• Grūtniece autoskolā. Par un pret!

    Praktiski padomi
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    19. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Autovadītāja apliecība sniedz brīvību un ļauj sievietei pēc mazuļa piedzimšanas būt kustībā – aizbraukt uz veikalu, tikties ar citām māmiņām, aizvest mazuli uz masāžām, vingrošanu, bēbīšu skoliņu. Taču, no otras puses, grūtniecība bieži vien saistīta ar stresu, kuru automācība tikai vairo. Tāpēc pirms doties uz autoskolu, grūtniecei derētu izvērtēt visus autokursu plusus un mīnusus.  Konsultē INETA VASARAUDZE, ginekologs-endokrinologs un VITA KALNIŅA, ģimeņu psiholoģiskā atbalsta centra Līna vadītāja.

    Lai gan grūtniecība nav slimība, bet dabisks process, speciālisti tomēr uzskata, ka mazuļa gaidīšanas laiks nav īstais brīdis mācībām autoskolā. Ja arī sieviete jūtas ļoti labi, grūtniecība tomēr ir papildu slodze un stress, kuru vēl vairāk pastiprina mācīšanās vadīt auto. Auto stūrēšana prasa sevišķu uzmanību, īpaši intensīvas satiksmes apstākļos.

    Taču grūtniece kaut vai zemapziņā vairāk domā par gaidāmo mazuli, nevis to, kas notiek uz ceļa. Un tas var būt bīstami – sieviete mierīgi var pārbraukt ielu pie sarkanā signāla vai nepamanīt kaut ko uz ceļa, sakāpināto emociju dēļ var sākt raudāt vai kļūt apātiska. Taču, tā, protams, var gadīties arī sievietei, kura negaida mazuli. Turklāt nav arī pētījumu, kas liecinātu, ka auto mācības negatīvi ietekmē grūtniecības norisi vai mazuli (taču tas, ka mazais jūt māmiņas pastiprināto stresu, gan ir skaidrs!).  

    Sievietes izvēle

    Pirms grūtniece dodas uz autokursiem, jāizvērtē, kādi no tā būs ieguvumi un kādi zaudējumi? Vai šis tiešām ir vienīgais brīdis, kad to var izdarīt un vai tas tiešām ir ļoti nepieciešams? Pirms doties uz kursiem, noteikti vajadzētu pakonsultēties ar partneri un pārējiem līdzcilvēkiem. Iespējams, dzīvesbiedrs ir gatavs vadāt sievieti un mazuli šurpu turpu, varbūt vienmēr izlīdzēt ir ar mieru kāds no vecvecākiem, kuram ir autovadītāja apliecība?

    Taču, ja sieviete dzīvo ārpus pilsētas un vienīgais veids, kā nonākt cilvēkos un neieslīgt pēcdzemdību depresijā, ir automašīna, tad, iespējams, autokursi ir pareizā izvēle.

    Svarīgi, lai autoskola būtu sievietes izvēle, nevis nerakstītu standartu diktēts lēmums, ka māmiņām taču vajag tiesības, lai var visur kur izvadāt bērnu un lai viss notiktu „pareizi”. Tikpat būtiski, lai sieviete atceras līdzjūtību pret sevi un brīdī, kad autokursos sāk kļūt pārāk grūti, godīgi to atzīst un mierīgi pārtrauc mācības – ja nesanāk, tad nesanāk, sanāks vēlāk!

    Ja tomēr stūrē…

    Ja grūtniece apgūst autovadīšanu vai arī brauc tālākus ceļa posmus, viņai piespiedu sēdus pozā nevajadzētu atrasties ilgāk kā divas stundas. Ideālajā variantā vajadzētu būt tā, ka sieviete divas stundas brauc, pēc tam apmēram 15 minūtes pastaigājas.

    Reizēm sievietes bērniņa gaidībās mulsina tas, ka ap vēderu jāsprādzē automašīnu drošības josta. Taču autoražotāji padomājuši arī par to, jo jostas ir pietiekoši drošas un elastīgas, lai neradītu nekādus draudus ne topošajai māmiņai, ne gaidāmajam mazulim. Arī drošības spilveni ražoti tā, lai nekaitētu māmiņas puncim.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē