• Daži topošie taksometru šoferi iesnieguši viltotus valsts valodas apliecinājuma dokumentus

    Viltojums
    Ziņu aģentūra LETA
    11. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kadrs no video sižeta
    Autotransporta direkcija vērsusies Valsts policijā (VP), jo konstatējusi vairākus gadījumus, kad autovadītāji, lai reģistrētos Taksometru vadītāju reģistrā, iesnieguši valsts valodas apliecinošus dokumentus ar viltojuma pazīmēm, aģentūru LETA informēja Autotransporta direkcijas pārstāve Zane Plone.

    Līdz šim Autotransporta direkcija ir nosūtījusi 20 taksometru vadītāju iesniegtos dokumentus, un zināms, ka vienā gadījumā VP ir ierosinājusi krimināllietu, bet otrā gadījumā – resorisko pārbaudi.

    No 2020.gada augusta autovadītājiem, lai reģistrētos Taksometru vadītāju reģistrā, ir jāiesniedz dokuments, kas apliecina valsts valodas zināšanas ne zemāk kā B līmeņa 1.pakāpē. Kopš šī prasība ir stājusies spēkā, ir samazinājies sūdzību skaits par to, ka autovadītāji nerunā un nesaprot latviešu valodu. Ņemot vērā, ka 2021.gadā ir apritējuši trīs gadi kopš ir ieviesta prasība reģistrēties Taksometru vadītāju reģistrā un šī reģistrācija personai tiek apstiprināta uz trim gadiem, lielai daļai autovadītāju šogad jāreģistrējas atkārtoti, ko daudzi vadītāji ir izdarījuši. 

    Visiem autovadītājiem, kuri Taksometru vadītāju reģistrā reģistrējās pirms trim gadiem, kad valsts valodas zināšanas nebija jāapliecina, dokumenti, kas apliecina valsts valodas zināšanas, ir jāiesniedz tagad, veicot atkārtotu reģistrāciju.

    Valsts valodas zināšanas apliecina izglītības dokuments par pamata, vidējās vai augstākās izglītības iegūšanu akreditētā programmā latviešu valodā (iesniedzot augstākās izglītības diplomu, tam jāpievieno diploma pielikums, kurā attēlota informācija par to, ka programma apgūta latviešu valodā; iesniedzot pamata vai vidējās izglītības dokumentu, tam jāpievieno sekmju izraksts).

    Tāpat valodas zināšanas apliecina pamatizglītības vai vispārējās vidējās izglītības sertifikāts, ja tika apgūta akreditēta mazākumtautību izglītības programma un kārtots centralizētais eksāmenu latviešu valodā (mazākumtautību izglītības programmās 9 klasei) vai centralizētais eksāmenu latviešu valodā un literatūrā (mazākumtautību izglītības programmās 12.klasei). Valsts valodas prasmju apliecināšanai der arī valsts valodas prasmes apliecība.

    Ja personai nav atbilstoša izglītības dokumenta, tai sākotnēji jāvēršas Valsts izglītības satura centrā, lai reģistrētos valsts valodas prasmes pārbaudei un saņemtu valsts valodas prasmes apliecību.

    Patlaban Taksometru vadītāju reģistrā reģistrēti 6032 autovadītāji. Kopumā no reģistra izslēgti 785 vadītāji, tai skaitā 22 par valsts valodas nezināšanu. Autotransporta direkcija mēneša laikā atsaka reģistrāciju aptuveni 10 autovadītājiem, kuri neatbilst noteiktajām prasībām, tai skaitā nevar apliecināt valsts valodas zināšanas atbilstoši B līmeņa 1.pakāpei.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē