• Vajag ietilpīgu auto? SUV un universālis nav vienīgā opcija

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    30. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Domas par lielāku auto parasti piezogas līdz ar ģimenes pieaugumu, un cilvēkiem dabiski rodas jautājums – ko izvēlēties. Eksperti iesaka nesteigties ar lēmumu un iespējamo pirkumu sarakstā iekļaut arī daudzfunkcionālos auto jeb MPV.

    Ja runa ir par pāreju uz kaut ko lielāku no maza, kompakta auto, kas nodrošina ērtu pārvietošanos diviem pieaugušajiem, vairākums cilvēku sevi iedomājas pie krosovera vai universāļa stūres. To nosaka uzskats, ka krosoveri, pateicoties lielākam klīrensam, garantē labāku pārredzamību, savukārt universāļu gadījumā augstu tiek novērtēta lielā ietilpība.

    Tādi bonusi šiem spēkratiem tik tiešām piemīt, taču eksperti uzskata, ka izskatāmo modeļu sarakstā ir vērts iekļaut arī daudzfunkcionālos auto, kuru vidū tagad ir arī tādi, kas ļauj braukt bez izmešiem.

    Viens no jaunākajiem piemēriem ir «Citroën ë-Berlingo», ko britu izdevums «Auto Express» pēc ilgtermiņa testa nosaucis par ideālu mašīnu ģimenēm ar nelielu biznesu. Žurnāls slavē tā piemērotību mūsdienu pilsētas satiksmei un uzsver, ka, izvēloties jaunu auto, ģimenēm tas būtu jāierindo starp favorītiem. Arī tāpēc, ka pat kompaktākajā versijā bagāžas ietilpība tam ir 755 litri jeb apmēram 120 litrus lielāka nekā vairumam universāļu.

    Būtiskas priekšrocības sniedz arī elektriskā piedziņa. Šādas automašīnas pircējam var būt pieejama valsts subsīdija, daudzviet var izmantot bezmaksas autostāvvietas, savukārt ceļā patērēto laiku iespējams saīsināt, braucot pa sabiedriskā transporta joslu.

    Visi bagāžas nodalījumi nav vienādi

    Liels universālis pēc ietilpības var šķist līdzvērtīgs modernam MPV, tomēr starp šiem automobiļiem ir dažas būtiskas atšķirības.

    «Viens no MPV trumpjiem ir salona augstums. Tas ne vien nodrošina lielu ietilpību, bet arī ļauj pārvadāt visdažādāko konfigurāciju lietas. Protams, arī universālī var vest garus priekšmetus, taču tur tie jānovieto horizontāli, savukārt MPV velosipēdu un skrejriteni var ielikt vertikāli. Attiecīgi tam nevajag nolocīt sēdekļus un izdarīt nepatīkamo izvēli – pasažieri vai bagāža,» stāsta Agris Dulevičs, vadošā auto vēstures pārbaudes servisa «AutoDNA» vadītājs Latvijā.

    Šo priekšrocību uzsver arī britu izdevums «Auto Express». Tā žurnālists Darens Vilsons atceras reizi, kad viņa dēla ģimene pārcēlās uz jaunu dzīvokli. Viņš mēbeles elektroauto salonā salika stāvus un bez izjaukšanas – pēc tā gluži vienkārši nebija vajadzības. Viņš piemin arī to, ka šajā mašīnā būtu bijis iespējams pārvest pat vēl vairāk mantu, taču viņš nolēmis izbraukāt divreiz, jo īpaši tāpēc, ka tas bijis lēti.

    «Ir vēl viena praktiska īpatnība, kas saistīta ar bagāžas telpas formu. Ja jums mašīnā jāiekrauj kaut kas smags un piedevām liels, seklā un augstā bagāžniekā to ielikt būs vieglāk. Universālī arī var būt pietiekami vietas, taču nāksies zemāk pieliekties, un ne katra mugura par to būs priecīga. Augstāki salona griesti ir arī SUV tipa mašīnām, taču tām ir augstāks bagāžnieka slieksnis, attiecīgi smagā nešļava ir jāceļ augstāk. Turklāt daudzos jaunajos SUV un krosoveros efektīga dizaina vārdā ir zemāks jumts,» stāsta Agris.

    Tāpat svarīgs MPV bonuss ir bīdāmas sānu durvis – tās ne vien ir drošākas un ērtākas šaurā stāvvietā, bet būtiski atvieglo lielas bagāžas vai kravas ielikšanu.

    Par MPV alternatīvu varētu uzskatīt septiņvietīgos universāļus, piemēram, «Dacia Jogger», taču šādi auto ir liels retums, un tiem sānu durvis nav bīdāmas.

    Ir arī citas priekšrocības

    Daudzfunkcionālie auto savā attīstībā veikuši garu ceļu.

    «Latvijā mēs ik dienu redzam daudzus iepriekšējo paaudžu mazos komercauto, kas parādījās pirms desmit un pat piecpadsmit gadiem. Sākotnēji tie bija izteikti utilitāri braucamie, kuru galvenais uzdevums bija lēti pārvadāt nelielas kravas. Savukārt no tiem atvasinātajiem vieglajiem pasažieru auto nebija nedz izsmalcināta salona, ne komfortablas gaitas, ne tādas drošības, pie kādas esam pieraduši tagad,» saka Guntars Pulss, žurnāla «Profi Latvija» redaktors un Latvijas Gada auto žūrijas ilggadējais tiesnesis.

    Tomēr jaunākajos modeļos daudz kas ir mainījies.

    «Pasažieru mašīnām ir laba salona apdare, gadu gaitā ir būtiski pilnveidota ergonomika, ir plašs pasīvās un aktīvās drošības sistēmu klāsts, dažādas braukšanas palīgsistēmas. Turklāt tieši mazajam komercauto raksturīgās lietas – dažādi sīklietu nodalījumi un plaukti, kurus ļauj ievietot augstie griesti, – MPV padara īpaši piemērotu ģimenēm un cilvēkiem ar aktīvu dzīvesveidu. Grozi kā gribi, bet pat vislielākajā universālī un SUV tik daudz sīkumu nesalikt. Tā ka šo mašīnu daudzpusība ir neapšaubāma, un no tām sanāk labs ceļojumu auto,» spriež Guntars.

    Viņš piemin vēl kādu MPV iezīmi – tie ir nedaudz šaurāki kā līdzīga izmēra mašīnas no citām klasēm. Tas ir ērti pilsētā, jo tie spēj labi manevrēt šaurās vietās.

    Tā, piemēram, «ë-Berlingo» nevar piedāvāt tādu greznību kā premium klases krosovers, taču var būt pārāks ar spēju apgriezties neērtās vietās. Franču mašīnas pagrieziena rādiuss ir 10,8 metri – salīdzinājumā ar 11,8 metriem, kas nepieciešami līdzīga izmēra «Audi Q5 Sportback». Reālajā dzīvē tas nozīmē retāku uzbraukšanu apmalei, mazāku disku saskrāpēšanas risku, kā arī retāku atpakaļgaitas izmantošanu.

    Guntars Pulss gan norāda arī, ka, raugoties objektīvi, MPV nevar pilnībā aizstāt universāli un krosoveru, tāpēc piemērotība jāvērtē, raugoties caur konkrētā lietojuma prizmu.

    «MPV varbūt nebūs apveltīts ar tik izsmalcinātu vadāmību vai gaitu kā moderns universālis. Iespējams, augstās virsbūves dēļ tam nebūs tik labas skaņas izolācijas vai aerodinamikas. Tāpat tā klīrenss var nebūt gluži tāds kā krosoveram. Taču pašlaik šīs atšķirības ir daudz mazākas nekā jebkad agrāk, un pat dizaina jomā MPV ir pavisam citādi – daži modeļi ir ļoti glīti un vizuāli oriģināli. Katrā ziņā, ja jums ir mazais bizness vai kāda iemesla dēļ bieži jāpārvadā mantas, bet ģimenē varat atļauties tikai vienu mašīnu, ignorēt MPV kā alternatīvu citiem formātiem nebūtu gudri,» piebilst Guntars.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē