• Īpašas ceļazīmes uz Latvijas autoceļiem brīdina par meža dzīvniekiem

    Auto
    Santa.lv
    Santa.lv
    8. decembris, 2021
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Sadursmes ar dzīvniekiem uz Latvijas ceļiem notiek arvien biežāk, un šādu negadījumu sekas var būt smagas, reizēm prasot arī cilvēku dzīvības. Lai atgādinātu Latvijas autovadītājiem par nepieciešamību tumšajā gada sezonā uz ceļiem ievērot īpašu piesardzību, decembrī apdrošināšanas sabiedrība AAS BALTA īsteno informatīvo kampaņu, uzstādot uz sešiem valsts autoceļiem īpašas ceļazīmes ar neierastiem simboliem – aļņiem, briežiem, stirnām, zaķiem un lapsām.

    Decembrī BALTA informatīvās kampaņas ietvaros 6 ceļa posmos visā Latvijā tiks izvietotas īpašas ceļazīmes, kas aicinās autovadītājus būt sevišķi modriem, lai izvairītos no sadursmēm ar pēkšņi uz ceļa izskrējušiem meža dzīvniekiem. Zīmes tiks uzstādītas uz Latvijas galvenajiem autoceļiem: A9 Rīga–Liepāja, A6 Rīga–Daugavpils–Krāslava–Baltkrievijas robeža (Patarnieki), A7 Rīga–Bauska–Lietuvas robeža (Grenctāle), P17 Valmiera–Rūjiena–Igaunijas robeža (Unguriņi), A10 Rīga–Ventspils un A12 Jēkabpils–Rēzekne–Ludza–Krievijas robeža (Terehova). Papildus šie ceļa posmi tiks atzīmēti arī lietotnē Waze, lai pievērstu lielāku autovadītāju uzmanību, izvēloties braukšanas maršrutu.

    Visvairāk notriec stirnas, mežacūkas un zaķus, vislielākās izmaksātās atlīdzības – par aļņu notriekšanu

    Gadu no gada aug gan sadursmju skaits, gan automašīnām nodarīto bojājumu smagums.

    «Visbiežāk sadursmes notiek ar dzīvniekiem, kuri Latvijas mežos ir visizplatītākie – stirnas, mežacūkas un zaķi. Taču lielākās izmaksātās atlīdzības, kas atsevišķos gadījumos mērāmas pat vairākos desmitos tūkstošu eiro, ir saistītas ar lielāko meža dzīvnieku – aļņu – notriekšanu. 2020. gadā lielākā BALTA atlīdzība – gandrīz 36 000 eiro – izmaksāta par autobusa sadursmi ar alni ceļa posmā Gulbene–Litene. Līdzīga apmēra atlīdzības izmaksājam katru gadu, un arī vidējā atlīdzība turpina augt, sasniedzot vairāk nekā 1700 eiro par gadījumu. Diemžēl nekāda atlīdzība nespēj kompensēt cilvēku dzīvības, ko prasa šādi negadījumi, tāpēc, izvietojot īpašas ceļa zīmes un īstenojot informatīvu kampaņu, vēlamies vērst autovadītāju uzmanību uz šādu sadursmju iespējamību un pēc iespējas mazināt to,» uzsver BALTA Transporta risku parakstīšanas pārvaldes vadītājs Kristaps Liecinieks.

    Lai pēc iespējas samazinātu sadursmju risku ar meža zvēriem, autovadītājiem jāatceras:

    • bīstamākais diennakts laiks ir krēslas iestāšanās un agrs rīts;
    • braucot apgrūtinātas redzamības apstākļos, jāpārliecinās, vai auto lukturi ir tīri;
    • ceļa posmos, kur izvietotās ceļazīmes norāda par iespējamu meža dzīvnieku klātbūtni un kuri ved caur mežu masīvu, ieteicams samazināt braukšanas ātrumu – tā, lai vajadzības gadījumā varētu droši bremzēt;
    • ieteicams izmantot īpašas svilpes zvēru atbaidīšanai. Tās nodrošina, ka, automašīnai braucot ar ātrumu, kas pārsniedz 50 km/h, svilpes korpusam cauri plūstošais gaiss rada ultraskaņu, kas netraucē cilvēkiem, bet ir dzirdama zvēriem. Skaņa ir dzīvniekam nepatīkama un mudina to doties no auto pretējā virzienā;
    • riepām jābūt atbilstošām braukšanas apstākļiem – ziemas riepām ar pietiekamu protektora dziļumu;
    • svarīgi atcerēties, ka traumēts dzīvnieks pēc sadursmes var uzbrukt, tāpēc vislabāk tam netuvoties;
    • saskaņā ar likumdošanu neatkarīgi no tā, vai notikusi sadursme ar savvaļas dzīvnieku, vai mājdzīvnieku, par notikušo jāziņo policijai, un atstāt notikuma vietu bez policijas atļaujas nedrīkst. Policija par notikušo informēs attiecīgos dienestus, kas nepieciešamības gadījumā sniegs dzīvniekam palīdzību.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē