• FOTO: Prezentē Latvijā pirmās ar dabasgāzi darbināmās atkritumu savākšanas mašīnas

    Atkritumu apsaimniekošana
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    7. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Toms Norde
    Kopējās investīcijas automašīnu iegādē bija 793 tūkst. EUR, un automašīnas iepirkuma rezultātā iegādātas no SIA Scania Latvia. Pēc uzņēmuma veiktajiem aprēķiniem, ar jaunajiem transporta līdzekļiem videi kaitīgo izmešu daudzums gada griezumā samazināsies par aptuveni 22% jeb 95 tonnām CO2, kas salīdzināms ar apjomu, ko gada laikā absorbē mežs 50 hektāru platībā.

    Eco Baltia grupas valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs: “Viens no mūsu galvenajiem stratēģijas mērķiem ir veicināt ilgtspējīgu un efektīvu atkritumu apsaimniekošanu un pārstrādi, tādējādi nostiprinot pašreizējo uzņemto kursu aprites ekonomikā.

    Fokusējamies uz gudru uzņēmuma darbību, tāpēc strādājam pie tā, lai arvien samazinātu dažādu procesu ietekmi uz vidi. Veicinot aprites ekonomikas virzību, mums ir svarīgi atgriezt atkritumus kā resursus atpakaļ ekonomikā. Vienlaikus jau pamatos ikvienam uzņēmumam jādomā, kā samazināt dabas resursu patēriņu.

    Jā, videi draudzīgāki risinājumi no uzņēmumiem nereti prasa lielākas investīcijas, taču tās noteikti atmaksāsies labākā dzīves kvalitātē nākotnē.”

    Pēc SIA Eco Baltia vide veiktajiem aprēķiniem, izmantojot jauno CNG specializēto transportu ikdienas pakalpojumu sniegšanā, iespējams būtiski samazināt dažādus vidi ietekmējošus faktorus – videi kaitīgo izmešu daudzumu, trokšņa līmeni, kā arī degvielas patēriņu. Aprēķini liecina, ka, salīdzinājumā ar līdzšinējiem dīzeļdzinēja spēkratiem, piecu CNG atkritumu savākšanas autotransporta radīto CO2 izmešu apjoms tiks samazināts par vismaz 22%.

    Tiek prognozēts, ka transporta radītais trokšņa līmenis pilsētvidē būs par 20–25% mazāks nekā līdzšinējo specializēto transporta līdzekļu radītais, savukārt degvielas patēriņa izmaksas – par aptuveni 15% mazākas.

    Transports rada aptuveni ceturto daļu no Eiropas kopējām siltumnīcefekta gāzu emisijām, tāpēc videi draudzīgāku risinājumu meklēšana un veicināšana transporta sektorā ir gan Eiropas Savienības, gan arī Latvijas politikas dienaskārtībā.

    Satiksmes ministrs Tālis Linkaits: “Gudra transporta politika, atbildot uz sabiedrības pieprasījumu pēc videi draudzīgākiem transporta risinājumiem, ir virzāma trīs galvenajos virzienos – paradumu maiņa par labu sabiedriskajam transportam, mikromobilitāte pilsētās un pārvadājumu veidi ar mazākām emisijām, tai skaitā CNG. Ar gandarījumu redzam, ka par to domā un atbilstoši rīkojas arī uzņēmējdarbības vide.”

    Pēc Scania Latvia, kā arī publiski pieejamiem datiem – ar CNG sistēmu aprīkotām automašīnām, salīdzinot ar dīzeļdzinēja transportu, CO2 izmešu daudzumu iespējams samazināt līdz pat 25–30%, bet slāpekļa dioksīda (NO2) izmešu daudzumu – līdz 90%.

    Savukārt cieto putekļu daļiņu daudzumu ar CNG automašīnām iespējams samazināt pat par 98%. Līdz ar to CNG tiek vērtēta kā videi draudzīgāks degvielas tips nekā dīzeļdegviela vai benzīns. Turklāt izmaksas par saspiesto dabasgāzi ir stabilas un precīzāk prognozējamas ilgtermiņā, jo tās neietekmē izmaiņas degvielas tirgū.

    SIA Eco Baltia vide investīcijas piecu jauno CNG atkritumu mašīnu iegādei ir 793 tūkst. eiro. Transporta līdzekļu piegādei tika veikts iepirkums, kurā uzvarēja SIA Scania Latvia, nodrošinot automašīnu piegādi. Atkritumu savākšanas mašīnas sākotnēji tiks izmantotas pakalpojumu nodrošināšanai Rīgas Vidzemes priekšpilsētā un Ziemeļu rajonā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē