• Latvijā veikta vēsturiski lielākā OCTA izmaksa par avāriju

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    4. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Valsts policija
    Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (turpmāk – LTAB) šī gada septembrī veicis vēsturiski lielāko izmaksu no OCTA Garantijas fonda par Latvijā notikušu ceļu satiksmes negadījumu (turpmāk – CSNg), ko izraisījis neapdrošināts transportlīdzeklis, turklāt tā vadītājs bijis alkohola reibumā. Kopējā atlīdzību summa, kas izmaksāta CSNg cietušajiem ir vairāk nekā 250 tūkstoši eiro, un tas ir gandrīz divas reizes vairāk nekā līdz šim lielākā veiktā izmaksa no Garantijas fonda par Latvijā notikušu CSNg.

    2020.gada 20. maijā, Latgales priekšpilsētā, Rīgā neapdrošināts transportlīdzeklis, kuru vadīja persona alkohola reibumā, brauca pa Bultu ielu un, neapstājoties krustojumā ar galveno (Prūšu) ielu, taranēja pa to  braucošo trolejbusu.

    Trolejbuss ietriecās daudzstāvu ēkā, kurai sienā izsita aptuveni divus kvadrātmetrus lielu caurumu. Kopumā CSNg cieta septiņas personas, no kurām sešas nogādātas medicīnas iestādē, bet viena no hospitalizācijas atteicās.

    Negadījuma izraisītāju tiesa nolēma atzīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā un sodīt ar brīvības atņemšanu uz 4 gadiem, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz 6 gadiem.

    Savukārt negadījumā cietušie saņēma atlīdzības no OCTA Garantijas fonda 250 625,34 EUR apmērā gan par veselībai, gan mantai nodarītajiem zaudējumiem.

    “Šī ir vēsturiski lielākā atlīdzība, kas izmaksāta no OCTA Garantijas fonda par Latvijā notikušu negadījumu, kas ir gandrīz divreiz lielāka par līdz šim apjomīgāko – 139 tūkstošiem EUR, kas tika izmaksāta 2008.gadā.

    Savukārt par ārzemēs notikušu CSNg, kuru izraisījis Latvijā reģistrēts neapdrošināts transportlīdzeklis, lielākā atlīdzība ir vairāk nekā pusmiljons EUR par Īrijā 2006.gadā notikušu CSNg” stāsta LTAB valdes loceklis Juris Stengrevics, piebilstot, ka ļoti bieži šādu CSNg rezultātā gūto traumu rezultātā cietušajiem nepieciešama ilgstoša ārstēšanās vai iestājas invaliditāte, tādēļ atlīdzība par nodarītajiem zaudējumiem tiek maksāta daudzu gadu garumā.

    LTAB dati liecina, ka uz šī gada 30.jūniju Garantijas fonda apmērs ir 14,34 miljoni EUR. “Garantijas fonds samazinājies līdz vēsturiski zemākajam slieksnim kopš 2015.gada, kad tas pārsniedza likumā noteiktos 20 milj. EUR.

    Tas lielā mērā saistīts ar pēdējos gados veiktajām ievērojamām atlīdzību izmaksām maksātnespējīgās AAS „Balva" vietā, izmaksājamajām OCTA atlaidēm lauksaimniekiem un personām ar invaliditāti, kas jāfinansē no OCTA Garantijas fonda, kā arī citiem faktoriem,” informē J.Stengrevics, piebilstot, ka arī šādas lielas ilgtermiņa izmaksas no Garantijas fonda, kas radušās neapdomīgu autovadītāju rīcības rezultātā, samazina fonda apmēru vēl vairāk.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē