• Trešdaļa autovadītāju atzinušies kaitīgā ieradumā, kas apdraud satiksmes drošību

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    25. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Vairāk nekā trešdaļa (37%) autovadītāju pie stūres mēdz runāt pa telefonu, nelietojot brīvroku sistēmu, 34% – dzer kafiju, 24% – ēd, bet vēl 9% raksta ziņas telefonā. 2% autovadītāju mēdz lasīt ziņas vai pētīt sociālo tīklu saturu, liecina «Carlsberg 0.0 atbildīgas braukšanas indeksa» dati. 42% norādījuši, ka pie stūres nemēdz darīt blakus lietas.

    Salīdzinot ar 2022. gadu, ir nedaudz pieaudzis to autovadītāju skaits, kuri braucot mēdz runāt pa telefonu (35% pērn un 37% šogad), kā arī to, kuri braukšanas laikā raksta ziņas (7% pērn un 9% šogad).

    Līdzīgi kā pērn, arī šogad pētījums apliecina, ka ar blakus lietām pie stūres vairāk nodarbojas vīrieši, piemēram, ēst pie stūres mēdz 28% vīriešu un tikai 18% sievietes, kafiju pie stūres dzer 38% vīriešu un 19% sievietes. Arī ziņas braukšanas laikā vīrieši (4%) lasa biežāk nekā sievietes (1%).

    «Automašīnas vadīšana prasa nedalītu uzmanību, bet blakus nodarbes novērš uzmanību un mazina koncentrēšanos. Satiksme ir neparedzama un ikviena blakus darbība – ēšana, kafijas dzeršana, smēķēšana vai vēl ļaunāk – mobilā tālruņa lietošana pie stūres var radīt bīstamas situācijas un nopietnas sekas. Arī mūsu uzņēmuma autoparka šoferiem regulāri atgādinām, cik svarīga ir nedalīta uzmanība un koncentrēšanās uz braukšanu,» stāsta «Carlsberg Baltic» izpilddirektors Rolandas Viršilas.

    «Maldīgi domāt, ka dažādu blakus lietu darīšana pie stūres ir mazāk riskanta, nekā, piemēram, alkohola lietošana. Bīstama ir arī uzmanības dalīšana, kad lietojam telefonu, ēdam vai dzeram, paralēli vadot automašīnu. Ikvienā gadījumā nepieciešams izvērtēt riskus un prioritātes un nepieciešamības gadījumā apstāties ceļa malā, lai paēstu vai parunātu pa telefonu,» iesaka Drošas braukšanas skolas direktors Jānis Vanks.

    Aptaujas dati dažādās vecuma grupās liecina, ka ar dažādām blakus lietām pie stūres visretāk nodarbojas autovadītāji vecuma grupā no 60 līdz 74 gadiem, bet visbiežāk – autovadītāji no 18 līdz 29 gadiem.

    Piemēram, vecuma grupā no 18 līdz 29 gadiem ziņas telefonā braukšanas laikā raksta 16% autovadītāju, kamēr vecuma grupā no 50 līdz 59 gadiem tikai 4%, bet grupā no 60 līdz 74 gadiem tikai 1%.

    Vecuma grupā no 18 līdz 29 gadiem 36% autovadītāju atzīst, ka braukšanas laikā mēdz ēst, kamēr grupa no 50 līdz 59 gadiem tā dara tikai 4%, bet starp autovadītājiem, kuri vecāki par 60 gadiem, šāds paradums ir tikai 1%.

    Runājot par ēšanu pie stūres, jānorāda, ka vēl riskantāk ir izvēlēties ēdienus, kuriem nepieciešams trauks – desertus, salātus, zupu u.tml.

    Varētu šķist, ka šādas lietas ir pašsaprotamas, tomēr ir cilvēki, kuri stūrēšanai izmanto kāju, kamēr abas rokas ir aizņemtas, ēdot šādus ēdienus. Tāpat palielinātus riskus rada ēdieni, kas smērējas, karsti ēdieni un dzērieni, ar kuriem var apdedzināties.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē