• FOTO: Jauna lappuse motoru sporta vēsturē — Lietuvai uzvara Dakaras rallija posmā!

    Auto
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    6. janvāris, 2020
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: X-Raid Team
    Lietuvas ekipāža Vaidots Žala/Sauļus Jurgelēns (Agrorodeo) ierakstījuši jaunu lappusi pasaules un mūsu kaimiņvalsts motoru sporta vēsturē – lietuvieši svētdien uzvarēja 2020. gada Dakaras rallijā ātrumposmā.

    Kā zināms, šogad pirmo reizi Dakaras rallijs notiek Tuvajos Austrumos – Saūda Arābijā.

    Pirmais ātrumposms neļāva nekādu iesildīšanos – sportistiem veicamā distance bija 752 kilometrus gara. Žala to veica trijās stundās, 19 minūtēs un četrās sekundēs, kas izrādījās ātrākais laiks. Divas minūtes un 14 sekundes aiz lietuviešiem palika leģendārais Dakaras rallija uzvarētājs Stefans Peteransels, bet vēl 36 sekundes tālāk bija vēl viena leģenda – spānis Karloss Sainss.

    Visi līderi pārstāv vienu komandu – X-Raid Team, taču ar dažādām automašīnām. Žala startē ar MINI JCW Rally un viņa pieteicējs ir Agrorodeo komanda, bet Peteransels un Sainss – ar MINI JCW Buggy mašīnām.

    Ātrumposma un sacensību vadībā Žala, kuram šis ir pirmais Dakaras rallijs pie MINI stūres, izvirzījās vien beidzamajos dopa kilometros: “Es nekad nebūtu sasniedzis šādu rezultātu ar iepriekšējiem auto. Jau pirmajos kilometros sajutu atšķirību,” pēc finiša atzinās lietuvietis. “Ātrumpsoms nebija viegls, taču mums izdevās iztikt bez pārsistām riepām. Tomēr es nebiju iedomājies, ka rezultāts būs tik labs!”

    Līdz šim labākais un pieredzējušākais Lietuvas braucējs Dakaras rallijā Benedikts Vanags (Inbank Team Pitlane) pirmajā ātrumposmā palika 15. vietā.

    Planētas slavenākajā rallijreidā debitēja arī divkārtējais F1 čempions Fernando Alonso (Toyota Gazoo Racing), kurš uzrādīja asfalta speciālistam teicamu rezultātu, ierindojoties 11. vietā (+15:27).

    Motobraucēju ieskaitē ātrākais bija austrālietis Tobijs Praiss (KTM) – 3:21,33. Tikai piecas sekundes viņam zaudēja amerikānis Rikija Brabeks (Honda), bet 40 sekundes lēnāks par Praisu bija austrietis Matiass Valkners (KTM).

    Ceļš uz uzvaru ātrumposmā Praisam nebija viegls: “Diena bija smaga, taču viss beidzās labi. Apmēram pēc 15 kilometriem man pazuda leģenda, kas ir diezgan dīvaini. Man paveicās, ka varēju sekot putekļiem un citiem barucējiem. Ja tu nozaudējies no leģendas, principā brauc uz aklo. Uz papīra viss pagaidām izskatās labi, bet sagaidu sodus. Nav gluži labākais sākums, taču rallijs ir garš. Es esmu labā formā, uz motocikla jūtos labi, viss kārtībā.”

    Smago automašīnu kategorijā bez pārsteigumiem – atkal ātrākā bija KAMAZ komanda (Antons Šibalovs/Dmitrijs Ņikitins/Ivans Tatarinovs), toties otrajā vietā ierindojās ekipāža ar MAZ auto – baltkrievi Sjarhejs Vjazovičs/Pāvels Haraņins/Antons Zaporoščanka.  Trešie holandieša Janusa van Karstena ekipāža ar Iveco.

    Kvadraciklu ieskaitē ātrākais bija čīlietis Ignacio Kasale.

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē