• Bērnam slikta dūša automašīnā – kādēļ tā un kā palīdzēt?

    Ceļo ar bērnu
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    17. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Pārbraucieni automašīnā vai sabiedriskajā transportā var izrādīties teju neiespējamā misija, ja izbraukuma laikā bērnam ikreiz sametas nelaba dūša vai sākas vemšana. Kāpēc tā, un vai šādos gadījumos var kā līdzēt, stāsta Rimi Bērniem bērnu veselības eksperte, pediatre Sanita Mitenberga.

    “Jebkura veida ritmiska, ilgstoša šūpošanās vai trīce var izraisīt pārāk lielu līdzsvara jeb vestibulārā aparāta jutīgumu. Bērna vestibulārais aparāts vēl nav nobriedis, līdz ar to smadzenes iegūst neprecīzus signālus, kā rezultāts rodas nelaba dūša, vemšana vai pat iespējama ģībšana,” norāda Sanita Mitenberga.

    • Kā novērst nelabu dūšu

    Pirms pārbrauciena ar automašīnu vai sabiedrisko transportu ir svarīgi ar bērnu izrunāt un iedrošināt viņu jau laikus ziņot, ja brauciena laikā kļūst nelabi. Tādos gadījumos būtu ieteicams ieturēt nelielas pauzes, jo brauciena pārtraukumi palīdz nomierināt sakairināto līdzsvara aparātu, kā arī samazina ģīboņa riskus. Tāpat, ja vien tas ir iespējams, būtu ieteicams plānot braucienu bērna diendusas laikā, jo guļot vestibulārais aparāts ir nomākts. Arī pareiza sēdēšana transportlīdzeklī var palīdzēt mazajam ceļotājam justies daudz labāk.

    “Brauciena laikā būtu jāizvairās no visiem nelabas dūšas pastiprinošiem kairinātājiem, piemēram, telefona un planšetes lietošanas, arī grāmatas lasīšanas,” stāsta Rimi Bērniem bērnu veselības eksperte. Viņa uzsver, ka brauciena laikā nevajadzētu arī pieļaut, ka bērns atrodas tādā pozā, kur viņa galva tiek noliekta uz leju, vienlaikus iesakot bērnu novietot transportlīdzekļa priekšējā sēdeklī ar skatu uz priekšu. “Skatoties uz ceļu sev priekšā, smadzenes saprot, ka notiek šūpošanās un spēj laikus sagatavoties gaidāmajam braucienam,” norāda Sanita Mitenberga.

    Tāpat labākai pašsajūtai un laika īsināšanai eksperte iesaka izmantot spēles, kas saistās ar skatīšanos uz priekšu tālumā, piemēram, mākoņu pētīšanu vai putnu meklēšanu debesīs.  

    Padomi, kas pārbraucienus transportā padarīs vieglākus

    • Vēsa, svaiga vēja cirkulācija auto salonā palīdzēs uzlabot bērna pašsajūtu.
    • Arī košļāšanas un sūkāšanas process palīdz līdzsvarot vestibulāro aparātu. Noderēs ne tikai ēdiens, bet arī tam paredzētās rotaļlietas, ja bērns vēl ir mazs.
    • Pirms došanās ceļā būtu ieteicams ievērot mērenību ēšanā un dzeršanā.
    • Gara brauciena laikā vislabāk lietot saldinātus (var skābenus) dzērienus. Tos ieteicams lietot pa mazam malkam, neizdzerot visu šķidrumu uzreiz un strauji.
    • Nelabu dūšu mazina arī pirms ceļa izdzerta ingvera tēja vai nosūkāta konfekte ar ingvera sakni. Pēc 2 gadu vecuma var lietot ingvera kapsulas.
    • Var dot bērnam arī nomierinošus līdzekļus ar baldriānu – tējas ir piemērotas jau no viena gada vecuma.
    • Nomierinošs efekts ir arī piparmētru tējai, taču atsevišķos gadījumos tā var veidot atraugas. Ja kas tāds novērots bērnam, tad gan šādu tēju labāk nedot.
    • Vadot auto, jāievēro mierīgs braukšanas stils, nebremzējot pārāk strauji un līkumos griežot līgani.
    • Recepšu medikamentus (ķīmiskos) iesaka lietot tikai pēc 7 gadu vecuma.

    “Ja bērnam ir tendence uz sliktu dūšu un vemšanu brauciena laikā, sagatavojiet viņu jau laikus, kā arī paņemiet līdzi maisiņus, kur bērns var izvemties, ja nesanāk laikā nobraukt ceļa malā vai kā citādi novērst slikto dūšu. Bērnam augot, sliktā dūša var pāriet, bet daļai tā tomēr saglabājas uz mūžu,” atklāj eksperte.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē