo reizi reģistrējot Latvijā ievestu automobili, kas vecāks par pieciem gadiem.

    Iniciatīva par auto reģistrācijas nodokļa ieviešanu nākusi no Satiksmes ministrijas. Likumprojekts paredz ieviest jaunu vieglo automobiļu reģistrācijas nodokli, ar mērķi novērst vecu un ekoloģiski kaitīgu vieglo automobiļu reģistrēšanu Latvijā.

    Kā skaidro Satiksmes ministrs Tālis Linkaits, zaļo kursu uzņēmušās rietumvalstis jau ir veikušas dažādus pasākumus, kuru rezultātā iedzīvotāji atsakās no videi kaitīgiem auto.

    «Mēs negribētu, lai visa šī lēto, bet vidi piedrazojošo auto plūsma ienāktu Latvijā,» tā Linkaits skaidro papildus nodokļa ieviešanas iemeslus.

    Nodokļa likme tiks aprēķināta atkarībā no mašīnas vecuma, degvielas tipa un radītā oglekļa dioksīda jeb CO2 daudzuma. Tādēļ summa var svārstīties no dažiem desmitiem eiro līdz pusotram tūkstotim. Par mašīnām, kuras jaunākas par pieciem gadiem, reģistrācijas nodoklis nebūs jāmaksā.

    Auto tirgotāju asociācija norāda, ka šādā veidā tiks sodīti trūcīgākie cilvēki, kuri nevar atļauties iegādāties jaunus auto. 

    Valdība lēš, ka jaunais nodoklis valsts budžetā ienesīs 15 miljonus eiro gadā.

    Auto tirgotāji norāda, ka efekts, iespējams, būs pretējs, jo arvien vairāk Latvijas autobraucēju izvēlēsies mašīnas reģistrēt kaimiņvalstīs un maksāt nodokļus tur. “Salīdzināsim ar Igauniju. Igaunijā jaunu mašīnu piereģistrēt maksā 170–190 eiro plus reizi divos gados 40 eiro par tehniskās apskates veikšanu. Lietuvā šīs izmaksas ir 50 līdz 60 eiro. Mūsu valstī tas ir simtos. Un mēs vēl gribam pieņemt jaunu nodokli,” stāstīja uzņēmējs Vilmārs Millers.

    LTV aprēķinājis, ka nodokļu izmaiņas skars arī vairāk nekā 10 gadus vecu VW Sharan ar 1,9 TDI, kura vērtība ir aptuveni 3000 eiro. No nākamā gada auto kļūs par 400 – 500 eiro dārgāks.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē