• Jauns auto par 199 eiro mēnesī — kur slēpjas āķis?

    Aktuāli
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    15. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Palielinoties sabiedrības interesei par jaunu automašīnu iegādi, aizvien biežāk dzirdami reklāmas saukļi, kuros pilnīgi jaunu automašīnu piedāvā iegādāties par teju neticamu ikmēneša līzinga maksājumu. Kā tas iespējams un vai šie piedāvājumi neslēpj kādus zemūdens akmeņus, skaidro Kaspars Sausais, Swedbank Privātpersonu auto finansēšanas atbalsta nodaļas vadītājs.

    Piedāvājums iegādāties automašīnu, piemēram, par nepilniem 200 eiro mēnesī nozīmē, ka pircējam automašīna tiek piedāvāta operatīvajā līzingā. Tā pēc būtības ir ilgtermiņa noma, kas nozīmē – klients ar izvēlēto transportlīdzekli brauc noteiktu laika periodu. Visbiežāk auto operatīvajā līzingā tiek ņemts uz pieciem gadiem.

    Beidzoties šim termiņam, auto tiek atgriezts atpakaļ tā pārdevējam. Te svarīgi atcerēties, ka pēc operatīvā līzinga termiņa beigām automašīnas īpašumtiesības nesaglabā līzinga klients, bet gan auto pārdevējs. Šajā gadījumā auto pārdevējs noteiks spēkrata atpakaļpirkuma vērtību.

    Kas ir atpakaļpirkuma vērtība?

    Tā ir summa, par kuru salons apņemas atpirkt auto pēc operatīvā līguma termiņa beigām. Pēc būtības tā ir automašīnas nākotnes aptuvenā vērtība, un katram auto šī vērtība var atšķirties. Atpirkuma vērtību pamatā nosaka auto pārdevējs. Jo lielāka šī summa, jo mazāks ikmēneša maksājums būs jāveic par vēlamo automašīnu. Taču te der kārtīgi iepazīties ar līguma nosacījumiem, lai līguma termiņa beigās nebūtu lieku pārsteigumu, jo operatīvā līzinga līgumā būs noteikts konkrēts nobraukuma ierobežojums, kuru līguma laikā nedrīkst pārsniegt.

    Nobraukuma ierobežojumi – kādi un kas to ietekmē?

    Nobraukuma ierobežojums lielā mērā ietekmē auto atpakaļpirkuma vērtību, tāpēc – jo mazāks nobraukums, jo lielāka būs auto nākotnes vērtība, līdz ar to mazāks būs ikmēneša līzinga maksājums. Proti, jo mazāk ikdienā plānojat pārvietoties ar auto, jo potenciāli mazāks būs jūsu līzinga maksājums. Taču šeit jābūt objektīviem un apdomīgiem, aprēķinot potenciālo nobraukumu piecu gadu laikā.

    Ja termiņa laikā šis noteiktais kilometru skaits tiks pārsniegts, auto pārdevējam pie auto pieņemšanas būs tiesības piestādīt soda sankcijas par katru nobraukto kilometru virs līgumā noteiktā. Vidējā cena ir 17 centi par kilometru, piemēram, par 10 000 kilometru tas sastādīs 1 700 eiro.

    Vidējais nobraukums, kas visbiežāk tiek izvēlēts operatīvā līzinga gadījumā ir 20 līdz 25 tūkstoši gadā. Piecos gados tātad maksimālais nobraukums būtu 125 000 kilometri. Piemēram, ja jūs dzīvojat Siguldā un ikdienā mērojat darbu turp un atpakaļ uz/no Rīgas (dienā nobraucat vidēji 100 kilometrus), tad, tikai braucot uz darbu, jūs piecu gadu laikā nobrauksiet 124 000 kilometrus. Taču jārēķina, ka visdrīzāk gribēsiet kaut kur aizbraukt arī brīvdienās.

    Kā notiek auto atgriešana?

    Beidzoties operatīvā līzinga līgumam, klientam jāvēršas pie auto pārdevēja, lai auto tiktu veikts tehniskais apsekojums. Tā laikā tiek noteikts vai automobilim nav defektu, kas netiek uzskatīts par dabisko nolietojumu, piemēram, izsisti lukturi, virsbūvē pēdas pēc papildus aprīkojuma noņemšanas un citas lietas.

    Ja kas tāds tiks konstatētas, tad salona pārstāvji sastādīs tāmi šo bojājumu novēršanai, un klientam tā būs jāsedz pie auto atgriešanas. Tāpēc visu operatīvā līzinga termiņu pret auto ir jāizturas saimnieciski, lai nerastos problēmas pie auto atgriešanas salonam.

    Kas izvēlas operatīvo līzingu?

    Operatīvais līzings ir piemērots cilvēkiem, kas nevēlas braukt ar jaunu auto ilgāk par pieciem gadiem un vēlas pēc iespējas vienkāršāku auto nomaiņas procesu. Šajā gadījumā klientam nav jārūpējas par automašīnas pārdošanu un jāvelta tam laiks. Auto vienkārši termiņa beigās ir jāatgriež pārdevējam, un nereti šis process tik apvienots ar jauna spēkrata iegādi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē