• Amaksofobija — bailes no braukšanas pie stūres

    Veselība
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    31. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Elpas trūkums, reibonis, pārmērīga svīšana, nespēja domāt skaidri, bailes no negadījumiem un panikas lēkmes – šie ir tikai daži no amaksofobijas simptomiem, proti, bailēm no braukšanas ar mašīnu.

    Nemieru un bažas var radīt mazas auto stāvvietas, ātrums vai policijas mašīnu redzamība, kā arī citi faktori. Kā tikt galā ar šo fobiju? Kā izturēties pret šoferiem ar šo fobiju?

    Kas saskaras ar šīm bailēm?

    Eksperti ir pārliecināti, ka fobijas piedzīvo viens no desmit cilvēkiem, un bailes braukt ar mašīnu ir viena no vispopulārākajām fobijām. Bieži ar šo fobiju saskaras tie cilvēki, kuri ir nesen ieguvuši automašīnas vadīšanas tiesības un nav pieraduši braukt vieni, bez instruktora vai citu cilvēku atbalsta un norādēm. Šādās situācijās, tieši tāpat kā prasmju uzlabošana, arī tikšana galā ar negatīvajām emocijām ir tikai laika jautājums. Šo fobiju nevar uzreiz uzskatīt par slimību.

    Simptomi

    Indivīds, kas izjūt spēcīgas bailes no braukšanas ar mašīnu, var saskarties gan ar fiziskiem, gan emocionāliem simptomiem. Emocionālie izpaužas kā stress, nemiers, bailes un nedrošība, savukārt fiziskie – kā elpas trūkums, reiboņi, pārmērīga svīšana, krampji vai pat ģīboņi.

    «Jaunie autovadītāji bieži baidās braukt uzkalniņos, baidās no sastrēgumiem vai briesmām, kuras var izraisīt citi šoferi.»

    Lai gan lielākajā daļā gadījumu, tās ir šaubas par nezināmo un pieredzes trūkuma rezultāts, kuru var viegli labot ar drošas braukšanas treniņiem,» stāsta Renault Braukšanas skolas instruktori. Šī fobija kļūst bīstamāka tad, kad tiek piedzīvoti fiziskie simptomi, jo tad autovadītājs zaudē pilnīgu kontroli pār auto un rada briesmas citiem ceļu satiksmes dalībniekiem.

    Kā reaģēt?

    «Cilvēku reakcija, kas cieš no fobijām, var būt neparedzama, tāpēc ir svarīgi atcerēties – ja jūs redzat autovadītāju, kas veic negaidītus manevrus vai brauc haotiski, ir nepieciešams ieturēt distanci un, ja nepieciešams, vērsties pēc palīdzības,» iesaka Renault Braukšanas skolas instruktori. Ja šī problēma skar jūs, izvērtējiet, kāda veida palīdzība jums ir nepieciešama. Iespējams, pietiks ar papildu braukšanas treniņiem, lai uzlabotu prasmes un celtu pašapziņu.

    Bet, ja jūs izjūtat spēcīgus simptomus, kas liedz pilnvērtīgi funkcionēt, vērsieties pie speciālista (t. i., psihologa vai psihoterapeita, atkarībā no simptomiem) vai vaicājiet pēc padoma. Amaksofobija bieži tiek ārstēta ar terapiju, kurā cilvēku pieradina braukt ar mašīnu, izslēdzot ar to saistītās negatīvās emocijas, kā arī pārvarot paša uzliktos ierobežojumus. Ar regulāriem treniņiem auto vadīšanas mākslā un sevis pilnveidošanu fobijas pieveikšana būs tikai laika jautājums.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē