• Sadursme ar meža zvēru – apdrošinātājs atlīdzībās izmaksājis jau 400 000 eiro

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    18. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tā kā tuvojas gada tumšākais laiks, kad sadursmes ar dzīvniekiem vērojamas visvairāk, šoferiem jābūt īpaši piesardzīgiem, lai izvairītos no negadījuma. Pēc «Gjensidige Latvija» pieejamajiem datiem, šogad reģistrētas jau 277 sadursmes ar dzīvniekiem un atlīdzībās izmaksāti teju 400 tūkstoši eiro. Apdrošināšanas kompānija skaidro, kā izvairīties no šāda tipa negadījumiem un kā rīkoties sadursmes gadījumā.

    No visiem ceļu satiksmes negadījumiem, tieši sadursmes ar nagaiņiem un izvairīšanās no tiem rada vislielākos postījumus. Visbiežāk cieš automašīnas lukturi un priekšējais buferis, kā arī tiek bojāti dzinēja nodalījuma iekšējie elementi un radiators. Ja ātrums ir liels un uz ceļa gadās sastapties ar kādu lielāku meža zvēru, nereti cieš arī pasažieri.

    Šajā gadījumā tiek izpostītas visas iepriekš uzskaitītās detaļas, kā arī vējstikls un pat automašīnas jumts. Taču vēl smagākas sekas ir ceļu satiksmes negadījumiem, kur nepieredzējis šoferītis cenšas izvairīties no sadursmes ar dzīvnieku un nesavalda spēkratu. Šādos gadījumos visbiežāk automašīna nobrauc no ceļa, ietriecas kokos, iebrauc pretējā braukšanas joslā vai pat apgāžas.

    «Mūsu apkopotie statistikas dati rāda, ka šogad Latvijā saņemti 277 atlīdzību pieteikumi pēc sadursmēm ar dzīvniekiem. Savukārt kopējā atlīdzību summa sastāda teju 400 tūkstošus. Salīdzinot ar 2021. gada datiem, kopējā atlīdzībās izmaksātā summa par šādiem gadījumiem ir uz pusi mazāka, taču priekšā vēl ir gada tumšākie mēneši, kad sadursmes ar meža zvēriem vērojamas visbiežāk,» informē «Gjensidige Latvija» Latvijas Transportlīdzekļu Atlīdzību Grupas vadītājs Lauris Zemvalds.

    Kā izvairīties no sadursmes?

    Lai izvairītos no satiksmes negadījuma ar zvēriem, diennakts tumšajā laikā jāizvērtē piemērotākais braukšanas ātrums, it sevišķi tādos ceļa posmos, kas nav pietiekami apgaismoti vai ved cauri mežiem un pļavām. Taču vēl būtiskāk ir atcerēties, ka dzīvnieki automašīnas braukšanas ātrumu uztver daudz sliktāk kā cilvēki, tāpēc tie var pēkšņi izlekt uz ceļa vai nemukt prom, ja spēkrats traucas tiem pretī. Tāpēc, ja pamanāt uz ceļa dzīvnieku, samaziniet braukšanas ātrumu vai pat apstājieties, lai tas paspētu noskriet no brauktuves.

    Šāda rīcība arī mazinās risku, ka dzīvnieks satrūksies un veiks straujas kustības, piemēram, skries pretī automašīnai. Gadījumos, kad uz ceļa nākas sastapties ar kādu zvēru, svarīgākais ir parūpēties par savu un apkārtējo cilvēku drošību. Tāpēc, pirms straujas bremzēšanas, pārliecinies, ka nerādīsi bīstamu situāciju kādam citam satiksmes dalībniekam, kā arī bremzēšanas laikā nemainīsi kustības virzienu. Nereti tieši braukšanas virziena maiņa noved pie smaga negadījuma un pamatīgiem automašīnas bojājumiem.

    Tāpēc pirms manevra veikšanas, vadītājam jābūt pārliecinātam, ka tas spēs novaldīt savu spēkratu un neradīs bīstamu situāciju citiem braucējiem.

    Kā rīkoties sadursmes gadījumā?

    Lai cik ļoti vēlētos izvairīties no negadījuma, ne vienmēr tas ir iespējams. Nereti dzīvnieki izlec uz braucamās daļas negaidīti un pēkšņi, kad vairs nav iespējams veikt manevru.

    Tāpēc, ja esi notriecis kādu dzīvnieku un tas atrodas uz braucamās daļas, būtiski palikt notikuma vietā un informēt Valsts Policiju, zvanot uz 110. Svarīgi atcerēties, ka šāda tipa sadursme tiek uzskatīta par ceļa satiksmes negadījumu, tāpēc notikuma vietu nedrīkst pamest. Savukārt, ja automašīnai nav radušies bojājumi un iesaistītie cilvēki nav cietuši, par sabraukto meža zvēru jāinformē Valsts meža dienests.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē