• Lietoto automašīnu cenas pieaugušas par 15–20% – sāk mazināties piedāvājums

    Auto
    Ziņu aģentūra LETA
    29. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Lietoto automašīnu cenas pašreiz ir vidēji par 15–20% lielākas nekā 2020.gadā, un tās varētu vēl turpināt augt, intervijā aģentūrai LETA sacīja «Volkswagen» un «Audi» zīmolu pārstāvja SIA «Moller Auto Latvia» valdes locekle Izīda Gerkena.

    Viņa arī atzīmēja, ka tirgū sāk trūkt lietotu automašīnu.

    «Parasti ir tā, ka, klientam izvēloties jaunu automašīnu, viņš otrreizējā tirgū nodod savu iepriekšējo auto. Tā kā pašlaik ir problēmas ar jaunu auto iegādi, tad tirgū daudz mazāk nonāk arī lietotu mašīnu. Šī tendence ir parādījusies ar zināmu laika nobīdi, bet jau no pagājušā gada rudens Eiropā diezgan izteikti sāk trūkt lietotu automašīnu,» teica Gerkena. 

    Viņa arī norādīja, ka pieprasījuma palielinājums un piedāvājuma samazinājums ir izraisījis lietoto automašīnu cenu celšanos, un tās pašlaik vidēji ir par 15–20% augstākas, salīdzinot ar 2020.gadu.

    Uz jautājumu, vai lietoto automašīnu cenas varētu turpināt augt, Gerkena atbildēja, ka to ir grūti pateikt, bet, viņasprāt, ir jārēķinās, ka tās varētu turpināt augt.

    Tāpat Gerkena norādīja, ka tas ir zināms psiholoģisks šoks, ko arī profesionāļi izjūt automašīnu izsolēs, kad lietotus auto ir jāiegādājas par cenu, kādu kādreiz maksāja par jaunu automašīnu.

    «Arī jaunu automašīnu cenas ir cēlušās, jo ir inflācija, ražotāji ceļ cenas un samazina dažādus atbalsta mehānismus. Tas viss ietekmē arī lietotu automašīnu cenas, un ar to diemžēl ir jārēķinās,» stāstīja Gerkena.

    Jautāta, vai inflācijas dēļ ir jūtams, ka cilvēki atsakās no iecerētās auto iegādes, viņa atbildēja, ka šobrīd tas tik ļoti vēl nav jūtams.

    «Klienti, kuri ir gatavi iegādāties jaunu vai mazlietotu auto, šos aspektus jau ir apsvēruši un tātad ir aplēsuši, ka auto var atļauties. Tāpat klienti saprot, ka jaunas automašīnas lētākas nepaliks un, ja ir vēlme iegādāties auto, tas ir jādara šodien, jo jau tagad ir skaidrs, ka pavasarī inflācija un cenas atkal augs,» skaidroja Gerkena.

    Vienlaikus viņa atzīmēja, ka ilgākā laika nogrieznī noteikti būs arī klienti, kas izlems turpināt braukt ar to pašu auto un jaunu nepirkt vai pagarinās līzinga termiņus.

    Taču pašlaik tirgū auto trūkst, un tādēļ visas automašīnas tiek nopirktas, norādīja «Moller Auto Latvia» valdes locekle.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē