• Lai arī izaicinājumi nemazinās, auto industrija uzsākusi mērenu atveseļošanos

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    16. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Volkswagen pasažieru un komerctransporta Baltijas valstīs un Audi automašīnu Latvijā un Lietuvā importētājs Moller Baltic Import 2022. gada pirmajos četros mēnešos ir audzējis pārdošanas rādītājus. Lai arī nozare sastopas ar aizvien jauniem izaicinājumiem, jaunu auto ražošana pakāpeniski stabilizējas.

    Baltijas valstīs par 41 % ir pieaugusi Volkswagen vieglo elektrisko transportlīdzekļu pārdošana. Samazinājums ir novērojams tikai Volkswagen komerctransporta segmentā – uz laiku apturētās rūpnīcu darbības dēļ klientiem tika piegādāts par 32 % mazāks automašīnu skaits, salīdzinot ar to pašu periodu pērn.

    Tomēr ievērojams pieaugums ir bijis jaunu Audi reģistrācijai Latvijā un Lietuvā – 62 %. Vēl šogad Latvijā ir gaidāmas vairākas Volkswagen un Audi pirmizrādes.

    “Lai arī 2022. gads iesākās veiksmīgi, liekot domāt, ka pamazām esam pārvarējuši Covid-19 krīzes radītās sekas, Krievijas iebrukums Ukrainā radīja vēl sarežgītāku situāciju auto industrijā.

    Pateicoties Volkswagen grupas tūlītējām darbībām situācijas uzlabošanai, negatīvās sekas ir mazinātas līdz minimumam. Taču turpinās arī līdz šim aktuālās pusvadītāju krīzes radītās sekas.

    Sagaidām, ka jaunu automašīnu ražošanas apjomi pamazām stabilizēsies, taču tas prasīs laiku. Vienlaikus vēlamies arī uzsvērt, ka patlaban un tuvākajos mēnešos Baltijas dīleru noliktavās ir sagaidāms pietiekams apjoms automašīnu, kas būs pieejamas uzreiz,” stāsta Ilze Grase-Ķibilde, Audi un Volkswagen automašīnu importētāja Moller Baltic Import izpilddirektore.

    Tāpat Ilze Grase-Ķibilde akcentē, ka “autoindustrijas izaugsmi Baltijas valstīs tuvākajos mēnešos ietekmēs trīs būtiskākie izaicinājumi: pusvadītāju trūkums auto ražošanā, piegāžu traucējumi komponentiem Ukrainas karadarbības dēļ, kā arī izejvielu cenu straujais pieaugums. Tas tiešā veidā ietekmē auto piegādes termiņus, kā arī koriģē automašīnu cenas”. 

    Pirmie četri mēneši Volkswagen vieglo transportlīdzekļu pārdošanā ir nesuši 41 % pieaugumu elektroauto pārdošanas apjomos Baltijā, salīdzinot ar tādu pašu laika posmu pērn. Tas ir ļāvis dubultot tikai elektriski darbināmo auto apjomu no visiem pārdotajiem Volkswagen pasažieru automobiļiem.

    Savukārt Volkswagen SUV pārdošanas apjomi veidoja vairāk nekā 60 % no kopējā portfeļa, pateicoties tirgus jaunpienācējiem – Taigo un T-Roc. Sākot no aprīļa, mazo SUV jeb apvidus auto kategorijas modeļi Taigo, T-Cross un T-Roc ražošana ir normalizējusies un klientiem Baltijā jau vasarā būs pieejams plašs noliktavas auto klāsts.

    Lai arī gads Volkswagen komerctransporta sektorā sākās ļoti veiksmīgi, pirmo četru mēnešu plānoto darbību kopumā ietekmēja karš Ukrainā un pusvadītāju pieejamība.

    Martā un aprīlī ražošana rūpnīcās uz laiku tika apturēta un šī iemesla dēļ klientiem visā Baltijā piegādāts par 32 % mazāks automašīnu skaits salīdzinājumā ar tādu pašu laika periodu 2021. gadā. Patlaban darbs rūpnīcās ir atjaunojies, pieprasījums no komercklientu puses turpina strauji pieaugt, un ik dienu norit intensīvs darbs, lai klienti savus pasūtījumus saņemtu noteiktajos termiņos. Latvijā lielākais pieprasījums novērojams tieši pēc jaunā Volkswagen Multivan, kas Baltijas pirmizrādi piedzīvoja gada sākumā. 

    Audi rezultāti pirmajos četros mēnešos Latvijā un Lietuvā rāda, ka, neskatoties uz sarežģīto situāciju ražošanā, šī gada pirmajos četros mēnešos par 62 % ir pieaugusi jaunu Audi reģistrācija, salīdzinot ar tādu pašu laika posmu pērn. Labos rezultātus galvenokārt sekmēja Audi modeļu A6, Q3, Q5 un Q7 popularitāte un pieejamība Latvijas un Lietuvas tirgos. Savukārt mērķtiecīgi ieguldot resursus plašam krājuma piedāvājumam, populārais Audi Q5 patlaban pieejams bez gaidīšanas. 

    Šogad strauji palielinājies pieprasījums pēc Audi elektroautomobiļiem – klientu pasūtīto auto skaits Latvijā ir pieaudzis 7,4 reizes. Papildus veiksmīgi pārdotajiem Audi Q4 un Q4 Sportback modeļiem, strauji aug pieprasījums pēc Audi e-tron. Piemēram, Latvijā iespēja iegādāties šo auto robežās līdz 50 000 eiro (neskaitot PVN) ir ļāvusi kāpinat pārdoto auto skaitu vairāk nekā 10 reizes.

    Audi importētājs Latvijā un Lietuvā paredz, ka 2022. gadā elektrisku Audi īpatsvars pieaugs līdz pat 20 % no visiem pārdotajiem jaunajiem četru riņķu zīmola auto. Tas ir ievērojami vairāk nekā tirgus vidējais rādītājs – 11 %. 

    Vēl šogad Latvijas pirmizrādi piedzīvos vairāki jauni automobiļi. Vasarā gaidāms Volkswagen ID. 5, bet gada nogalē – pilnībā elektriskais Volkswagen ID.Buzz, kas būs pieejams pasažieru un komercauto versijā. Savukārt Audi iepriecinās ar modernizēto A8 un jauno Audi RS 3. Tikmēr pasaules pirmizrādi vasarā piedzīvos jaunais Volkswagen Amarok, bet gada nogalē modernizētais Audi e-tron. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē