• 4 padomi, kā padarīt autovadītāju ikdienu zaļāku

    Praktiski padomi
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    13. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Videi draudzīgs un ilgtspējīgs dzīvesveids arvien vairāk nostiprina pozīcijas, kļūstot par daudzu Latvijas iedzīvotāju ikdienu. Atbalstot atbildīgu attieksmi pret apkārtējo vidi, šeit būs četri vienkārši soļi, lai jau šodien sāktu iedzīvināt zaļās domāšanas principus autovadītāju ikdienā. Turklāt, jaunu paradumu ieviešana nav tikai dabai, bet arī naudas makam draudzīgs risinājums.

    1. Atteikties no auto logu šķidruma plastmasas kannām

    Atbalstot zero waste jeb bezatkritumu pieeju, ikviens autovadītājs var izvēlēties uzpildīt izlejamo auto logu šķidrumu ar pistoli pa tiešo tvertnē, tādējādi iegādājoties nepieciešamo daudzumu un izvairoties no pustukšām kanniņām auto bagāžniekā.

    Mūsdienās, ņemot vērā strauju transporta tirgus attīstību, varam tikai iedomāties, cik tūkstoši  plastmasas kannu nonākušās atkritumos.  

    2. Rūpēties, lai sava dzērienu krūze līdzņemšanai vienmēr būtu pa rokai

    Mēs visi zinām, ka savas krūzes izmantošana dzērienu līdzņemšanai ir videi draudzīgāka, taču  aktīvā dienas ritmā par to bieži vien tiek aizmirsts, un rokās nonāk kārtējā vienreizlietojamā krūzīte ar plastmasas vāciņu. Lai novērstu šādu situāciju, jāparūpējas, lai sava krūze mašīnā vienmēr būtu pa rokai. Pievilcīgs krūzes dizains vai spilgts vāciņš kalpos kā labs atgādinājums.

    Baudīt rīta kafiju no šādas krūzes būs vēl patīkamāk, zinot, ka tā ir nevis no plastmasas, bet izgatavota no atjaunojamiem dabas resursiem, piemēram, bambusa, kas ir visātrāk augošais augs uz planētas un dienas laikā var izaugt līdz pat 60 cm.

    Domājot par atkritumu samazināšanu, mašīnas cimdu nodalījumā var atvēlēt vietu arī ceļojumu galda piederumu komplektam, kas  var noderēt ceļā un palīdzēs izvairīties gan no liekiem plastmasas atkritumiem, gan  arī tēriņiem vienreizējo piederumu iegādei.

    3. Audumu somu nevar būt pa daudz

    Lai varētu pilnībā atteikties no plastmasas iepirkumu maisiņu lietošanas, audumu somai vienmēr jābūt pa rokai. Kam gan negadās vienīgo auduma pirkumu somu aizmirst mājās?

    Lai būtu drošam, ka preces vienmēr būs kur nolikt, noderīgi glabāt vairākus auduma maisiņus mašīnā – pa vienam, piemēram, bagāžniekā,  salonā un mašīnas durvīs.

    4. Pārdomāt savu braukšanas stilu

    Automašīna pati par sevi nav videi draudzīgs pārvietošanas veids, taču, pieturoties pie ecodriving jeb ekobraukšanas principiem, ikviens var mazināt izmešu daudzumu un nodarīto kaitējumu videi. Turklāt, eko nozīmē arī ekonomiski, jo šādā veidā tiek taupīta arī degviela un līdzekļi tās iegādei.

    Ekobraukšanas pamatprincipi ir ļoti vienkārši – jāizvairas no pēkšņas paātrināšanās un straujas bremzēšanas, jāseko, lai dzinējs darbotos ar zemiem apgriezieniem un savlaicīgi tas jāpārslēdz uz augstāku pārnesumu. Regulāri,vismaz reizi pāris nedēļās, jāpārbauda spiediens riepās, prātīgi jāizmanto gaisa kondicionieris un jāzslēdz dzinējs, apstājoties ilgāk par vienu minūti.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē