• Skandāls Kanādā — tiesneši Ferrari un Fetelam atņem uzvaru, atdodot to Hamiltonam

    Auto
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    10. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ferrari
    Pilots, kurš svētdien Kanādas Grand Prix posmā finiša līniju šķērsoja pirmais, nebūt nekāpa uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena — ar sacensību komisāru lēmumu Sebastjans Fetels (Ferrari) saņēma 5 sekunžu sodu un bija spiests atdot uzvaru Lūisam Hamiltonam (Mercedes). Ferrari F1 komanda par komisāru lēmumu ir iesniegusi apelāciju.
    Notikumi Žila Vilnēva trasē īsumā – 48. aplī Sebastjans Fetels nenovaldīja savu braucamrīku, izbrauca no trases, un atgriezās tajā tieši priekšā otrajā pozīcijā braucošajam Lūisam Hamiltonam, gandrīz iestumjot konkurentu apmalē.

     

     

    Sacīkstes komisāri lēma, ka ar šo manevru Fetels ir pārkāpis noteikumus, neatstājot pretiniekam vietu trasē, un piesprieda vācu pilotam piecas soda sekundes klāt pie viņa rezultāta. Tādējādi Fetels no uzvarētāja pārvērtās par otrās vietas ieguvēju. Jau no pirmajiem apļiem Hamiltons, kurš šajā posmā startēja no otrās starta vietas, turējās dažu sekunžu attālumā no Fetela, un ar piecām soda sekundēm pietika, lai pašreizējais F1 čempions posma vērtējumā pārņemtu pirmo vietu. Sacensību beigu protokolā Fetels no Hamiltona atpaliek par 3,658 sekundēm.

    “Komisāri izskatīja videoierakstu un secināja, ka mašīna nr. 5 pameta trasi līkumā 3 un atgriezās līkumā 4 bīstamā manierē, piespiežot mašīnu nr. 44 izbraukt no trases. Mašīnai nr. 44 vajadzēja veikt izvairīšanās manevru, lai nenotiktu sadursme,” teikts Kanādas Grand Prix posma komisāru ziņojumā. Bez piecu sekunžu soda fetelam piespriesti arī divi soda punkti viņa superlicencē. Tādējādi 12 mēnešu laikā vācietis nopelnījis jau septiņus soda punktus.

    Lieki piebilst, ka Ferrari nometnē izcēlās liels skandāls, kamēr Mercedes murrāja ūsās un apgalvoja, ka visiem noteikumi vienādi.

    “Ir noteikumi, un tie saka, ka jums ir jāatstāj vieta mašīnai,” Mercedes F1 komandas vadītāju Toto Volfu citē Sky Sports. “Saprotu Sebastjana sarūgtinājumu, jo viņš uzvarēja sacīksti trasē, tāda ir dzīve – ir lēmumi, kas ir jūsu labā, un ir lēmumi, kas ir pret jums. Mēs gribam redzēt cīņu, taču ir viens noteikums: to ir ļoti grūti interpretēt tā, lai visi būtu apmierināti. Šodien ir situācija, kas patīk Mercedes un nepatīk Ferrari. Komisāri tomēr ir profesionāļi un ļoti pieredzējuši.”

    Fetels savukārt bija ārkārtīgi sašutis par tiesnešu lēmumu, sākotnēji pat negribēja iet uz apbalvošanas ceremoniju, un pa ceļam uz to pārvietoja plāksnīti ar pirmo numuru no Hamiltona mašīnas uz vietu, kur būtu bijis jāstāv viņa formulai – saniknots par izveidojušos situāciju, Fetels savu Ferrari nemaz neaizveda līdz vietai, kur mašīnas pēc finiša novieto godalgoto trijnieks.

    “Mēs bijām pelnījuši uzvaru, tāds ir mūsu viedoklis,” Fetels izteicās sarunā ar izdevumu Autosport. “Savāda sajūta, pat nezinu, ko teikt… Tādi lēmumu nenāk par labu mūsu sporta veidam. Līdzjutēji grib redzēt cīņu, un mēs ar Lūisu cīnījāmies. Žēl, ka komisāri pieņem tik dīvainus lēmumus. Nesaprotu, par ko man piespriests sods. Jāsaprot, ka ir ļoti grūti kontrolēt mašīnu uz zāles. Un pats galvenais – es nevienam nesabojāju sacīksti. Pret Lūisu man pretenziju nav. Kad atguvu kontroli pār mašīnu, viņš bija aiz manis. Nezinu, cik tuvu viņš bija piebraucis man klāt pirms tam. Izbraucot no trases, es nevarēju redzēt, kas notiek man aiz muguras.”

    Arī Hamiltons par šo uzvaru nav necik gandarīts, bet pastāv uz savu taisnību. “Tas nav veids, kā es gribēju uzvarēt,” britu pilotu citē raidsabiedrība BBC. “Taču es liku viņam kļūdīties un viņš aizbrauca garām līkumam. Pēc tam mēs gandrīz sadūrāmies. Viņš saka, ka tas nav godīgi? Tas ir viņa viedoklis. Es iebraucu līkumā kā parasti. Bet kad tu atgriezies trasē, nav obligāti uzreiz braukt pa sacīkšu trajektoriju.”

    Telpā, kur trīs labākie piloti gaida apbalvošanas ceremoniju, Fetels pat pajautāja Hamiltonam, kur viņam bija likties pēc izbraukšnas no trases…

     

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē