• Kāpēc Kasko polišu cenas ir tik atšķirīgas?

    Jautājumi & atbildes
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    11. janvāris
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Teju identiski auto, bet krasi atšķirīgas Kasko polišu cenas. Tā ir realitāte! Izrādās, ka polises cenu veido dažādi faktori – sadārdzinājuma iemesls var būt pats vadītājs, nevis automašīna.

    Jautājums

    Vai varat izskaidrot, no kā veidojas Kasko polises cena? Šobrīd braucu ar pirmās paaudzes Audi A3, kam pietiek ar OCTA, bet drīzumā gribu iegādāties jaunāku A6. Par Kasko skaidrības nav, taču jau tagad interesējos par cenām. Audi A6 2009. gada modelis. Praktiski viens un tas pats auto, bet dažādiem īpašniekiem ir pilnīgi atšķirīgas Kasko cenas. Manam paziņam polise maksā 785 eiro, bet internetā atradu A6 īpašnieku, kas par Kasko maksā 410 eiro. Kāpēc ir tik liela atšķirība? Cik polise varētu maksāt man?

    Atbilde

    Kasko cenu veido dažādi aspekti, un to pierāda arī jūsu piemērs. Piemēram, autovadītāja vecums un stāžs. Ņemot vērā, ka astoņpadsmitgadīga braucēja iemaņas un auto vadīšanas stils var krasi atšķirties no pieredzējuša vadītāja, polises cena var būt augstāka. Tāpat tiek ņemts vērā, cik un kādos negadījumos esat bijis iesaistīts, cik lieli ir bijuši iepriekšējie atlīdzību apjomi, auto vērtība, aprīkojums utt.

    Arī auto izmantošanas teritorija ir svarīga. Ja polises darbības teritorija būs Eiropas Savienība, tad apdrošināšana maksās dārgāk nekā Baltijas valstīs. Pat mūsu mazajā Latvijā būs nozīmīgi, kādā pilsētā auto tiek reģistrēts. Lielpilsētas burzmā risks auto apskādēt ir potenciāli lielāks nekā laukos, tāpēc būs atšķirības polišu cenās.

    Ļoti būtisks ir pašrisku faktors – jo lielāks ir pašrisks, jo zemāka polises cena.

    Šeit jābūt īpaši uzmanīgam. Brīdī, kad autovadītāju neapmierina augstās Kasko polises cena, apdrošinātājs var piedāvāt patīkamāku cenas piedāvājumu, taču ne vienmēr tiek izskaidrots, ka vadītāja pašriski ir krietni paaugstināti. Šādās situācijās vadītājs zaudē lielu daļu no auto vērtības, piemēram, zādzības gadījumā, bet pēc nelielas avārijas pat nav nozīmes vērsties pie apdrošinātāja, jo lielais pašrisks nosaka, ka šādi bojājumi jāsedz no paša kabatas.

    Tāpat der iedziļināties polises segumos, jo, iespējams, visi piedāvātie riski nemaz nav nepieciešami. Hidrotrieciens, dzīvnieku nodarīti bojājumi, aizdedzes atslēgu nozaudēšana, vējstikla bojājumi utt. Atsakoties no dažādiem riskiem, polises cenu var samazināt. Piemēram, ja esat drošs, ka auto salonā neatstāsiet vērtīgas mantas, kas varētu kļūt par ieganstu garnadžu uzbrukumam, tad personisko mantu zādzību risku varat neizvēlēties.

    Pēdējais, bet ne mazāk svarīgs faktors – auto drošības sistēmas.

    Teorētiski auto iespējams apdrošināt arī bez drošības sistēmām un ar vienu aizdedzes atslēgu, taču lielākoties būs nepieciešamas divas atslēgas un signalizācija. Dārgiem vai riska grupā esošiem auto papildus nepieciešami arī slepenais slēdzis, imobilaizers, marķēšana un citi drošības garanti. Jo labākas drošības sistēmas, jo apdrošinātāji būs pretimnākošāki pievilcīgam polises piedāvājumam.

    Līdzīgi kā OCTA polises gadījumā, arī Kasko cenu ar laiku var samazināt, ja uz ceļa uzvedaties apdomīgi un saglabājat savu autovadītāja biogrāfiju tīru. Lai provizoriski ieskicētu Kasko polises izmaksas, varat vērsties pie kāda no apdrošinātājiem ar konkrētā auto datiem un jūsu vēlmēm attiecībā pret apdrošināšanas riskiem.

    1 komentārs

    sk_ilze
    Ļoti informatīvs raksts! Labi paskaidro kā veidojas KASKO cena. Tiesa ir! Daudz jādomā pašam kādu izvēlēties - vai ar zemāku pašrisku vai samazināt cenu izvēloties pret kaut ko neapdrošināties. Es gan bailīgi apdrošinos pret visu. :D Drošībai arī vienmēr pārbaudu cenas Manapolise.lv Kasko kalkulatorā - https://www.manapolise.lv/kasko Pat tad, ja apdrošinātājs piedāvā labu darījumu, nekas jau neliedz uzmest aci vēl opcijām, lai saprastu situāciju. Lai izdodas iegādāties sev piemērotāko KASKO! Sirdsmiers tomēr svarīgs. :)

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē