• Kā nopirkt vai pārdot līzingā esošu auto?

    Auto līzings
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    30. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Lai gan līzingā esošas automašīnas iegāde vai pārdošana nav sarežģīts process, ir lietas, ko ieteicams ņemt vērā gan esošajiem, gan topošajiem auto īpašniekiem. «Luminor Līzings» vadītājs Raivo Bāle skaidro, kādi dokumenti jāiesniedz un kādas formalitātes jāsakārto, lai atvieglotu līzingā esošas automašīnas iegādes vai pārdošanas procesu.

    «Lai arī līzingā biežāk iegādājas jaunus auto ­– 59 % no jaunajiem auto tiek iegādāti līzingā, aizdevumu var saņemt arī lietotiem transportlīdzekļiem. Jaunākie Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) dati liecina, ka vieglo automašīnu, kas ir tehniskā kārtībā, vidējais vecums Latvijā ir vairāk kā 13 gadi, savukārt pirmreizējā reģistrācija  šī gada desmit mēnešos ir veikta par 6,5% mazāk vieglo auto salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn. Mūsu novērojumi liecina, ka lietotu auto pārdošanai pārsvarā ir praktiski apsvērumi – vēlme pēc jaunas automašīnas, ģimenes pieaugums, finansiālās situācijas pasliktināšanās vai citi iemesli,» norāda «Luminor Līzings» vadītājs Raivo Bāle.

    Lai iegādājoties lietotu transportlīdzekli pārņemtu arī līzinga maksājumus, pirmkārt līzinga uzņēmumā ir jānoformē iesniegums par saistību nodošanu citai personai. Iesniegumu sava līzinga devējam jeb uzņēmumam, ar kuru noslēgts līzinga līgums, sagatavo un iesniedz persona, uz kuras vārda ir noformēts esošais līzings. Uzsākot pārņemšanas procesu, arī pircējam ir jāiesniedz pieteikums, ko dažās bankās var izdarīt arī elektroniski. Pieteikumā plašāk jāapraksta iegādājamais auto, jāpievieno transportlīdzekļa novērtējums, kā arī jānorāda līzingam nepieciešamā summa.

    Līzinga pieteikuma izskatīšana un piešķiršana katrai personai ir individuāla, ņemot vērā klienta maksātspēju un jau esošās kredītsaistības. Piekrītot līzinga līguma nosacījumiem, tiek parakstīts līgums un sastādīts atmaksas grafiks. Pircējam jāveic pirmā iemaksa, kas sastāda minimums 10 % no auto vērtības. Pēc formalitāšu nokārtošanas, CSDD tiek veikts iegādes noslēdzošais solis  – automašīnas pārreģistrēšana.

    Kā rīkoties, ja pircējs un pārdevējs ir dažādu līzinga uzņēmumu klienti?

    Līzinga saņemšanai esošajam un topošajam auto īpašniekam nav obligāti jābūt vienas līzinga kompānijas klientiem. Jāatceras tikai tas, ka auto pircējam jeb nākamajam auto turētājam par darījumu jāziņo arī savam līzinga devējam. Pēc iesniegumu saņemšanas un apstiprināšanas līzinga uzņēmumi nepieciešamo dokumentāciju un norēķinus tālāk veic savā starpā.

    Vai līzinga nosacījumus iespējams mainīt arī auto pārņemšanas gadījumā?

    Līguma darbības laikā nepieciešamības gadījumā ir iespējams mainīt tā nosacījumus. Piemēram, ja līzinga maksājumi veikti regulāri jau vairākus gadus, bet klientam radušās finansiālas grūtības, var lūgt līzinga kompānijai ikmēneša maksājuma summas samazinājumu. Tāpat gadījumos, ja tuvojas operatīvā līzinga beigas, klients var lūgt iespēju pārskatīt līzinga nosacījumus, lai iegūtu automašīnu savā īpašumā, nevis atgriezt to līzinga devējam vai atpircējam. Šādā veidā iespējams izpirkt auto vai pagarināt maksājumus finanšu līzinga ietvaros, kas pēc atmaksas ļaus klientam kļūt par transportlīdzekļa īpašnieku.

    Jāatceras, ka papildu līzinga maksājumiem, automašīnai būs nepieciešama arī KASKO apdrošināšana, lai nebūtu nepieciešams ieguldīt papildu finanšu līdzekļus dažādu risku gadījumā, piemēram, bojājumu vai satiksmes negadījumu rezultātā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē