• Auto noma ceļojumā: kā izvairīties no negaidītiem tēriņiem

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    22. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Rezervējot automobili ārvalstu braucienos, ceļotāji nereti saskaras ar dažādiem pārpratumiem, kas rezultātā prasa negaidītas izmaksas un lieku laika patēriņu. Lūk, astoņi ieteikumi, kas ceļotājiem var palīdzēt orientēties auto nomas jomā.

    «Par automobiļu nomu tūristi nereti domā vismazāk, jo lidojumu un viesnīcu rezervēšana ir galvenās rūpes. Vienlaikus tieši šajā solī ceļotāji regulāri «iekrīt», tādā veidā patērējot liekus laika resursus un saskaroties ar neplānotiem tēriņiem. Gadu gaitā uzkrātajā pieredzē esam novērojuši tipiskākās situācijas, ar kurām vēlamies dalīties, lai jebkura ceļotāja pieredzi padarītu vēl labāku,» stāsta «Avis» Līzinga departamenta vadītāja Daina Kantāne.

    • Viena stunda virs rezervētā laika nozīmē papildus vienu dienu

    Dienu skaits ir galvenā uzskaite, saņemot automobiļa nomas pakalpojumus. Gadījumos, kad rezervācija kaut par stundu pārsniedz diennakti, tad klāt tiek pierēķināta vēl viena diennakts (ja noma, piemēram, ir 25 stundas, tad veiktais aprēķins ir divu dienu apmērā).

    • Norādiet lidojuma numuru

    Ja galamērķī ierodaties ar lidmašīnu un automobiļa saņemšana ir plānota uzreiz pēc ielidošanas, vienmēr norādiet lidojuma numuru. Tas kalpos kā garantija, ja lidmašīna kavēsies, un automobiļa rezervācija netiks atcelta laikus neierašanās dēļ.

    • Svarīgākais – kārtīgi iepazīties ar nomas noteikumiem

    Veicot rezervāciju, pievērsiet uzmanību nomas noteikumiem – katrā valstī tie mēdz atšķirties, it īpaši attiecībā uz maksājumiem. Ir vietas, kur var maksāt tikai ar kredītkarti, bet debeta karti nepieņem, savukārt  premium un luksus automobiļu grupām drošības nauda tiek ieturēta no divām kredītkartēm.

    Vienmēr ir jārēķinās ar drošības depozītu, kā arī jāņem vērā noteikumi rezervācijas atcelšanai vai maiņai, termiņiem, izmaksām un arī nomas punkta darba laiku. Piemēram, saņemot automobili agri no rīta vai vēlu vakarā var gadīties, ka par to jāmaksā papildus.

    • Nepieciešamos papildu pakalpojumus norādiet jau pieteikumā

    Gadījumā, ja nepieciešami papildu pakalpojumi, piemēram, bērnu sēdeklis, wi-fi vai GPS, noteikti atzīmējiet to pie rezervācijas. Ja ziemas periodā ir plānots apmeklēt kalnu reģionus, jāprecizē, vai būs nepieciešamas sniega ķēdes, kā arī jānoskaidro ziemas riepu politika konkrētajā valstī vai reģionā.

    Savukārt, ja plānots ar nomas automobili šķērsot attiecīgās valsts robežu, svarīgi noskaidrot, vai nav nepieciešamas papildu atļaujas un vai jārēķinās ar papildu izmaksām.

    • Kavēšanas gadījumā vienmēr ziņojiet un obligāti pārbaudiet kopsummu

    Ja nepaspējat laikus ierasties saņemt automobili, noteikti pirms tam brīdiniet nomas uzņēmumu, lai rezervācija netiktu atcelta. Savukārt, parakstot līgumu, vienmēr pārbaudiet kopsummu – vai visi nepieciešamie pakalpojumi ir iekļauti un summa sakrīt ar iepriekš atrunāto.

    Tāpat atceraties, ka vienmēr jābūt līdzi fiziskiem dokumentiem –  ID kartei vai pasei, kā arī autovadītāja apliecībai.

    • Pirms brauciena veiciet sagatavošanās darbus

    Saņemot automobili, pievērsiet uzmanību visiem bojājumiem un nofotografējiet tos tā, lai ir atzīme par lokāciju un laiku. Tāpat pārbaudiet, vai bāka ir pilna un kāds ir automobiļa nobraukums, it īpaši, ja rezervācijā ir nobraukuma ierobežojumi. Piefiksējiet, kur ir norādīta nomas punkta kontaktinformācija, savukārt, pirms uzsāciet braukšanu, noskaidrojiet ātruma limitus pilsētās un ārpus tām.

    • Ceļa satiksmes negadījumā vienmēr sauciet policiju

    Ja konstatējiet kādas problēmas ar automobili, nekavējoties ziņojiet par to nomas punktam, savukārt, ja noticis ceļa satiksmes negadījums, vienmēr sauciet policiju, lai tiktu sastādīts protokols. Īpašu uzmanību automobilim pievērsiet tirdzniecības centru un citās publiskajās stāvvietās, kur tas var viegli tikt saskrāpēts.

    Tāpat vienmēr ievērojiet ceļu satiksmes noteikumus, jo soda gadījumā nāksies samaksāt gan soda maksu, gan arī administratīvās izmaksas, kas var sasniegt 30 – 60 eiro par katru sodu.

    • Esiet klāt automobiļa pārbaudē nodošanas brīdī

    Automobilis jāatgriež ar pilnu bāku, lai nebūtu jāpiemaksā par tās uzpildīšanu. Turklāt, ja automobilis tiek atgriezts nomas darbalaikā, jūs varat prasīt, lai to pārbauda kopā ar jums un saņemšanas lapā atzīmē nodošanas laiku un datumu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē