• Ceļu būves strādnieks – viena no nedrošākajām profesijām

    Praktiski padomi
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    28. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: lvceli.lv
    Izrādās, ka ceļu būves strādnieks ir viena no nedrošākajām nodarbēm. Šos cilvēkus bieži vien nopietni apdraud autovadītāji, neievērojot ceļu darbu tuvumā uzstādītās brīdinājuma zīmes un ātruma ierobežojumus.

    Ceļu būves uzņēmumiem ir jāievēro noteiktas normas par remonta vietu apzīmēšanu. Taču cits jautājums ir par to, kā autovadītāji ievēro šos ierobežojumus un cik bieži tie pārsniedz atļauto ātrumu. Ar ceļu būves darbiem saistītais risks ir lielāks uz šosejām, kur atļauts braukt ar lielāku ātrumu. Kam autovadītājiem ir jāpievērš īpaša uzmanība, lai neapdraudētu ceļu būves un remontdarbu veicējus?

    Pilnīga koncentrēšanās, esot pie stūres

    Bieži vien darbi uz ceļiem notiek, konkrētajā posmā neslēdzot satiksmi. Tāpēc ir ļoti svarīgi pareizi apzīmēt un norādīt visas vietas, kur notiek remontdarbi, piemēram, ceļu būve, ceļu remonts vai ceļa līniju krāsošana. Autovadītāji ir jābrīdina par remontdarbiem brīdī, kad viņi vēl atrodas drošā attālumā no šīs vietas, lai laikus var pielāgot savu braukšanas ātrumu un stilu konkrētā ceļa posma apstākļiem.

    Taču situācijā, kad autovadītāja uzmanību novērš ar braukšanu nesaistītas darbības un netiek pievērsta uzmanību ceļa zīmēm, satiksmes organizācijas izmaiņām vai ceļa seguma stāvoklim, drošības pasākumi nespēs neko daudz līdzēt. Šādā situācijā var notikt negadījums, kurā nereti iesaistīts arī ceļa remontdarbu strādnieks.

    “Autovadītājiem vienmēr, esot pie stūres, pilnībā jākoncentrējas uz ceļu. Braukšana pēc ieraduma ir sevišķi bīstama, jo īpaši tāpēc, ka darbi uz ceļiem tiek veikti īsā laika posmā, piemēram, dažas stundas vai dienas. Neuzmanības dēļ iespējams palaist garām svarīgu ceļa zīmi un, piemēram, iebraukt pretējā braukšanas joslā vai ielā ar iebraukšanas aizliegumu,” skaidro Ādams Bernards, Renault Drošas braukšanas skolas direktors.

    Uzmanības pievēršana ceļu remontdarbu drošībai

    Būvdarbus vai jebkādus ceļa remontdarbus apgrūtina arī tas, ka tie bieži tiek veikti nelabvēlīgos laika apstākļos – lietus, biezas miglas vai pat nakts laikā. Šādos apstākļos, kad iespējama ievērojami pasliktināta redzamība un ceļa segums var būt slidens, autovadītājam ir svarīgi pielāgot braukšanas stilu konkrētajiem apstākļiem. Ir jāpievērš pastiprināta uzmanība visām zīmēm un drošības pasākumiem tajās vietās, kur notiek ceļu remontdarbi.

    Šim nolūkam tiek izmantotas zīmes un speciālas ierīces, piemēram: ceļa barjeras darba vietu nožogošanai, norāžu zīmes, kas apzīmē sašaurinātas braukšanas joslas malas, satiksmes atdalītāji joslu atdalīšanai, ceļa vai braucamās daļas malu iezīmēšanai, visa veida brīdinājuma lentes, konusi, ko izmanto, piemēram, nogāžu, braukšanas trases un bīstamo vietu pagaidu marķēšanai, kā arī gājēju laipas pāri izrakumiem.

    Distances un ātruma pielāgošana

    Kad ceļa remontdarbi notiek braukšanas joslās, satiksmes organizācijas shēma bieži vien prasa ieviest ierobežojumus, konkrētajā ceļa posmā samazināt satiksmes plūsmu un atļauto braukšanas ātrumu. Šādās vietās jāuzmanās no speciālās darba tehnikas un transportlīdzekļiem, kā arī grants un netīrumiem.

    Lai droši šķērsotu ceļa remonta zonu, ir stingri jāievēro atbilstoša distance un atļautais braukšanas ātrums, izvairoties no tādu manevru veikšanas, kas varētu palēnināt satiksmi vai radīt sastrēgumus.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē