• Latvijā pērn jaunu auto tirdzniecība pieaugusi par 6,1%, apsteidzot ES vidējos rādītājus

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    28. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Jaunu automašīnu tirgus ir viena no nozarēm, kuru negatīvi ietekmēja pandēmija – pērn Eiropas Savienības valstu vidū jaunu automašīnu pārdošanas rādītāji, salīdzinot ar situāciju 2020.gadā, kritās par 2,4%.

    Turpretī Latvijā un Igaunijā reģistrēts jaunu automašīnu pārdošanas kāpums – Latvijā pērn pārdots par 6,1% vairāk jaunu automašīnu, nekā gadu pirms tam, savukārt Igaunijā pat par 19,1% vairāk, kas ir viens no augstākajiem rādītājiem Eiropas Savienības valstu vidū, liecina Igaunijas uzņēmuma RIA.com Marketplaces apkopotā informācija. Tikmēr Lietuva ES valstu vidū pērn uzstādīja antirekordu ar 22% kritumu jaunu automašīnu tirgū.

    Kopumā 2021. gadā jaunu automašīnu pārdošana Eiropas Savienības valstīs samazinājās par 2,4% – līdz 9,7 miljoniem vienību, salīdzinot ar 9,9 miljoniem 2020. gadā. Kopējais reģistrēto automašīnu skaits ES joprojām bija par 3,3 miljoniem vienību mazāks nekā pirmskrīzes pārdošanas apjoms 2019. gadā, liecina Eiropas Automobiļu ražotāju asociācijas (ACEA) jaunākā ziņojuma dati.

    Rekordaugstus rādītājus Baltijas valstu un arī ES valstu vidū jaunu automašīnu tirgū pērn uzrāda Igaunija, kur kopumā pērn pārdotas 22 336 jaunas automašīnas, kas ir par 19,1% vairāk nekā 2020.gadā (18 750 automašīnas). Igauniju pārdošanas apjomu kāpuma ziņā ES valstu vidū apsteidz tikai Horvātija (+24,7%) un Grieķija (+24,6%).

    Savukārt Latvijā 2021. gadā tika pārdotas 14 344 jaunas automašīnas, kas ir par 6,1% vairāk nekā 2020. gadā (13 522 automašīnas). Igaunija un Latvija ir viena no retajām valstīm Eiropā, kur pārdošanas apjomi ir būtiski pieauguši, nevis kritušies. Skaitļu ziņā līdzīga situācija un pozitīvi rādītāji jaunu automašīnu tirdzniecībā reģistrēti arī Bulgārijā (+9,7%), Polijā (+6,3%) un Kiprā (+6,3%)

    Atšķirīga situācija vērojama Lietuvā, kur pērn pārdota 31 371 automašīna. Tas ir 22% kritums, salīdzinot ar situāciju 2020.gadā (40 232 automašīnas), un arī lielākais kritums Eiropas Savienības valstu vidū. Jaunu automašīnu pārdošanas rādītāju kritums, salīdzinot situāciju 2021. un 2020.gadā, reģistrēts arī Beļģijā (-11,2%) un Dānijā (-6,5%).

    Starp lielākajiem jaunu automašīnu pārdošanas tirgiem, pērn pārdošanas apjomu kritums reģistrēts tikai Vācijā, kur pārdots par 10,1% mazāk jaunu automašīnu nekā gadu iepriekš. Itālijā jaunu auto tirgus izaugsme bija +5,5%, Spānijā +1,0% un Francijā +0,5%.

    “Jaunu automašīnu tirgus rādītāji nav saistīti tikai ar patērētāju pirktspēju un ekonomiku kopumā. Tirgu būtiski ietekmēja arī grūtības ar automašīnu piegādi, rezerves daļu un izejmateriālu pieejamība ražošanā un loģistika. Elektronisko komponentu trūkuma, ražošanas samazināšanas un darbaspēka trūkuma dēļ automašīnu rūpnīcas visā pasaulē pagājušajā gadā saražoja par 9 miljoniem automašīnu mazāk. Daudzās valstīs bija jaunu automašīnu piegādes problēmas. Taču mazās Baltijas valstis īpašu trūkumu neizjuta, kā tas bija, piemēram, Itālijā, Vācijā un Spānijā,” skaidro Igaunijas uzņēmuma “RIA.com Marketplaces” pārstāvis Artjoms Umanets.

    Vienlaikus RIA.com Marketplaces eksperti prognozē, ka auto ražošanas industrijā krīzes beigas var paredzēt tikai 2023.gadā. “Situācija tirgū joprojām ir ļoti mainīga. Šogad daļa ekspertu prognozē problēmas ar Toyota automašīnu pieejamību. Grūtības auto ražotnēs komponentu trūkuma dēļ ir Japānā, un arī Volkswagen auto koncernā tiek prognozēts saražoto automašīnu skaita kritums vismaz par 300 000.”

    Tikmēr Baltijai un ES tuvējā Ukrainā, 2021. gadā tika pārdotas 103 650 jaunas automašīnas. Tas ir par 20% vairāk nekā 2020. gadā, kad tika pārdoti 86 853 transportlīdzekļi. Starp Eiropas valstīm Ukraina tādējādi uzrāda augstu pārdošanas apjoma pieaugumu. Vienlaikus, daudz lielāks tirdzniecības kāpums Ukrainā vērojams lietotu automašīnu tirgū.  

    “Pagājušajā gadā Ukrainā tika pārdoti vairāk nekā 100 000 jaunu automašīnu. Bet no ārzemēm ievestas lietotas automašīnas, kas saņēmušas pirmo reģistrāciju – bija vairāk nekā pusmiljons jeb 517 tūkstoši. Pērn Ukraina pārspēja savu 2013.gadā uzstādīto jauno automašīnu pārdošanas rekordu,” stāsta Artjoms Umanets.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē