• Bez derīgas OCTA satiksmē piedalās aptuveni katrs 75. transportlīdzeklis

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    20. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lai arī aizvien vairāk autovadītāju apzinās, ka OCTA vai tehniskā apskate nav tikai formāls pienākums, bet gan drošības garants pašam autovadītājam, pasažieriem un citiem satiksmes dalībniekiem, tomēr joprojām aptuveni katra septiņdesmit piektā automašīna piedalās ceļu satiksmē bez derīgas OCTA. To apliecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (turpmāk – LTAB) apkopotā statistika, noslēdzot kampaņu “Ja Tev nav OC/TA – nebrauc!”

    Lai skaidrotu sabiedrībai OCTA un tehniskās apskates savlaicīgas veikšanas nepieciešamību, kā arī mazinātu to autovadītāju skaitu, kas neiegādājas OCTA vai neveic transportlīdzekļa tehnisko apskati aprīlī LTAB, sadarbībā ar CSDD, īstenoja sociālo kampaņu “Ja Tev nav OC/TA – nebrauc!”.

    Kampaņas laikā vairāki fotoradari visā Latvijā veica OCTA un tehniskās apskates kontroli ārpuskārtas režīmā – t.i. neatkarīgi no transportlīdzekļu braukšanas ātruma.

    Tāpat satiksmes plūsma (statistikas datu iegūšanai) tika monitorēta ar specializētu transporta līdzekli, kurš aprīkots ar SIA “Jarva” izstrādātu  sistēmu “Eunomia Traffic”, kas veica vairāku objektu ātruma fiksēšanu kustībā, kā arī nodrošināja 360 grādu video apstrādi un automātisko numuru zīmju atpazīšanu tiešsaistē.

    Apkopojot datus no stacionārajiem un pārvietojamajiem fotoradariem, kas 17 vietās visā Latvijā kopumā pārbaudīja 7500 transportlīdzekļu, secināts, ka 54 (0,72%) gadījumos nav derīga OCTA, bet 22 (0,29%) gadījumos beigusies tehniskā apskate.

    Savukārt specializētais transportlīdzeklis, satiksmes plūsmā pārbaudot 28039 auto, fiksēja 427 (1,52%) gadījumus bez derīgas OCTA un 397 (1,41%) gadījumus bez tehniskās apskates.

    “Ja analizējam iegūtos datus ar pirms 3 gadiem līdzīgas kampaņas ietvaros savāktajiem, varam secināt, ka transportlīdzekļu skaits, kas piedalās ceļu satiksmē bez derīgas OCTA, palicis salīdzinoši nemainīgs. Tāpat iegūtie dati apliecina mūsu iepriekš paustās aplēses, ka kopējais neapdrošināto transportlīdzekļu skaits uz Latvijas ceļiem ir 1 – 2%,” skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

    J.Abāšins norāda, ka kampaņas ietvaros apkopotā statistika pierāda, ka joprojām ir aktuāla nepieciešamība nākotnē pielāgot stacionāros fotoradarus OCTA un tehniskās apskates kontrolei visā transporta plūsmā, neatkarīgi no transportlīdzekļu braukšanas ātruma. Tāpat lielāka uzmanība jāvelta to ceļu posmu uzraudzībai, kas ikdienā netiek kontrolēta ar stacionārajiem fotoradariem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē