• Te silts, te auksts – kā šādā laikā braukt?

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    27. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Zema temperatūra, migla, nokrišņi, lapas, dubļi – tas viss padara ielas bīstami slidenas un pagarina bremzēšanas ceļu. Der atcerēties, ka lietainā laikā jāievēro pietiekama distance no priekšā braucošās automašīnas un visi manevri jāveic ar lielāku drošības rezervi. Tas it īpaši attiecas uz braukšanu pie gājēju pārejām.

    Gājēji

    Rudenī un ziemā vienmēr tiek reģistrēts lielākais gājēju notriekšanas gadījumu skaits. Tas ir saistīts ar to, ka šajā gadalaikā sastrēgumu laikā no rītiem vēl joprojām ir tumšs, bet pēcpusdienā jau ir iestājusies tumsa. Tāpēc, tuvojoties vietām, kur bieži pārvietojas gājēji, ir jāsaglabā augstākā koncentrēšanās pakāpe un jāsamazina ātrums.

    «Rudenī autovadītājiem ir vajadzīgs laiks, lai pierastu pie jaunajiem laika apstākļiem. Turklāt situāciju pasliktina arī bieža laika apstākļu maiņa – siltas dienas mijas ar aukstām, un faktiski ik pēc dažām dienām autovadītāji brauc atšķirīgos apstākļos,» skaidro «Renault» Drošas braukšanas skolas direktors Ādams Bernards.

    Logu tīrītāji

    Lietus, dubļi un migla prasa biežu logu tīrīšanas slotiņu lietošanu. Lai braukšanas laikā nodrošinātu labu redzamību, iepriekš jāpārbauda to stāvoklis. Ja vējstikla vai aizmugurējā loga tīrītāji izsmērē netīrumus, nevis tos notīra, slikti aizslauka ūdeni un čīkst, tā ir zīme, ka tīrītāja slotiņa, iespējams, ir nodilusi un tā ir jānomaina. Tāpat ir jānodrošina, lai vējstikla šķidruma tvertne vienmēr būtu piepildīta ar šķidrumu, jo, ja tas beigsies un slotiņām būs jādarbojas uz sausas virsmas, vējstikls kļūs netīrs, necaurredzams, tas var tikt saskrāpēts, kā arī slotiņas var tikt bojātas.

    Ļoti svarīgi ir notīrīt vējstiklu ne tikai no ārpuses, bet arī no iekšpuses, lai nebūtu apgrūtināta redzamība, it īpaši, kad ielas apgaismojums vai pretim braucošo automašīnu lukturi šos netīrumus vai nospiedumus vējstikla iekšpusē izgaismo.

    Lukturi

    Saskaņā ar Ministru kabineta izdotajiem ceļu satiksmes noteikumiem ikviena autovadītāja pienākums ir diennakts gaišajā laikā braukt ar ieslēgtiem dienas gaitas, tuvās gaismas vai priekšējiem miglas lukturiem, toties diennakts tumšajā laikā jālieto tuvās vai tālās gaismas lukturi, kā arī gabarītlukturi un numura zīmes apgaismojums. Šie noteikumi attiecas uz visu gadu.

    Par cik rudens un ziemas mēnešos ātri satumst, pirms braucieniem jāpārliecinās, vai lukturi ir darba kārtībā, piemēram, vai kāda spuldzīte nav izdegusi, kā arī tiem jābūt tīriem, lai automašīna būtu pamanāma citiem satiksmes dalībniekiem. Jāņem vērā, ka priekšējiem lukturiem jābūt arī pareizi noregulētiem, lai ceļš būtu labi pārredzams.

    Riepu maiņa

    «Autovadītājiem, kuri nelieto vissezonas riepas, pēc iespējas ātrāk jānomaina vasaras riepas uz ziemas riepām, jo temperatūra no rīta jau ir pietiekami zema, līdz ar to pareizās riepas ir svarīgs ceļu satiksmes drošības elements,» piebilst Ādams Bernards.

    Laikposmā no 1. decembra līdz 1. martam automašīnām, kā arī autobusiem, kuru pilna masa nepārsniedz 3,5 tonnas, jābūt aprīkotiem ar riepām, kas paredzētas braukšanai ziemas apstākļos.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē