• Pateicoties jaunā modeļa balstiekārtai, «Citroën» atkal ir zelta laiki

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    11. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Toms Timoško
    Pēc tam, kad «Citroën C5 X» uzvarēja Lietuvas konkursā «Gada auto 2023» un saņēma apbalvojumus arī citviet pasaulē, sākās spekulācijas par to, kas šo automobili padara tik īpašu, ka tas aiz sevis atstāj daudz greznākus konkurentus. Izrādās, ka viena būtiska franču auto iezīme ir pārsteigusi visu konkursu žūrijas.

    Visaugstāko novērtējumu C5 X saņēma par braukšanas komfortu. Pieredzes bagāti industrijas speciālisti varētu teikt, ka tas nav nekas neparasts. Ar to šī franču uzņēmuma automašīnas izceļas jau daudzus gadu desmitus. Zīmols ilgu laiku konsekventi ir uzlabojis šasiju un radījis hidropneimatisko balstiekārtu, kas ļauj mašīnām burtiski peldēt pa asfaltu. Citroën inženieru darbs ir bijis tik labs, ka hidropneimatiskās sistēmas patentu izmantojuši pat tādi zīmoli kā vācu Mercedes-Benz un britu Rolls-Royce.

    Šķiet, ka jaunais C5 X ļāvis franču ražotājam atkārtot agrākos panākumus. Pēc tam, kad pirms dažiem gadiem Citroën ieviesa progresīvo sistēmu, kurā ir amortizatori ar hidrauliskajiem spilveniem, uzņēmums to ir spējis vēl uzlabot. Tagad arī šo amortizatoru iestatījumi tiek kontrolēti elektroniski, kas paaugstinājis gan komfortu, gan stabilitāti, gan arī kontroli.

    Ikviens vēlas komfortu

    Latvijas Gada auto 2023 konkursa žūrijas biedrs un Profi Latvija galvenais redaktors Guntars Pulss norāda, ka franču ražotāja automašīnas vienmēr ir asociējušās ar mīkstu un komfortablu balstiekārtu – un tieši to cilvēki sagaida, iekāpjot jebkurā Citroën.

    “C5 X balstiekārta ir ļoti komfortabla, taču tā nešūpo. Protams, tā nav sportiska, taču vadāmība šajā gadījumā, iespējams, ir vislabākā no visiem pašreizējiem Citroën," saka Guntars.

    Zinot ražotāja vēsturi, šāds rezultāts nepārsteidz. Taču aiz tā slēpjas neskaitāmas stundas rūpīga Citroën inženieru darba. Amortizatoru elektriskā vadība atkarībā no ceļa seguma ļauj pārvaldīt un kontrolēt katru riteni atsevišķi. Citiem vārdiem sakot – C5 X vienlaikus var absorbēt visus nelīdzenumus un nodrošināt stabilitāti, kā arī lielisku bremzēšanu.

    Atrasts līdzsvars

    Tieši pateicoties tam, ka katrs ritenis tiek regulēts atsevišķi, īpašas simpātijas auto iemantoja to cilvēku vidū, kuriem ir ļoti jutīgs vestibulārais aparāts. Mēs visi pazīstam cilvēkus, kuri nevar sēdēt aizmugurējā sēdeklī, jo virsbūves svārstību dēļ viņiem kļūst slikti, vai arī šī paša iemesla dēļ brauciena laikā viņi nevar skatīties tālruņa ekrānā. Uzstādot progresīvos hidrauliskos spilvenus un elektriski vadāmos amortizatorus, inženieri, šķiet, ir atraduši zelta vidusceļu: C5 X ir saglabājis stingru stāju, bet ne tik ļoti, lai būtu neērti, un vienlaikus tas absorbē visus ceļa nelīdzenumus. Respektīvi – pasažieri nejūtas kā uz kuģa vētras laikā.

    «Ir būtiski, lai mašīna līkumos pārlieku nešūpotos, jo jutīgiem cilvēkiem tad ir grūti. Ir patīkami, ka brauciena laikā var mierīgi sēdēt un strādāt klēpjdatorā,» iespaidos dalās konkursa žūrijas biedrs, žurnāla KLUBS auto eksperts Toms Timoško.

    Vairāk nekā viens sensors

    Inovatīvā balstiekārta apkopo informāciju par ceļa segumu, pa kuru auto pārvietojas. Vairāki sensori analizē ceļu, tā nelīdzenumus un nosūta šos datus galvenajam datoram, kas acumirklī pielāgo balstiekārtu pašreizējiem apstākļiem. Aktīvā adaptīvā balstiekārta izmanto informāciju no elektroniskās stabilitātes sistēmas (ESP) sensoriem, kā arī četriem vertikālās pozīcijas sensoriem un trim riteņu griešanās ātruma sensoriem. Tie visi ļauj datoram analizēt virsbūves vertikālās un horizontālās kustības, novērtēt stūresrata leņķi, ātrumu pagriezienā, akseleratora pedāļa pozīciju, bremzēšanas spēku, auto svaru un visu pārējo.

    Visa šī informācija tiek izmantota, lai pielāgotu balstiekārtu aktuālajiem ceļa apstākļiem. Progresīvo hidraulisko spilvenu sistēma ar elektriski regulējamiem amortizatoriem nodrošina ne tikai perfektu balstiekārtas darbību, bet arī to, ka virsbūve svārstās ļoti minimāli. Tāpat tiek mazināts arī balstiekārtas vibrāciju troksnis un citas tamlīdzīgas skaņas, ko salonā nevēlamies dzirdēt.

    Visa sistēma ir veidota tā, lai, braucot nelielā ātrumā, balstiekārta darbotos komfortabli bez hidraulisko spilvenu iesaistīšanas. Tomēr, ja ceļš ir tiešām grubuļains, tad pieslēdzas spilveni un amortizē un pilnībā slāpē triecienus.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē