• Kādos gadījumos jādod ceļš operatīvajam transportam?

    Jautājumi & atbildes
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    17. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Zilas, sarkanas, dzeltenas – bākugunis ikdienas satiksmē redzamas dažādās krāsās. Kā reaģēt uz gadījumiem, kad spogulī redzat spožās gaismiņas?

    Jautājums

    Man īsti nav skaidrs, kādos gadījumos man ir jādod ceļš speciālajiem transportlīdzekļiem ar bākugunīm? Lielākoties cenšos skatīties pēc apkārtējās situācijas, tomēr vēl nesen atgadījās, kad no aizmugures pietuvojās apsardzes dienesta mašīna ar ieslēgtām bākugunīm un ar taurēšanu centās visus padzīt malā. Līdz galam nav arī skaidrs, vai man jāstājas malā, ja brauc ātrā palīdzība tikai ar ieslēgtām zilajām gaismām?

    Atbilde

    Skatoties uz šādām situācijām, visvienkāršāk ir dot ceļu visiem. Lai arī likums nepieprasa stāties ceļa malā, lai netraucētu, piemēram, apsardzes auto kustību, teju visos gadījumos bākuguns ieslēgšana norit situācijās, kad nepieciešams steidzami reaģēt. Iespējams, ka tieši tobrīd no kāda jūsu tuvinieka mājas tiek nozagtas vērtīgas lietas vai kāds kļuvis par upuri veikala aplaupīšanā, tāpēc labāk zaudēt pāris sekunžu un dot ceļu šiem dienestiem. Kas attiecas uz operatīvajiem transportlīdzekļiem, likumdošanā skaidrojums ir šāds:

    Transportlīdzekļi ar ieslēgtu mirgojošu zilu (sarkanu) bākuguni un speciālu skaņas signālu (operatīvie transportlīdzekļi) drīkst piedalīties ceļu satiksmē, tikai pildot neatliekamus dienesta uzdevumus, lai glābtu cilvēka dzīvību vai novērstu smagus veselības traucējumus, novērstu draudus sabiedriskajai drošībai un kārtībai, sekotu no operatīvā transportlīdzekļa bēgošai personai, pārvadātu materiālās vērtības sevišķi lielos apmēros, pavadītu citus transportlīdzekļus (kolonnas).

    • Ja tuvojas transportlīdzeklis ar ieslēgtu mirgojošu zilu bākuguni un speciālu skaņas signālu, citiem ceļu satiksmes dalībniekiem jādod tam ceļš.
    • Ja tuvojas transportlīdzeklis ar ieslēgtu mirgojošu zilu un sarkanu bākuguni un speciālu skaņas signālu, citiem tajā pašā virzienā braucošajiem transportlīdzekļiem (ja nav sadalošās joslas – arī pretim braucošajiem transportlīdzekļiem) jādod ceļš, apstājoties pie ietves vai uz ceļa nomales; ja tā aizņemta, – iespējami tuvāk brauktuves labajai malai. Transportlīdzekļiem, kas tuvojas krustojumam (ceļam) no cita virziena ceļiem, jāapstājas pirms šķērsojamās brauktuves.

    Ieslēgtai mirgojošai zilai vai sarkanai bākugunij bez speciāla skaņas signāla ir tikai brīdinoša nozīme.

    To var izmantot, brīdinot par nelaimes gadījumu (ceļu satiksmes negadījumu u. tml.), kā arī pavadot transportlīdzekli (kolonnu). Ieslēgta mirgojoša oranža (dzeltena) bākuguns nedod priekšroku, to lieto, lai pievērstu citu ceļu satiksmes dalībnieku uzmanību un brīdinātu tos par iespējamām briesmām.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē