• Cēsīs sākti Latvijas armijai paredzēto «Patria» bruņumašīnu gala montāžas darbi

    Karš
    Ziņu aģentūra LETA
    7. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Facebook
    Cēsīs sākti Latvijas armijai paredzēto «Patria» jauno 6×6 bruņu transportlīdzekļu gala montāžas darbi.

    Gala montāžas darbi notiek SIA «Defence Partnership Latvia» telpās Cēsīs.

    «Defence Partnership Latvia» valdes priekšsēdētājs Uģis Romanovs montāžas darbu atklāšanas pasākumā norādīja, ka šī diena uzņēmumam ir vēsturiska, jo uzņēmums saņēmis pirmās divas kaujas tehnikas vienības, kuras tiks aprīkotas uz vietas Latvijā. Tas ir sākums tam, lai 2023.gadā uzņēmums sāktu pilnu bruņutransporta ražošanu Latvijā.

    Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) pasākumā pauda prieku par projekta straujo virzīšanos, lai gan vēl pirms gada viņš dzirdējis skeptiskus viedokļus par Latvijas iespējām ražot militāro transportu.

    Ministrs vērsa uzmanību, ka šis ir pirmais šāda veida projekts, taču ne pēdējais, jo starptautiskie izaicinājumi pieaug. Latvijas armijai ir nepieciešams, lai militāro transportu varētu remontēt uz vietas, nevis krīzes gadījumā sūtīt uz ārzemēm.

    2020.gada 29.janvārī Latvijas un Somijas aizsardzības ministri parakstīja tehnisko vienošanos par kopīgas pētniecības un attīstības programmas sākšanu sauszemes spēku mobilitātes uzlabošanai.

    Attīstības projekta mērķis bija izstrādāt jaunu bruņumašīnu sistēmu, kuras pamatā ir «Patria» ražotie 6×6 bruņutransportieri. Vēlāk Pabriks, Somijas aizsardzības ministrs Antti Kaikkonens un «Patria» uzņēmējdarbības nodaļas prezidents Jussi Jārvinens parakstīja vienošanos par šo transportlīdzekļu pētniecību un attīstību.

    Pēc jaunās bruņumašīnu sistēmas izstrādes fāzes un testēšanas Latvijas Aizsardzības ministrija pagājušā gada 30.augustā parakstīja līgumu par vairāk nekā 200 bruņumašīnu iegādi, izvirzot nosacījumu, ka noteiktai ražošanas daļai ir jāiesaista Latvijas uzņēmumi, tādējādi palielinot aizsardzības piegāžu drošību un radot priekšnoteikumus valsts aizsardzības nozares attīstībai.

    Tajā pašā dienā Somija un «Patria» parakstīja nodomu protokolu par gaidāmo Somijas sērijveida pasūtījumu. Šā gada sākumā Somijas Aizsardzības spēki parakstīja vienošanos ar «Patria» par sākotnēji trīs «Patria» 6×6 transportlīdzekļu iegādi pirms Somijas galīgā sērijveida pasūtījuma.

    Tāpat ir citas valstis, kas ir izrādījušas interesi par 6×6 transportlīdzekli. 

    Līdz šim pamatlīgumus par iesaistīšanos «Patria» piegāžu ķēdē ir noslēguši seši uzņēmumi no Latvijas – «EMJ Metāls», SIA «SFM», SIA «Lanos», SIA «Metaro», «KNK Mefab» un «Defense Partnership Latvia».

    Iesaistīšanās šajā bruņumašīnu ražošanas klasterī jau esot rezultējusies ievērojamos pasūtījumu apjomos, piesaistījusi privātās investīcijas ražošanas jaudas palielināšanai un telpu pielāgošanai, kā arī radījusi jaunas darba vietas.

    Sarunas par potenciālo iesaisti bruņumašīnu ražošanā dažādās gatavības pakāpēs notiek arī ar citiem uzņēmumiem Latvijā.

    Lai izpildītu Aizsardzības ministrijas prasību par piegādes drošību, «Patria» ir nolēmusi pārcelt 6×6 transportlīdzekļu ražošanu Latvijas NBS vajadzībām uz Latviju. Plānots, ka montāžas līnija būs gatava līdz 2023.gada jūlijam, bet jau 2022.gada martā ir sākusies bruņumašīnu gala komplektācija «Defence Partnership Latvia» telpās Cēsīs.

    Latvijas pasūtījums ir vairāk nekā 200 jaunas bruņumašīnas, kuras jāpiegādā līdz 2029.gadam.

    Latvijas pasūtījuma līgumcena ir aptuveni 200 miljoni eiro, un tajā ir iekļauta transportlīdzekļu piegāde, sākotnējā uzturēšana un personāla apmācības. Pirmo četru jauno bruņumašīnu svinīgā pieņemšana Ādažu bāzē notika pērn 3.novembrī.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē