• Auto apkope: kā ar mazām investīcijām paildzināt auto mūžu

    Apkope
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    17. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Oktobrī veiktajā iedzīvotāju aptaujā tika noskaidrots, ka inflācijas un cenu kāpuma rezultātā katrs otrais Latvijas autovadītājs plāno atlikt ar automašīnu saistītus izdevumus. Saprotami, ka ar vairāku izdevumu ierobežošanu, piemēram, automazgātavas pakalpojumu, profesionāla salona tīrīšanu, auto aksesuāru iegādi, ir iespējams samazināt izmaksas, tomēr ir vairāki auto apkopes darbi, kurus, veicot savlaicīgi, var izvairīties no neparedzētas un dārgas servisa apmeklēšanas.

    Sagatavo auto ziemai un izmanto to saudzīgi aukstajā laikā

    Kaut arī nedzīvojam palmu un apelsīnkoku klimata joslā, kā arī temperatūras noslīdēšana zem nulles nav jaunums, tomēr šķiet, ka ziema un pirmā sniegainā diena katru gadu atnāk kā  liels pārsteigums. Datums par ziemas riepu nomaiņu mums ir labi zināms, tomēr tas nav vienīgais, kas būtu jāizdara pirms aukstā laika iestāšanās.

    Savlaicīga sagatavošanās un auto lietošana aukstajā laikā palīdzēs paildzināt spēkrata mūžu.

    Parastākie ziemas sezonas sagatavošanās darbi ietver – pārbaudīt, vai vējstiklu slotiņas nav nolietojušās, ieliet ziemas vējstiklu šķidrumu, pārbaudīt sprauslas, kā arī ieliet ziemas dzesēšanas šķidrumu. Tāpat ik pa laikam būtu vērts pārbaudīt automašīnas akumulatoru, jo tā mūžs ir vidēji četri gadi. Ja auto pielec ne tik raiti kā vienmēr, no akumulatora ir izdalījumi, smakas vai lukturu gaisma paliek blāva, iespējams, ir laiks to nomainīt.

    Lai paildzinātu akumulatora mūžu, izvairies no radio un citu ierīču izmantošanas, kamēr dzinējs ir izslēgts un neaizmirsti izslēgt automašīnas apgaismojumu. Kopumā akumulators darbosies ilgāk, ja izvairīsies no īsiem pārbraucieniem, kuru laikā tas nespēj veikt pietiekamu uzlādi.

    Pie maziem, bet svarīgiem darbiem pieder arī logu atvēršanas un aizvēršanas mehānisma pārbaude. Tas īpaši svarīgi būtu vecākām mašīnām, kurām mitrums ar laiku ir sakrājies logu ailēs, un sasalstot var sabojāt mehānismu, kad vēlēsimies atvērt logu. Iegādājoties lubricējošo līdzekli un apstrādājot logu ailes, iespējams izvairīties no visa mehānisma nomaiņas.  

    Pasargā auto no rūsas

    Īpaši ziemas apstākļos nepieciešams pasargāt auto no rūsas. Lai rūpētos par salonu, nomaini auduma auto paklājiņus uz gumijas. Auduma paklājiņi ziemā glabā mitrumu, kas izgaro un veido kondensātu salonā, ierobežojot redzamību, aizsvīstot logiem. Svarīgi pārbaudīt arī durvju blīvējuma gumijas. Ja tās ir izdilušas, salonā būs auksts un mitrs. Turklāt durvis var piesalt, palielinot iespēju, ka nebūs iespējams iekļūt automašīnā.

    Aukstā laikā īpaši plastmasas detaļas kļūst daudz trauslākas kā rezultātā varat sabojāt, piemēram, durvju rokturi, mēģinot ar spēku atvērt durvis. Lai pasargātu blīvējumu, to iespējams apstrādāt ar silikona smērvielu, kas palīdzēs pret temperatūras izmaiņām.

    Tāpat nepieciešams parūpēties par pret rūsas aizsardzību virsbūvei.

    Auto mazgāšana vismaz divas reizes mēnesī palīdzēs auto atbrīvot no dubļiem un sāls, kas var bojāt krāsojumu un ar laiku veicināt rūsēšanu.

    Pēc mazgāšanas ieteicams ar sausu lupatu vai dvieli noslaucīt durvju un logu ailes, nodrošinot, ka atlikušais mitrums neveicina to iesalšanu. Iespējama arī profesionāla pretkorozijas apstrāde auto virsbūvei un apakšai, kas ziemas laikā visvairāk būs pakļauta sāls un dubļu ietekmei.

    Izveido svarīgo lietu komplektu ārkārtas gadījumiem

    Gandrīz katram auto īpašniekam ir gadījušās auto ķibeles, kuru dēļ nācies “palikt uz ceļa” vai saukt pēc palīdzības.

    Palikšana nekurienes vidū ziemas apstākļos var būt īpaši bīstama, līdz ar to ieteicams sagatavot nepieciešamo lietu komplektu ārkārtas situācijām. Komplektā noteikti vajadzētu iekļaut kabatas lukturīti ar jaunu bateriju, pamata instrumentu komplektu un līmlenti, instrumentus rezerves riteņa nomaiņai vai cauruma īslaicīgai aizlāpīšanai, starta vadus auto piestartēšanai, gaisa pumpi.

    Protams, pārliecinieties, ka atstarojošā veste un trijstūris vienmēr atrodas savā vietā.

    Tāpat ziemā noderēs saliekamā lāpsta, vēl viena silto drēbju kārta un sega un vienreizējie roku sildītāji, ko var ielikt kabatā.

    «Uzturēt auto labā kārtībā ir ne tikai nepieciešams drošības dēļ, bet tas palīdzēs arī ietaupīt ilgtermiņā, jo tik bieži nebūs nepieciešami nopietni remontdarbi. Ziema prasa īpašu uzmanību, jo auto ietekmē vairāki nelabvēlīgie faktori – sniegs, ledus, sāls, auto slīdēšana un biežāki negadījumi. Skaidrs, ka ne visas situācijas iespējams paredzēt, tomēr diezgan lielu daļu no izdevumiem un negadījumiem var novērst, iepriekš parūpējoties par savu auto,» skaidro Pēteris Plaudis, «Citadele Leasing» vadītājs Latvijā.  

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē