• Porsche Panamera — no idejas līdz 10 gadu jubilejas modelim

    Aizraujoši
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    25. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Pirms desmit gadiem sporta auto ražotāja Porsche modeļu klāstu papildināja nebijis jaunums – pirmais Porsche luksusa klases četrdurvju auto Panamera, kas spoži tika prezentēts Šanhajas debesskrāpja virsotnē un vēlāk attīstījās kā platforma tehnoloģiskiem jauninājumiem. Lai nosvinētu Panamera pirmo desmitgadi, Porsche ir radījis ekskluzīvus jubilejas modeļus, kuros apvienota luksusa klases elegance, ērtības un Porsche raksturīgā sporta auto jauda.

    No idejas līdz izturības braucienam

    Vairāk nekā 70 gadu ilgajā Porsche uzņēmuma pastāvēšanas laikā auto inženieri vairākkārt atgriezušies pie domas par Porsche četriem – modeli, kurā ērti varētu sasēsties četri pieaugušie. Laika gaitā tika radīti tādi prototipi kā uz Porsche 356 bāzes veidotais Type 530 vai Porsche 928 pagarinātā versija – četrdurvju coupé Type 989 –, taču neviens no tiem neizdevās tāds, lai nonāktu līdz ražošanai.

    Visbeidzot 2000. gadu sākumā tika pieņemts lēmums izstrādāt četrdurvju hečbeku, kurā būtu apvienota izcila braukšanas dinamika, plašs salons, Porsche sporta auto DNS un ārējā izskata kvintesence. Dizaina izstrādes procesā tika radīti trīs koncepti ar nosaukumiem Mirage, Meteor un Phantom, un, apvienojot tiem piemītošos elementus, tika radīts jaunais modelis, kam tika dots vārds Panamera – iedvesmojoties no Meksikā notiekošajām sporta auto izturības sacīkstēm Carrera Panamericana.

    Debija 94. stāvā

    Pirmais Porsche Panamera savu debiju piedzīvoja 2009. gadā, turklāt visai iespaidīgā veidā – Panamera prezentācijas pasākums notika Šanhajā, Pasaules finanšu centra 94. stāvā. Lai jauno automašīnu nogādātu ēkas 94. stāvā, tā tika vertikālā veidā ievietota speciāli pielāgotā kravas liftā – šajā procesā bija iesaistīti 60 darbinieku un tas aizņēma vairākas stundas, lai pēc tam ar liftu automašīna tiktu nogādāta 400 m augstumā tikai vienas minūtes laikā.

    Inovāciju platforma

    Jau kopš pirmā Panamera modeļa radīšanas šī sērija ir kalpojusi par platformu dažādiem jauninājumiem – pirmās paaudzes Panamera bija pirmais luksusa klases modelis, kas aprīkots ar divsajūgu pārnesumkārbu un start-stop sistēmu.

    Tāpat Panamera 2011. gadā iesāka jaunu ēru elektroauto pasaulē – Porsche izlaida pirmo luksus klases pilno paralēlo hibrīdauto Panamera S Hybrid, kas tobrīd bija ekonomiskākais ražotāja auto, vienlaikus spējot sasniegt 380 ZS jaudu. Vēl pēc diviem gadiem tika prezentēts pasaulē pirmais pie elektrotīkla pieslēdzamais jeb plug-in hibrīdauto Panamera S E-Hybrid.

    Otrā paaudze, dažādi virzieni

    Attīstot otro Panamera paaudzi, kas pasaules pirmizrādi piedzīvoja 2016. gadā, Porsche iezīmēja vairākus virzienus – līdzās Gran Turismo standarta un pagarinātajai versijai, tika radīts arī trešais variants Sport Turismo. Panamera otrās paaudzes automašīnas ir vēl sportiskākas un elegantākas, taču joprojām ērtas un ietilpīgas, lieliski spējot sevi pierādīt gan ielās, gan trasē.

    Ekskluzīvs 10 gadu jubilejas modelis

    Par godu Panamera sērijas 10 gadu jubilejai izlaisti ekskluzīvi jubilejas modeļi, kuru unikālo pamatkomplektāciju novērtēs ikviens Porsche cienītājs. Jubilejas modeļi ir elegantā metāliski melnā krāsā un aprīkoti ne tikai ar īpašiem dizaina elementiem, bet arī ar uzlabojumiem ērtībām. Uz priekšējām durvīm ir jubilejas logo baltzelta krāsā, tādā pašā tonī ir arī 21 collu Panamera SportDesign diski un ar rokām šūtās šuves, kas kontrastē ar melnas ādas detaļām automašīnas salonā. Tāpat 10 gadu jubilejas modeļu pamatkomplektācijā iekļauts arī ParkAssist ar visaptverošā skata funkciju, 4 zonu klimata kontrole, stūres un aizmugurējo sēdekļu apsilde, kā arī citi vērtīgi papildinājumi.

    Pirmie desmit gadi Panamera sērijai bijuši pietiekami spilgti un veiksmīgi, lai varētu droši apgalvot, ka no eksperimenta un sapņa par četriem cilvēkiem piemērota Porsche radīšanu tā pārtapusi par neatņemamu Porsche ģimenes sastāvdaļu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē