• Autotransporta direkcija ir gatava pašvaldībām palīdzēt nogādāt skolēnus uz eksāmeniem

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    7. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Autotransporta direkcija ir gatava nepieciešamības gadījumā reģionos organizēt papildu reisus, tādējādi nodrošinot iespēju visiem skolēniem nokļūt uz noslēguma eksāmeniem, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) organizētajā videokonferencē pastāstīja direkcijas pārstāvis Gusts Ašmanis.

    Viņš pastāstīja, ka Covid-19 ietekmē ieviestas ievērojamas izmaiņas reģionālo reisu maršrutos, un līdz šim visā valstī atcelti 1914 reisi. Vienlaikus, sekojot līdzi pasažieru plūsmām, 36 reisi ir atjaunoti.

    Lai organizētu papildu reisus un ļautu uz eksāmeniem nokļūt tiem skolēniem, kuri līdz šim nokļūšanai skolā izmantoja tieši sabiedrisko transportu, direkcijai sākotnēji nepieciešams apkopot informāciju par eksāmenu laikiem un norises vietām, jo līdz šim dati par to, kuri maršruti konkrēti tiek izmantoti nokļūšanai skolās, neesot apkopoti.

    Šīs informācijas noskaidrošanai direkcija pašvaldībām ir izsūtījusi anketas, kurās tad arī būs jānorāda, kuros datumos un laikos papildu maršruti varētu būt nepieciešami.

    Ašmanis gan norādīja, ka atsevišķos gadījumos ne vienmēr būs iespējams reisus pielāgot tieši eksāmenu laikiem, jo ne visi maršruti kalpojot tikai nokļūšanai izglītības iestādēs.

    Aptauja gan neattiecas uz Rīgu, taču atbildīgās institūcijas sadarbībā ar SIA Rīgas satiksme strādājot pie plāna, kā visveiksmīgāk noorganizēt reisu skaitu un kustību, ņemot vērā konsultāciju un eksāmenu norises laikus.

    Runājot par individuālajiem aizsardzības līdzekļiem eksāmenu laikā, izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) pastāstīja, ka ministrija rēķinājusi, ka vienam skolēnam viena eksāmena laikā būs nepieciešamas vidēji aptuveni divas līdz trīs aizsargmaskas, ja eksāmens ilgst trīs stundas. 

    Pašvaldību un privātajām izglītības iestādēm maskas piegādās pašvaldības, savukārt valsts skolām – Nacionālo bruņoto spēku vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāvji.

    LPS pārstāvji gan interesējās, kādēļ arī pašvaldību skolām aizsarglīdzekļus pa tiešo nevar piegādāt VUGD, bet dienesta priekšnieka vietnieks Mārtiņš Baltmanis norādīja, ka pašvaldības aizsarglīdzekļus piegādā ne vien skolām, bet arī sociālajiem dienestiem un citām iestādēm, un tie visi tiek sūtīti vienkopus.

    Atbildot uz pašvaldību jautājumiem, diskusiju laikā Izglītības un zinātnes ministrijas, kā arī Valsts izglītības satura centra (VISC) pārstāvji pastāstīja, ka, neraugoties uz Covid-19 ierobežojumiem, mazākajos novados skolas, savstarpēji vienojoties, joprojām drīkst organizēt apvienoto eksāmenu norisi pie nosacījuma, ka ieskaiti kārtojošo audzēkņu skaits nepārsniedz 10 un tiek ievēroti visi drošības pasākumi.

    Jau vēstīts, ka valsts pārbaudes darbi 9.klašu beidzējiem šogad nenotiks, vienlaikus eksāmeni 12.klasēm notiks.

    Plānots, ka 12.klašu centralizēto eksāmenu ilgums nepārsniegs trīs stundas, un to rakstīšanas brīdī skolēni izmantos individuālos aizsardzības līdzekļus. Par izmaiņām gan vēl būs jālemj valdībai.

    VISC apsver arī iespēju samazināt uzdevumu daudzumu, nemainot kopējo grūtības pakāpi un eksāmenu rakstīšanas laikā nav paredzēti starpbrīži.

    Plānots, ka skolēniem būs jāievēro divu metru distance, būs pieejami dezinfekcijas līdzekļi un būs jālieto sejas maskas, kuras nodrošinās valsts.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē