• Patēriņa kredīts vai līzings: ko izvēlēties auto iegādei?

    Auto līzings
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    11. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Gadījumos, kad esošais auto ir kļuvis par mazu vai ir nepieciešamība iegādāties jaunāku vai beidzot tikt pie sava sapņu auto, aktualizējas jautājums par finanšu līdzekļiem. Ja ar paša uzkrājumiem tomēr vēl nepietiek, pastāv citi veidi finansējuma saņemšanai. Taču pirms lēmuma pieņemšanas Luminor Līzinga vadītājs Raivo Bāle iesaka veikt rūpīgu izpēti, kas palīdzēs izvēlēties sev piemērotāko risinājumu.

    Finanšu līzings – jaunam vai mazlietotam auto

    Finanšu līzings ir populārākais finansējuma veids privātpersonām jauna vai mazlietota auto iegādei. Lai saņemtu finanšu līzingu, ir nepieciešama pirmā iemaksa vismaz 10 procentu apmērā no automašīnas iegādes vērtības, automašīnas KASKO apdrošināšana un automašīnas vērtējums, ja vēlaties iegādāties lietotu auto. Parasti ir noteikta arī minimālā līzinga summa un maksimālais automašīnas vecums līzinga perioda beigās.

    Maksājumus par auto veic katru mēnesi un transportlīdzekļa vērtību nosedz pilnā apmērā, tāpēc, beidzoties saistībām, auto nonāks jūsu īpašumā.

    Patēriņa kredīts – bez pirmās iemaksas

    Patēriņa kredīts ir aizdevums lielāku pirkumu finansēšanai, galvenokārt, lai uzlabotu savu dzīves kvalitāti. Pēc Luminor bankas novērojumiem, iedzīvotāji to visbiežāk izmanto mājokļa remontam, mājas interjera atjaunošanai, vasarnīcu vai lauku viensētu iegādei, veselības uzlabošanai, kā arī automašīnu iegādei.

    Atšķirībā no līzinga, noformējot patēriņa kredītu, nav nepieciešama pirmā iemaksa. Tas nozīmē, ka nav jābūt papildu uzkrājumiem, lai tiktu pie jaunas automašīnas.

    “Atšķirībā no līzinga, noformējot patēriņa kredītu, nav jāiesniedz vērtējums lietotam auto un nav svarīgs tā vecums, tomēr savai drošībai pirms automašīnas iegādes iesaku to atrādīt speciālistam, kurš var novērtēt automašīnas tehnisko stāvokli, lai pēc tās iegādes nerastos nepatīkami pārsteigumi. Ja automašīna būs sliktā tehniskā stāvoklī, papildu ikmēneša kredīta maksājumam vajadzēs līdzekļus arī remontdarbiem,” norāda R.Bāle.

    Pie patēriņa kredīta priekšrocībām jāmin arī fakts, ka nav obligāti jāiegādājas KASKO apdrošināšana un auto īpašuma tiesības uzreiz noformē uz kredītņēmēja, nevis kredītiestādes vārda. Ja līzinga saņemšanai ir diezgan augsta minimālā summa, tad patēriņa kredīts pieejams arī lētākiem pirkumiem, sākot no aptuveni 2000 eiro. Tomēr jārēķinās, ka patēriņa kredītam ir augstāka procentu likme.

    Cik lielu summu varēs aizņemties?

    Maksimālā summa, ko var aizņemties, ir atkarīga no aizņēmēja ikmēneša ienākumiem, esošajām parādsaistībām, apgādībā esošo personu skaita. Lai noskaidrotu aptuvenu aizdevuma summu un ikmēneša maksājuma apmēru, var izmantot kredītiestāžu izveidotos līzinga vai auto kredīta kalkulatorus.

    Svarīgi atcerēties, ka papildu līzinga vai kredīta maksājumiem, transportlīdzekļiem būs arī citas saistītās izmaksas, piemēram, auto būs jāapdrošina un jāveic ikgadējā transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokļa apmaksa. To apmērs ir atkarīgs no auto izlaiduma gada, markas un modeļa, motora tilpuma.  

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē