• Lietoto auto tirgotāju shēmas valstij gadā rada 55 miljonu eiro zaudējumus

    Andris Kulbergs
    Ziņu aģentūra LETA
    14. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA / Ieva Leiniša
    Lietoto transportlīdzekļu tirgotāju shēmas, iesaistot fiziskas personas automašīnu reģistrācijā, gadā valstij rada apmēram 55 miljonu eiro zaudējumus, otrdien Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē teica deputāts un Auto asociācijas vadītājs Andris Kulbergs (AS).

    Komisija otrdien skatīja grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas izstrādāti, lai paaugstinātu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) nodokļu administrēšanas pasākumu efektivitāti un mazinātu ēnu ekonomikas īpatsvaru lietotu transportlīdzekļu tirdzniecības jomā.

    Finanšu ministrijas pārstāve sēdē skaidroja, ka automobiļu pirmreizējā reģistrācijā Latvijā tiek iesaistītas fiziskās personas, kuru starpniecību izmanto juridiskās personas ar mērķi slēpt gūtos ienākumus no uzņēmuma saimnieciskās darbības. Likumā paredzēts iekļaut ierobežojumu, kas neļaus fiziskai personai reģistrēto automašīnu 30 dienas atsavināt.

    Savukārt Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) reģistrējot lietoto no citas Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts ievesto automašīnu fiziskai personai būs jāsniedz informācija arī par darījuma summu un pārdevēju.

    Kulbergs skaidroja, ka lietoto automašīnu tirgū jau gadiem ilgi notiek pievienotās vērtības nodokļa shēmas, un tas rada apmēram 55 miljonu eiro zaudējumus gadā. 

    Viņš arī norādīja, ka likuma grozījumi fiziskām personām, kuras tiešām iegādāsies ārvalstīs automašīnas savām vajadzībām, tas neko būtiski nemainīs. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē