• Čeku loterijā īpašas naudas balvas būs par auto iegādi un to apkopes pirkumiem

    Čeku loterija
    Ziņu aģentūra LETA
    13. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Čeku loterijā šogad otrajā ceturksnī kā īpašās nozares izvēlētas vairākas nozares, kas saistītas ar automobiļu iegādi un apkopi, kā arī ar pirkumiem, pasūtot preces interneta veikalā, aģentūrai LETA pavēstīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvji.

    Čeku loterijā katru ceturksni tiek izraudzītas nozares, ar kuru attaisnojuma dokumentiem var piedalīties īpašā «nozaru izlozē» un katru mēnesi laimēt trīs naudas balvas 500 eiro vērtībā.

    Šogad no aprīļa līdz jūnijam čeku loterijas tematiskajās nozarēs piedalās čeki, kvītis un rēķini, kas saņemti tādās nozarēs kā automobiļu un citu vieglo transportlīdzekļu pārdošana, automobiļu apkope un remonts, automobiļu rezerves daļu un piederumu vairumtirdzniecība un automobiļu rezerves daļu un piederumu mazumtirdzniecība, kā arī mazumtirdzniecība pa pastu vai internetveikalos.

    Automobiļu tirdzniecība, apkope un remonts un tāpat arī arvien straujāk augošā visu nozaru tirdzniecība internetā ir pakļautas ēnu ekonomikas riskam, skaidro VID pārstāvji. Tas nozīmē, ka šajās jomā pastāv lielāka iespēja nesaņemt darījumu apliecinošu dokumentu – čeku, kvīti, biļeti vai rēķinu, un lielāka varbūtība, ka no gūtās peļņas netiek nomaksāti nodokļi. Tāpēc tieši tās ir izvēlētas kā tematiskās nozares 2022.gada otrajam ceturksnim.

    Savukārt tirdzniecība internetā visās nozarēs strauji attīstījusies līdz ar pandēmijas izraisīto paradumu maiņu – arvien plašāks preču un pakalpojumu klāsts ir nopērkams tiešsaistē. Paplašinoties darbībai, palielinās arī pārkāpumu risks, tāpēc loterija palīdzēs pievērst pircēju uzmanību rēķina saņemšanai, skaidro VID pārstāvji.

    Tādēļ aprīlī, maijā un jūnijā VID aicina iedzīvotājus pievērst īpašu uzmanību tam, vai darījumu apliecinošs dokuments – čeks, kvīts vai rēķins – tiek saņemts auto salonā vai servisā, vai pēc jebkura pirkuma internetā. Reģistrējot tieši šo nozaru attaisnojuma dokumentus čeku loterijā, trīs mēnešus būs iespēja laimēt trīs naudas balvas 500 eiro vērtībā. 

    Tematiskās nozares kopš pērnā gada aprīļa tiek izraudzītas, lai pievērstu iedzīvotāju uzmanību nozarēm ar īpaši augstu ēnu ekonomikas risku.

    Tās izvēloties, tiek ņemta vērā VID rīcībā esošā informācija, piemēram, nedeklarētās darba samaksas īpatsvars, riskanto uzņēmumu īpatsvars nozarē, līdz šim čeku loterijā reģistrēto maksājumu apliecinošos dokumentu skaits un citus faktorus. Tiek izvērtēti arī ārējās vides faktori, piemēram, nozaru aktualitāte tematiskā ceturkšņa laikā.

    Loterijas dalībniekiem ik mēnesi ir iespēja pretendēt uz 35 naudas balvām 100 eiro vērtībā, trīs laimestiem 5000 eiro vērtībā un vienu laimestu 10 000 eiro apmērā, bet ik mēnesi trīs naudas balvas 500 eiro vērtībā tiek izlozētas tikai starp nozares čekiem. Katru mēnesi tiek izlozētas ne tikai naudas balvas, bet arī dažādas Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku sarūpētās balvas.

    Čeku loterijā var piedalīties ikviens, reģistrējot tīmekļvietnē «www.cekuloterija.lv» čeku, kvīti, biļeti vai ar internetbankas starpniecību apmaksātu rēķinu, kas izsniegts par pirkumiem internetā vismaz piecu eiro vērtībā. Darījumu apliecinošajam dokumentam ir jābūt izsniegtam par preci vai pakalpojumu, kas saņemts no Latvijā reģistrēta nodokļu maksātāja. 

    Čeku loterijas mērķis ir veicināt godīgu konkurenci un labprātīgu nodokļu saistību izpildi, mudinot pircējus pieprasīt čekus par iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem, tādējādi veicinot kultūras maiņu sabiedrībā. Čeku loterija Latvijā notiek pirmo reizi, taču citur pasaulē ir visnotaļ izplatīta prakse, kas devusi pozitīvus rezultātus gan attiecībā uz sabiedrības rīcības maiņu, gan ieņēmumiem valsts budžetā. Čeku loteriju organizē VID, informatīvi atbalsta VAS «Latvijas Loto».

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē