• Abāšins: Ieviešot 30 dienu OCTA polisi, palielināsies neapdrošināto transportlīdzekļu skaits

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    7. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Edijs Pālens / LETA
    Šajā nedēļā Saeima plāno skatīt grozījumus OCTA likumā, kuros cita starpā iekļauta norma par 30 dienu OCTA polisēm transportlīdzekļiem ar vēsturiskā spēkrata statusu un iespēju visiem transportlīdzekļu īpašniekiem iegādāties OCTA polisi arī uz mēnesi.

    “Priekšlikumi par OCTA polises iegādes termiņa samazināšanu nav jauna ideja, un daudzu iepriekšējo gadu laikā apspriesta un noraidīta jau vairākkārt. Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (turpmāk – LTAB) apkopotā statistika un līdzšinējā pieredze rāda – jo īsāks OCTA derīguma termiņš, jo lielāka iespēja, ka transportlīdzekļa īpašnieks savlaicīgi neiegādāsies jaunu polisi. Līdz ar to šādi ierosinājumi ir pretrunīgi un nav balstīti uz faktu reālu izvērtējumu,” stāsta LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

    Esošā OCTA likuma redakcija paredz, ka transportlīdzekļu īpašniekiem iespējams iegādāties OCTA polisi uz 3, 6, 9 vai 12 mēnešiem, bet likumā paredzētos īpašos gadījumus – arī uz īsāku laiku.

    “Šāda kārtība pastāv jau vairāk nekā 15 gadus, kuru laikā jautājums par polises iegādes termiņu samazināšanu Saeimā skatīts jau daudzkārt, ikreiz atzīstot, ka pašreizējie OCTA iegādes termiņi ir pietiekami elastīgi, lai pielāgotos sezonalitātei vai citiem apstākļiem.

    Līdzšinējās diskusijas deputātu un nozares ekspertu starpā, kā arī LTAB pieredze liecina – nav pamata uzskatīt, ka īsāks OCTA termiņš samazinās neapdrošināto transportlīdzekļu skaitu satiksmē.

    Gluži otrādi – palielinās risks, ka autoīpašnieki var savlaicīgi neiegādāties jaunu OCTA polisi aizmāršības vai aizņemtības dēļ,” skaidro J.Abāšins.

    Novembra sākumā LTAB veica kvantitatīvu autovadītāju aptauju internetā, kurā piedalījās 406 respondenti. “Aptaujas dati rāda, ka 54.1% autovadītāju savlaicīgi neiegādājas OCTA polisi, jo aizmirst datumu, kad iepriekšējās polises termiņš ir beidzies. Savukārt 40.4% respondentu norādīja, ka iniciatīva transportlīdzekļu īpašniekiem iegādāties OCTA polisi arī uz vienu mēnesi var palielināt risku aizmirst vai nokavēt savlaicīgi iegādāties OCTA. Vēl 19% respondentu nevarēja atbildēt, vai, viņuprāt, pastāvētu šāds risks,” informē J.Abāšins.

    LTAB valdes priekšsēdētājs arī norāda, ka deputātu iesniegtās iniciatīvas ir pretrunā Eiropas Savienības Tiesas spriedumos paustajām atziņām par nepieciešamību nodrošināt nepārtrauktu OCTA esamību, ko dzīvē jau ir ieviesušas Ziemeļvalstis un Igaunija. Arī Latvijai šāda sistēma būs jāievieš, kas savukārt nozīmē – ja šādus likuma grozījumus pieņems, tad pastāv iespēja, ka pēc gada vai diviem likuma normas atkal būs jāmaina.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē