• Jānis Baumanis WorldRX jauno sezonu iesāk ar piekto vietu Abu Dabi

    Ekskluzīvi
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    6. aprīlis, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Tom Banks
    Latvijas pilots Jānis Baumanis (Team STARD) jau pirmajā 2019. gada sezonas posmā Abu Dabi sasniedza labāku rezultātu nekā visas iepriekšējās sezonas laikā, izcīnot piekto vietu, Auto Bild ziņo no Yas Marina trases Apvienotajos Arābu emirātos (AAE).

    Jānis Baumanis 2019. gada sezonu iesāka ar teicamu rezultātu, pārliecinoši iekļūstot finālā un tajā izcīnot ceturto vietu. Tiesa, pēc finiša sacensību komisāri, izskatot incidentu starp Baumani un ungāru Kristanu Sabo nolēma ceturto pozīciju atdot Sabo, latviešu pilotu nobīdot uz piekto vietu.

    Incidents ar Sabo notika brauciena beigās, kad Baumanis saskrējās ar Sabo, abi izbrauca no trases, bet atgriezās, un Jānis bija priekšā ungāram, paceļoties uz ceturto vietu. Komisāri lēma, ka Jānis šajā epizodē ieguvis priekšrocību, kas ļāva apsteigt ungāru.

    Finālā startējot no otrās rindas, aiz pusfināla uzvarētājiem zviedra Kevina Hansena (Team Hansen MJP) un soma Niklasa Gronholma (GRX), Jānis, izvairoties no kontakta pirmajā līkumā atkrita uz beigām un finālu iesāka aiz līderiem. Cīnoties ar ungāru Kristianu Sabo, angli Līemu Doranu un vācieti Timo Šaideru, latvietis beigās aizcīnījās līdz ceturtajai vietai. 

    «Startā pieļāvu kļūdu, pats satrakojos, tad mani nomierināja, bet ceturtā apļa beigās jau bija pārkarsušas bremzes, aizbraucu taisni,» ne pārāk apmierināts ar sezonas pirmo posma bija Jānis, bet saskata arī gaišo pusi: «Taču 2019. gada sezona sākusies ar finālu!»

    Dorans izvēlējās džokerī iebraukt pirmajā aplī, kas viņam beigās deva vietu uz goda pjedestāla trešā pakāpiena. Atkal skandināvu cīņā par uzvaru WRC čempiona dēls uzveica Hansenu, tomēr nekļuva par Abu Dabi posma uzvarētāji, jo sacensību komisāri lēma, ka garām Hansenam Gronholms tika neatbilstoši noteikumiem. 

    «Uzvara komisāru kabinetā nav perfekts veids kā uzvarēt, bet mana komanda izdarīja lielu darbu ar auto, sagatavojot to šai sacīkstei,» pēc finiša teica Hansens.

    Kā novēroja Auto Bild, uzvarētāja kausu Niklass Gronholms konkurentam aiznesa servisa parkā, saņemot no Hansena pretī otrās vietas trofeju.

    Šajā nedēļas nogalē eksotiskajā Yas Marina trasē Abu Dabi ar uzreiz divu Latvijas braucēju — Jāņa Baumaņa (Team STARD) un Reiņa Nitiša (GRX) — dalību iesākās 2019. gada pasaules rallijkrosa čempionāts.

    Lai arī Apvienotajos Arābu emirātos (AAE) ir tikai pavasaris, Yas Marina trase dienā uzkarst līdz +40 grādiem — atliek tikai iedomāties, kāds karstums valda sporta mašīnas salonā un kā jūtas piloti, kam jābrauc ne tikai sacīkšu kombinezonā, bet arī homoģētajā apakšveļā un ķiverē. «Pēc finiša, kad gribi ievilkt dziļu elpu, saproti, ka mašīnā nav gaisa, +60–70 grādi, kā saunā,» saka Jānis Baumanis.

    Karstuma dēļ vairākas komandas izvelējās piesardzīgāku treniņbraucienu taktiku, taupot riepas, kas uz sakarsušā asfalta pastiprināti dilst. Arī Jānis Baumanis treniņus brauca ar lietus riepām, slikus taupot kvalifikācijai un sacīkstei. Pilotiem trasē, kas pirmoreiz uzņem WorldRX sacensības, bija jāpiešaujas arī augstajiem kerbiem līkumu iekšmalās — vairāki piloti ne tikai pārsita uz tiem riepas, bet arī avarēja, apmetot kūleni. Viens no tiem, kurš uzķērās uz viltīgajiem kerbiem, bija Reinis Nitišs, kurš pirmajā kvalifikācijā pārsita riepu, sabojāja arī sajūgu un palika 14 .vietā no 17 braucējiem. Toties otrajā kvalifikācijā Nitišam labākais apļa laiks un jau trešais rezultāts.

    Jānis Baumanis sāka salīdzinoši pieticīgi, pirmajās divās kvalifikācijās uzrādot astoto labāko laiku, bet netika galā ar startu. Vakarā tika nomainīts sajūgs un otrajā sacensību dienā, trešajā un ceturtajā kvlifikācijā Jānis jau parādīja tādu rezultātu, kādu no viņa gaidām — attiecīgi trešais un ceturtais rezultāts. Pēc četrām kvalifikācijam vadošais Latvijas pilots bija ceturtajā vietā, kas viņam deva pirmo starta rindu pusfinālam.

    Reinim Nitišam otrajā sacensību dienā, trešajā un ceturtajā kvalifikācijā, veiksme bija uzgriezusi muguru. Vispirms viņa mašīnā trešajā kvalifikācijā pēdējā aplī brutāli ietriecās Antons Marklunds, bet ceturtajā Reinis palika bez rezultāta, jo tehniska defekta dēļ nefinišēja. Kvalifikācijā Nitišam 14.vieta, taču cerības uz pusfinālu tika saglabātas, jo diskvalifikāciju piesprieda norvēģim Andreasam Bakerūdam, bet GRX komanda par Marklunda rīcību iesniedza protestu, kas gan netika apmierināts. Toties pusfinālā Reini ieveda zviedra Timija Hansena tehniskās problēmas, kas viņam liedza turpināt sacīksti.

    Diemžēl turpinājums Reinim nebija veiksmīgs — jau pirmajā aplī sadursme, kuras rezultātā Nitiša mašīna piezemējās uz Marklunda auto jumta un ar to Abu Dabi posms jēkabpilietim bija noslēdzies.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē