• Kā rīkoties, ja uz ceļa negaidīti uzskrējis dzīvnieks?

    Jautājumi & atbildes
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    19. augusts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Stocksnap
    Dzīvnieki uz ceļa var radīt izbīli arī pieredzējušos autovadītājos. Kā rīkoties, ja ceļa braucamo daļu šķērso meža zvēri?

    Jautājums

    Sveiks, Auto Bild Latvija! Lasot internetā ziņas par mežacūku klejošanu Rīgas apkaimē un atceroties nesen piedzīvotu sadursmi ar lapsu gaišā dienas laikā, vēlējos vaicāt, vai dzīvnieki šogad ir īpaši aktivizējušies? Mana sadursme bija neliela, un auto iztika vien ar salauztu miglas luktura stiprinājumu, lapsa arī tālāk mēroja savu ceļu. Tagad to atceroties, jāteic, ka biju visai apjucis, un sarežģītākā situācijā pat nezinu, vai būtu gatavs rīkoties pareizi, jo, ieraugot alni vai briedi, uz brīdi noteikti sastingtu. Vai jums ir kādi ieteikumi saistībā ar dzīvniekiem uz ceļa?

    Atbilde

    Meža dzīvnieku negaidīta parādīšanās uz ceļa braucamās daļas var radīt izbīli arī pieredzējušos autovadītājos. Svarīgi ir prast laikus un precīzi reaģēt šādās situācijās, jo te katra sekunde var būt izšķiroša. Grāmatās var lasīt teoriju, tomēr praktiskās iemaņas ir neatsverams ieguvums, tāpēc iesakām izmantot katru iespēju apmeklēt braukšanas mācības, kurās tiek simulētas reālas dzīves situācijas – izvairīšanās no šķēršļiem (šajā gadījumā dzīvnieka), auto saslīdēšana utt.

    Kas attiecas uz iespējamo sadursmi ar dzīvnieku un nepieciešamajām darbībām pēc sadursmes, Renault Braukšanas skolas speciālisti sniedz dažus padomus.

    Kā skaidro Braukšanas skolas direktors Z. Veseli, dzīvnieki visaktīvākie ir rītausmā un krēslas stundās.

    Šajā laikā jābūt īpaši piesardzīgiem. Vislielākais risks sadursmei notiek uz ceļiem, kam līdzās atrodas meži. Kad jūs ieraugāt ceļazīmi, kas brīdina par savvaļas dzīvniekiem, pirmais, ko izdarāt – piebremzējiet, tad uzmanīgi vērojiet ceļa malas un esiet gatavs straujai bremzēšanai, ja rodas vajadzība. Ja dzīvnieks izskrien priekšā jūsu automašīnai, bremzējiet un centieties apbraukt šķērsli. Ja nepietiek laika, lai to izdarītu, mēģiniet aizbaidīt dzīvnieku ar taurēšanu. Šādos gadījumos nelietojiet tālās ugunis, jo daudzi dzīvnieki, piemēram, stirnas un staltbrieži, to ietekmē zaudē orientācijas spēju un sastingst.

    Jūsu drošība ir pirmajā vietā, tāpēc, ja dzīvnieka apbraukšana liecina par augsta riska draudiem zaudēt dzīvību vai pakļaut briesmām pasažieru veselību, teiksim, iebraucot dīķī vai ietriecoties kokā vai citā transportlīdzeklī, labāk ir neizvairīties no tiešas sadursmes ar dzīvnieku.

    Ja notikusi sadursme, vispirms jānodrošina negadījuma vieta (ieslēdziet avārijas signālus, izlieciet brīdinājuma trīsstūri). Nekādā gadījumā netuvojieties cietušajam dzīvniekam. Paturiet prātā, ka dzīvnieks var būt agresīvs un var jums uzbrukt trieciena izraisītā šoka rezultātā. Turklāt nevar zināt, vai viņam gadījumā nav trakumsērgas. Tāpēc netuvojieties dzīvniekam, bet zvaniet atbildīgajiem dienestiem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē