• No konceptauto līdz sērijveidā ražotam «VW ID. Buzz»: kā tika radīts elektriskais komercauto?

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    2. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Starp «ID. Buzz» konceptauto atklāšanu un sērijveida modeli, kas nonāks pie klientiem Eiropā šī gada nogalē, ir pagājuši aptuveni pieci gadi smaga darba, ko ir veikusi Volkswagen komerctransporta un «Volkswagen» pasažieru transporta attīstības komanda. Kā dizaineriem patiesībā izdevās leģendārā oriģinālā T1 pamatprincipu un skaidrās konceptauto formas pārnest uz pilnībā elektrisko «ID. Buzz» un «ID. Buzz Cargo»?

    Kā šajā procesā inženieriem izdevās apmierināt visas prasības attiecībā uz drošību, braukšanas komfortu un ikdienas praktiskumu, ko sniedz moderns elektroautomobilis? Un kas ražošanas un komponentu sagādes darbiniekiem bija jāsagatavo, lai visas detaļas iestrādātu ražošanas procesā Hannoverē, Vācijā, tā, lai «ID. Buzz» kopā ar citiem tā dēvētajiem “Bulli” modeļiem –"T6.1" un «Multivan», tagad varētu būvēt uz vienas platformas.

    «Volkswagen» komerctransporta TV komanda bija kopā ar šajā procesā iesaistītajiem, kamēr viņi tika galā ar dažādiem izaicinājumiem, lai dokumentētu viņu slepeno darbu.

    Lai izstrādātu ID. saimes komerctransporta un kravas automašīnu, bija vienlīdz svarīga dažādu zīmolu sadarbība un darba pienākumu dalīšana – dizaineri un inženieri izstrādāja vislabāko iespējamo koncepciju, kas apvienoja visas specifikācijas prasības.

    Septiņu gadu zināšanas par Bulli tika iebūvētas «ID. Buzz», automobilī, kas tika izstrādāts, lai saviļņotu gan jau esošos fanus, gan jaunus klientus. Lai sasniegtu zemāko iespējamo gaisa pretestības koeficientu, ieguldīts vērienīgs un detalizēts darba apjoms, kas rezultējies ar izciliem panākumiem – «ID. Buzz» pretestības koeficients (cd) ir tikai par 0,285 zemāks nekā jebkuram citam Bulli.

    Pēc pirmajiem ar rokām izgatavotajiem prototipiem var noteikt, vai visus dizaina datus un simulācijas no virtuālās pasaules ir iespējams pārnest reālajā pasaulē. Kvalitātes pierādījums ir testēšana. Lai nodrošinātu, ka arī nesen atklātais «ID. Buzz» atbilst «Volkswagen» visaugstākajām kvalitātes prasībām, elektriskais Bulli tika testēts sarežģītā un nogurdinošā maratonā visā Eiropā un ekstrēmos apstākļos.

    Vispirms ļoti lielā karstumā – no izteikti sausām vietām līdz tropiski mitrām. Pēc tam ekstremālā aukstumā – no bargākā sala līdz slapjākajam sniegam. Un daudzos gadījumos bez īsta ceļa seguma. Pēc tam trases testos tika simulēts lietus, sniegs, ledus un putekļaini apstākļi, lai redzētu, kas varētu iekļūt pa virsbūves un šasijas spraugām un potenciāli radīt problēmas.

    Aprīkoti ar daudz sviru aizmugurējo piekari, lai sadalītu šķērsspēkus un gareniskos spēkus, gan «ID. Buzz» un «ID. Buzz Cargo» Skandināvijas tālajos ziemeļos demonstrēja vadības potenciālu uz sniega un ledus. Pārējie aukstā laikā veikto testu pārbaudes aspekti iekļauj materiālu dizainu, elektriskās un elektroniskās funkcijas, šasijas regulējumu, paātrinājumu, bremzēšanu un stūrēšanu pie zemiem berzes koeficientiem un visa automobiļa termisko pārvaldību.

    “Bulli ir transportlīdzeklis, kas vienmēr ir sevišķi izcēlies ar ikdienas praktiskumu,” skaidro Volkswagen komerctransporta modeļu līnijas tehniskā projekta vadītājs Stefans Lucs (Stefan Lutz).

    “Tādēļ arī pārbaudām «ID. Buzz» visos braukšanas un laika apstākļos. Motoriem, šķidrumiem, katrai sistēmai un darbības procesam, indikatoriem un displejiem ir jādarbojas nevainojami. Tikai tā varam būt pārliecināti, ka ar automobili bez problēmām varēs braukt jebkurā pasaules vietā.”

    Testēšana tiek veikta detalizēti, piemēram, aukstuma kamerā tiek veiktas pārbaudes, lai redzētu, cik ātri pēc automobiļa iedarbināšanas spoguļu sildītājs atkausē apledojušu ārējo spoguli. Lai pārbaudi izturētu, spogulim mīnus 20 grādu temperatūrā skaidrs skats spogulī ir jānodrošina jau pēc trim minūtēm.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē