• «Balcia» atdod Latvijas autovadītājiem 106 911 eiro

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    4. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Apdrošināšanas akciju sabiedrība “Balcia Insurance SE” pilda savu solījumu – atdot 106 911 eiro Latvijas autovadītājiem, tāpēc aicina visus spēkratu īpašniekus izmantot ievērojamo atlaidi Civiltiesiskās Transporta Apdrošināšanas (OCTA) polises iegādei, informēja “Balcia” viceprezidents Reinis Bērzkalns.

    Viņš atgādina, ka “Balcia” vairāk nekā gadu cīnījās par Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) prettiesiski piemērotu iestāšanās naudu, kuru bija jāiemaksā, lai “Balcia” varētu uzsākt autotransporta apdrošināšanu Latvijā.

    2004.gadā nodalot publisko funkciju no Finanšu ministrijas (FM), LTAB saņēma pilnvaras uzraudzīt obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas tirgu. Taču šajā procesā ir pieļautas kļūdas, proti, transportlīdzekļu īpašnieku interesēm atbilstoša uzraudzība ir apgrūtināta.

    Kad “Balcia Insurance SE" 2021. gada maijā vērsās LTAB, lūdzot to uzņemt par biedru, tika likti prettiesiski šķēršļi, pieprasot iestāšanās maksu no jauna tirgus dalībnieka tā uzņēmējdarbības uzsākšanai Latvijas tirgū.

    Neviens normatīvais akts nepiešķir LTAB tiesības pieprasīt iestāšanās maksu no jauna tirgus dalībnieka, kuram ir obligāts pienākums kļūt par biroja biedru. Taču no “Balcia” papildu likumā noteiktajiem maksājumiem tika pieprasīta iestāšanās maksa, kas sākotnēji tika noteikta 176 730 eiro apmērā. Vēlāk tā tika samazināta līdz 106 911 eiro.

    “Balcia” vērsās tiesā, lūdzot atcelt lēmumu par vienreizējās iestāšanās naudas samaksu un šī gada maijā tiesvedība tika izbeigta. Tiesa tiesvedību daļā, kurā “Balcia” pārsūdzēja lēmumu par iestāšanas naudas samaksu, izbeidza, jo pēc lietas ierosināšanas tiesā FM attiecīgo biedrības lēmumu atzina par prettiesisku.

    “Tādējādi ietaupītos līdzekļus 106 911 eiro apmērā, kas nebūs jāmaksā kā LTAB iestāšanās maksa, uzņēmums ir apņēmies novirzīs OCTA pircējiem piemērojot atlaidi, kas būs vērtīgs ieguvums apstākļos, kad aug OCTA cenas”, – saka Bērzkalns.

    “Balcia” novirzīs šo summu 40% atlaidei OCTA apdrošināšanām kā kopējo atlaižu fondu.

    “Tiesvedība turpināsies, jo mēs gribam, lai lēmuma pieņēmēji atbild par pieņemtajiem lēmumiem un lai valsts pārvalde rūpīgāk dara savu darbu.  Mēs esam gandarīti par līdz šim pieņemto FM lēmumu atzīstot LTAB iestāšanās naudu par prettiesisku un tiesas lēmumu izbeigt tiesvedību šajā jautājumā. Tas veicinās godīgu konkurence OCTA segmentā, atvieglos jaunu tirgus dalībnieku ienākšanu tirgū un ir visu transporta līdzekļu vadītāju interesēs” pauž “Balcia Insurance SE” valdes locekle Eleonora Zelmene.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē