• Bonus Malus klase samazinājusies 211 055 auto īpašniekiem

    Aktuāli
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    19. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Saskaņā ar Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (turpmāk – LTAB) datiem pēc ikgadējās apdrošināšanas risku izvērtēšanas sistēmas Bonus – malus (turpmāk – BM) klašu pārrēķina, kas ik gadu notiek 15.septembrī, šogad BM klase palielinājusies 340 023, bet samazinājusies – 211 055 autoīpašniekiem.

    Visaugstākā (17.) BM klase šobrīd ir 139836 autoīpašniekiem un tas vēsturiski ir lielākais transportlīdzekļu īpašnieku skaits šajā klasē (salīdzinot ar pērno gadu pieaugums par 8429; ar 2015.gadu – pat par 46518 autoīpašniekiem). Kopumā augstākajās/labajās BM (7.-17.) klasēs šobrīd ir 944467 autovadītāji.

    Savukārt zemākā (1.) BM klase ir 218 autoīpašniekiem, bet zemākās/sliktās klases (1. – 5.) kopumā šobrīd ir 26734 transportlīdzekļu īpašniekiem. Sākumklase (6.) šobrīd piemērota 163550 autoīpašniekiem.

    BM klase ir viens no galvenajiem, bet nebūt ne vienīgais OCTA cenu noteicošais faktors. Šo informāciju apdrošinātāji var izmantot aprēķinot atlaides vai piemaksas OCTA polisei. BM klase tiek pārrēķināta reizi gadā – 15. septembrī, un ņemot vērā apdrošināšanas vēstures datus par pēdējiem 11 gadiem, BM klase var palielināties vai pazemināties, vai arī palikt esošajā līmenī.

    Aprēķinot BM klasi, tiek ņemts vērā apdrošināšanas dienu skaits jeb periods, uz kādu ir apdrošināts transportlīdzeklis, un apdrošināšanas gadījumu jeb izraisīto CSNg skaits pēdējo 11 gadu laikā. Lai BM klase nesamazinātos, katrā no periodiem (no iepriekšējā gada 1.septembra līdz kārtējā gada 31.augustam) apdrošināšanas dienu skaitam ir jābūt vismaz 275 dienas un nedrīkst būt izraisīti CSNg.

    BM klase tiek piemērota transportlīdzekļa īpašniekam (vai atsevišķos gadījumos – turētājam). Tādēļ, ja transportlīdzeklis tiek uzticēts citai personai un ar to tiek izraisīts CSNg, tad tas tiks ieskaitīts īpašnieka vai turētāja apdrošināšanas vēsturē un ietekmēs arī BM klasi.

    Ja īpašumā ir vairāki vienas kategorijas transportlīdzekļi (piemēram vieglie transportlīdzekļi vai kravas transportlīdzekļi u.tml.) vai arī tiek plānots iegādāties vēl vienu tādas pašas kategorijas transportlīdzekli, tad visiem spēkratiem tiek piemērota viena un tā pati BM klase. Līdz ar to – ja ar vienu no transportlīdzekļiem tiks izraisīts ceļu satiksmes negadījums, tas ietekmēs visu šīs kategorijas transportlīdzekļu BM klasi.

    Katrs autoīpašnieks savu BM klasi var pārbaudīt LTAB mājas lapā www.ltab.lv.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē