• Dzīvnieku izraisīto avāriju risks palielinās – laiks līdz decembrim uz autoceļiem ir visbīstamākais

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    21. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Lielākā daļa auto sadursmju ar dzīvniekiem notiek no oktobra līdz decembrim. Pēc If Apdrošināšanas datiem visaugstākais risks sadursmei ar dzīvnieku ir no 42. līdz 53. gada nedēļai*. Jau decembrī pie nosacījuma, ja būs sniegs, kas ievērojami uzlabo redzamību, prognozējams, ka auto un meža dzīvnieku sadursmju skaits samazināsies.

    Darbdienās sadursmju ar dzīvniekiem nav izteikti daudz, taču nedēļas nogalēs avāriju ir krietni vairāk, un iemesls ir cilvēku pārvietošanos no pilsētas uz lauku mājām, mērojot lielākus attālumus.

    Sadursmes ar aļņiem vai briežiem ir visnopietnākās, to rezultātā lielākoties tiek nodarīti arī miesas bojājumi automašīnās sēdošajiem. Savukārt, ja sadursme notiek ar zaķi, jenotu vai kādu citu mazāku meža dzīvnieku, tad automašīnās sēdošie visbiežāk tiek cauri tikai ar izbīli.

    «Tumšajos oktobra un novembra mēnešos dzīvniekus ir grūti pamanīt, tāpēc jābūt īpaši uzmanīgiem un modriem, vadot transportlīdzekli tumšajā diennakts laikā. Vairumā gadījumu, kad auto ir sadūries ar kādu maza vai vidēja izmēra meža dzīvnieku, bojājumi nav tik lieli, lai nevarētu turpināt ceļu. Tomēr, ja sadursme ir notikusi ar kādu no Latvijas mežu lielākajiem dzīvniekiem – alni vai briedi, tad gan automašīnas bojājumi var būt tādi, ka nepieciešama auto transportēšana, kam seko nopietns un, iespējams, arī ilgs remonts.»

    Nereti pēc šādas sadursmes remonts var būt arī ekonomiski nepamatots un tad auto tiek «norakstīts».

    «Visbiežāk bojātās detaļas pēc sadursmes ar dzīvniekiem ir priekšējie aizsargstieņi, spārni, motora pārsegs, lukturi, radiatori, vējstikls, bieži arī jumts,» saka Ģirts Kubliņš, «If Apdrošināšanas» transportlīdzekļu atlīdzību grupas vadītājs.

    Mazākie meža dzīvnieki, piemēram, lapsas, jenoti un zaķi, automašīnai bieži nodara tikai nelielus bojājumus, piemēram, sasistus priekšējos lukturus vai sabojātu automašīnas buferi.

    Aicinām nopietni izvērtēt brīdinājuma zīmes par meža dzīvniekiem un izvēlēties piemērotu braukšanas ātrumu, īpaši tumšajā laikā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē