• Konkursā “Young Car Mechanic” šogad rekordliels dalībnieku skaits

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    9. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Profesionālo prasmju konkurss “Young Car Mechanic” šogad norisinās jau 15. reizi un pirmajā kārtā pulcējis rekordlielu dalībnieku skaitu – 343 jaunos automehāniķus, no kuriem 56 labākie startēs konkursa otrajā kārtā, kas norisināsies jau 10. februārī tiešsaistē, informē konkursa starptautiskā projekta vadītājs Armands Umbraško.

    Umbraško ieskatā, dalībnieku skaita pieaugums no 216 konkursantiem pērn līdz 343 šogad liecina par to, ka konkurss ir kļuvis par būtisku mācību daļu Latvijas profesionālajās izglītības iestādēs. Viena no aktīvākajām profesionālajām izglītības iestādēm 2022. gada konkursā ir Jelgavas tehnikums.

    Konkursa otrajā kārtā piedalīsies trīs labākie dalībnieki no katras skolas, kā arī visi, kas saņēma 60 un vairāk punktus. Arī šajā reizē jaunajiem censoņiem būs jāizpilda teorētiskais tests tiešsaistē. Šoreiz tajā gan būs tikai 50 jautājumi, pretstatā pirmajai kārtai, kur jāatbild uz 100 jautājumiem.

    “Šonedēļ noskaidrosim, kuri desmit labākie iegūs ceļazīmi uz nacionālo finālu, lai cīnītos par balvām sev un skolai, kā arī iespēju šajā vasarā doties uz konkursa noslēdzošo kārtu Ungārijā. Tajā tiksies desmit labākie automehāniķi no desmit dažādām Eiropas valstīm,” pastāstīja Umbraško.

    Tikmēr Jelgavas tehnikuma automehāniķu skolotājs Aldis Moškanovs uzsver, ka skolēniem šādas iespējas dod vēl nebijušu pieredzi, jo tas ir starptautisks konkurss, kas notiek neatkarīgi no izglītības iestādes, kurā viņi mācās. Tāpat tas arī ļauj salīdzināt savas zināšanas ar citu profesionālo izglītības iestāžu skolēnu līmeni.

    “Savukārt pašai skolai tas noteikti ir prestiža jautājums – ir svarīgi piedalīties, ieinteresēt savus audzēkņus un iegūt labus rezultātus,” pauž skolotājs.

    Konkursa atbalstītāja “Avar Auto”, kura telpās notiks nacionālā fināla kārta, pēcpārdošanas nodaļas vadītājs Varis Veinbergs uzsver, ka šāda sacensība jaunajiem automehāniķiem ļauj saprast, kā ir strādāt modernā, autorizētā servisā, kurā darbiniekiem ir pieejamas apmācības, tehniskā literatūra, atbilstoša darba vide, profesionāli instrumenti, kā arī specializētas tehnoloģijas.

    “Studiju gados pats esmu strādājis servisā, kurā nav pieejama tehniskā literatūra un profesionāli instrumenti, tādēļ reizēm nācās vienkārši minēt automašīnu bojājumus, īsti pat nezinot to uzbūvi. Šādi nepiemēroti apstākļi jaunajam censonim var radīt maldīgu priekšstatu par profesiju kopumā,” pauž Veinbergs.

    Pirmajā kārtā dalībniekiem bija jāizpilda tests ar 100 dažādiem jautājumiem, par katru pareizu atbildi – viens punkts. Pēc Umbraško vārdiem, katru gadu jautājumi atšķiras. Šogad lielāks uzsvars bija uz praktiskajām zināšanām. Dalībniekiem bija jābūt jau kaut nelielai praktiskajai pieredzei ar auto, kā arī remonta un diagnostikas iekārtām, lai pirmo teorētisko kārtu noslēgtu veiksmīgi.

    “Vidējais iegūto punktu skaits šogad bija nedaudz zemāks kā pērn – 2021. gadā vidējais rādītājs bija 51 punkts, šogad tie ir 45 punkti. Iespējams, ka tas saistīts ar zināšanu robiem un praktisko nodarbību samazināšanos attālināto mācību dēļ,” tā Umbraško.

    Jelgavas tehnikuma skolotājs atzīst, ka skolas šogad ļoti novērtē, ka ir iespējams atgriezties atpakaļ klātienē, jo īpaši tāpēc, ka praktiskās nodarbības var vadīt kā ierasts.

    “Kad viss bija attālināti, bija skaidri redzams, ka skolēnu zināšanu līmenis ir spēcīgi krities. Organizēt praktiskos uzdevumus attālināti ir ļoti sarežģīti, gandrīz pat neiespējami, jo skolēniem mājās nav tādu iespēju kā izglītības iestādē,” pauž Moškanovs.

    Veinbergs uzsver, ka ar katru gadu automašīnas kļūst arvien komplicētākas un tas no mehāniķiem prasa daudz plašākas zināšanas.

    “Ja kādreiz automehāniķi varēja tikai skrūvēt un darbus ar datoru veica elektriķi, tad mūsdienās katram speciālistam ir jābūt spējīgam veikt pamata diagnostiku, kalibrāciju vai adaptāciju, izmantojot datoru. Domāju, ka jau drīzumā katra mehāniķa instrumentu rati nebūs iedomājami bez diagnostikas iekārtas,” stāsta “Avar Auto” pārstāvis.

    Tāpat Veinbergs uzsver, ka komplicētās tehnoloģijas ierobežos mehāniķu spēju remontēt ļoti plašu automašīnu klāstu, jo darbam nepieciešamais informācijas apjoms vienkārši kļūs par lielu. “Iespējams, arvien biežāk mēs redzēsim uz konkrētu ražotāju orientētus autoservisus,” min Veinbergs.

    2022. gada konkursa starptautiskajā finālā satiksies censoņi no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Slovākijas, Ungārijas, Ukrainas, Rumānijas, Bulgārijas un Horvātijas.

    «Young Car Mechanic» ir starptautisks konkurss tehnsiko skolu audzēkņiem, kas dod iespēju konkursa dalībniekiem parādīt zināšanas, prasmes un iemaņas izvēlētajā profesijā. Tā galvenie mērķi ir veicināt automehāniķa profesijas popularitāti un kvalitāti, dalīties pieredzē, mācību metodēs, veicināt sadarbību starp darba devējiem un izglītības iestādēm, kā arī iepazīstināt izglītojamos ar jaunākajām tehnoloģijām un nākamajiem darba devējiem. Kopējais balvu fonds ir 75 tūkstoši eiro. Kopumā starptautiski konkursā iesaistīti vairāk nekā 3000 topošo automehāniķu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē