• Uzzini auto nobraukuma vēsturi ārvalstīs bez maksas – jauns CSDD pakalpojums

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    9. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    No 2021. gada marta Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) piedāvā klientiem iespēju e-pakalpojumos uzzināt informāciju par transportlīdzekļa nobraukuma vēsturi ārvalstīs. Proti, ja automobilis iepriekš ir bijis reģistrēts Nīderlandē, Igaunijā vai Slovākijā un tam pēc 01.03.2021. (ieskaitot) ir Latvijā veikta agregātu numuru salīdzināšana, e.CSDD ir pieejama informācija par transportlīdzekļa nobraukuma vēsturi iepriekš minētajās valstīs.

    Informāciju par nobraukumu ārvalstīs var pārbaudīt e.CSDD.

    Līdz šim šāda informācija bija pieejama tikai par Latvijā reģistrētajiem transportlīdzekļiem, kam odometra rādījums tika fiksēts agregātu numuru salīdzināšanā pirms transportlīdzekļa reģistrācijas Latvijā vai tehniskajā apskatē.

    Datus varēja uzzināt kā auto īpašnieks, tā arī jebkura persona pēc autorizācijas CSDD e-pakalpojumos.

    Uzzinot patieso odometra rādījumu, topošais transportlīdzekļu īpašnieks var izvērtēt, vai auto cena atbilst tā nobrauktajiem kilometriem.

    Diemžēl ne visās Eiropas valstīs nobraukumu vēstures informācija ir publiski pieejama. Odometru rādījumi daudzviet tiek uzskatīti par personu datiem, kas ir ierobežotas pieejamības informācija, vai arī šāda informācija, veicot tehnisko apskati, netiek fiksēta.

    Patlaban Eiropā tiek plānots pieņemt direktīvu, kura uzliktu dalībvalstīm par pienākumu sniegt citu valstu kompetentajām iestādēm informāciju par transportlīdzekļa nobraukuma datiem, lai legalizētu iespēju no visu valstu reģistriem saņemt precīzu informāciju. Savukārt Latvija ir viena no nedaudzajām Eiropas valstīm, kur dati par nobraukumu tehniskajā apskatē tiek uzskaitīti un bez maksas ir pieejami e.CSDD.

    Ņemot vērā to, ka Latvijā tiek ievests apmēram četras reizes vairāk lietoto transportlīdzekļu (gadā vairāk nekā 50 tūkstoši) nekā jaunu, CSDD vienmēr ir atbalstījusi un aicinājusi citas Eiropas valstis veidot platformu, kurā dalībvalstis varētu veikt transportlīdzekļu nobraukumu datu apmaiņu, tādējādi mazinot iespēju un motivāciju izmainīt odometru rādījumus.

    Iespēju uzzināt transportlīdzekļu nobraukuma vēsturi nodrošina EUCARIS (Eiropas transportlīdzekļu un vadītāju apliecību informācijas sistēma) datu bāze, kurā tiešsaistes režīmā ir iespējams saņemt patiesu informāciju no citu valstu transportlīdzekļu reģistriem.  

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē