• Kalnciemā par 9 miljoniem eiro plāno būvēt akumulatoru pārstrādes rūpnīcu

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    8. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ilustratīvs foto
    Nolietoto svina akumulatoru pārstrādes rūpnīca Kalnciemā darbu plānojusi sākt nākamā gada pirmajā ceturksnī, ieguldot tās izveidē astoņus līdz deviņus miljonus eiro, aģentūru LETA informēja rūpnīcas īpašnieka SIA EcoLead pārstāvji.

    Uzņēmuma pārstāvji norādīja, ka ir saņemti visi ietekmes uz vidi novērtējuma atzinumi un saskaņojumi, lai nodrošinātu, ka rūpnīca neatstās nelabvēlīgu ietekmi ne uz gaisa kvalitāti, ne Lielupes ekosistēmu.

    Savukārt Valsts vides dienestā (VVD) norādīja, ka VVD Zemgales reģionālā vides pārvalde līdz 10.augustam pagarinājusi termiņu lēmuma pieņemšanai par atļaujas izsniegšanu vai atteikumu izsniegt atļauju EcoLead, lai «rūpīgi izvērtētu gan saņemtos sabiedrības priekšlikumus un iebildumus, gan uzņēmuma sniegto informāciju par piesārņojuma ierobežošanas pasākumiem».

    «Izvēlētie tehniskie risinājumi un iekārtas atbilst nozares labākajiem tehniskajiem paņēmieniem, kuru primārais mērķis ir nodrošināt videi un sabiedrības veselībai drošu ražošanas procesu,» informēja EcoLead valdes priekšsēdētājs Deniss Uļjanovs.

    Lai nepieļautu ar svinu piesārņotu lietusūdeņu vai ražošanas notekūdeņu novadīšanu uz Kalnciema sadzīves notekūdeņu attīrīšanas iekārtām, ir nodrošināta dalīta apsaimniekošanas sistēma, kur gan lietus ūdeņus, kas var saturēt svinu, gan ražošanas ūdeņus savāc un attīra uz vietas ražotnē, lai šo ūdeni izmantotu atkārtoti ražošanas procesā. Ražošanas notekūdeņi netiks novadīti centralizētajā kanalizācijas sistēmā.

    Tikai tīri lietus ūdeņi pēc to sastāva pārbaudes tiks novadīti uz Kalnciema sadzīves notekūdeņu attīrīšanas iekārtām, skaidroja uzņēmuma pārstāvji.

    Gan pārstrādājamie nolietoti svina akumulatori, gan citas izejvielas un gatavā produkcija tiks uzglabāta tikai iepakotā veidā slēgtos apstākļos vai nojumēs, kur nodrošināta lietus ūdeņu savākšana un to novadīšana ražošanas ūdeņu plūsmā.

    Tāpat ražotnē ir plānots veikt gan nepārtrauktus, gan periodiskus mērījumus, lai kontrolētu emisijas un sekotu līdzi, ka tiek ievēroti noteiktie emisiju lielumi. Tāpat ražotnes teritorijā tiks veikts grunts un gruntsūdeņu monitorings.

    Projektējot un būvējot nolietoto svina akumulatoru pārstrādes rūpnīcu, ir izvēlēti modernākie ražošanas procesa un emisiju attīrīšanas risinājumi, kas atbilst Ietekmes uz vidi novērtējumā noteiktajām obligātajām prasībām, nacionālo normatīvo aktu prasībām un Eiropas komisijas noteiktajiem nozares labākajiem pieejamiem tehniskajiem risinājumiem, informēja uzņēmuma pārstāvji.

    «Sagatavojot iesniegumu A kategorijas piesārņojošās darbības atļaujas saņemšanai, atkārtoti ir vērtēta sagaidāmā ietekme uz gaisa kvalitāti. Veiktie aprēķini un novērtējums parāda, ka tiks nodrošināta gaisa kvalitātes robežlielumu un mērķlielumu ievērošana, kuri ir noteikti cilvēku veselības un ekosistēmas aizsardzībai.»

    Lielupes kreisais krasts atrodas 140 – 190 metru attālumā uz austrumiem no plānotās svina akumulatoru rūpnīcas. Ņemot vērā, ka savāktie lietusūdeņi no jumtiem un teritorijas tiks novadīti uz attīrīšanas iekārtām, netiek prognozēta Lielupes ūdens objekta ūdens kvalitātes pasliktināšana.

    Tā kā lietusūdeņi no cietajiem segumiem un neitralizētais ūdens pēc neitralizācijas iecirkņa, kā arī notekūdeņi no automašīnu mazgāšanas, dušas telpām un veļas mazgātuves, tiks savākti atsevišķā krājtvertnē un šie ūdeņi pēc attīrīšanas tiks atkārtoti izmantoti tehnoloģiskajā ciklā, tad nav paredzams virszemes ūdeņu piesārņojums no rūpnieciskajiem notekūdeņiem.

    Paredzētās rūpnīcas ekspluatācijas rezultātā nav prognozējama būtiska negatīva ietekme uz virszemes ūdeņiem. Saskaņā ar ietekmes uz vidi novērtējuma aprēķiniem nav paredzētas nekādas problēmas ar pastiprinātu troksni vai smakām, informēja EcoLead pārstāvji.

    Līdzīgas rūpnīcas ir lielākajā daļā pasaules valstu, tai skaitā Igaunijā, Polijā, Zviedrijā, Francijā, Vācijā, Itālijā, Serbijā, Slovēnijā un citviet Eiropā, kā arī ASV, Ķīnā, Brazīlijā, Austrālijā, Japānā u.c. «Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, avārijas situāciju ar nopietnām sekām pareiza menedžmenta ietvaros nav bijis,» norādīja Uļjanovs.

    Rūpnīcā paredzētas 45 darba vietas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē