• Patria 6×6 bruņumašīnas plānots ražot Latvijā

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    3. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Patria
    Nākotnē Patria 6×6 bruņumašīnas plānots ražot Latvijā, un pirmais spēkrats no rūpnīcas varētu izripot jau 2023.gadā, trešdien atzina aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

    Ādažu militārajā bāzē trešdien notika pirmo četru jauno Patria 6×6 bruņumašīnu svinīgā pieņemšana Latvijas armijai. Šīs bruņumašīnas ražotas Somijā, taču nākotnē plānots, ka tās ražos Latvijā. 

    Aizsardzības ministrijā aģentūra LETA noskaidroja, ka bruņumašīnas Latvijā plāno ražot uzņēmums Patria Latvia, kas saskaņā ar firmas.lv informāciju pieder Somijas kompānijai Patria ISP Oy.

    Patria ir starptautisks aizsardzības, drošības un aviācijas dzīves cikla atbalsta pakalpojumu, pilotu apmācības un tehnoloģisku risinājumu sniedzējs. Uzņēmums pieder Somijas valstij un Norvēģijas Kongsberg Defense & Aerospace AS.

    Pabriks pirmo četru spēkratu pieņemšanas pasākumā norādīja, ka tie ir marķēti ar senlatviešu simboliem, kas «kaut kādā veidā nozīmē, ka senie latviešu simboli sargās bruņumašīnas».

    Ministrs uzsvēra, ka riteņu bruņumašīnu projekts ir liels pakāpiens NBS un vietējās ražošanas industrijas attīstībā.

    Tāpat Latvija vienojusies ar Somijas valdību, ka gadījumā, ja citas valsts gribēs iegādāties šādas bruņumašīnas, Latvijas industrija piedalīsies iepirkumā.

    Pabriks novēlēja, lai nekad pa īstam kara laikā tās netiktu pielietotas, taču, ja tomēr būs izveidojusies kritiska situācija, lai tehnika kalpotu godam.

    Jau ziņots, ka 30.augustā Ādažu bāzē Latvijas aizsardzības ministrs Pabriks un Somijas aizsardzības ministrs Anti Kaikonens parakstīja vispārīgo vienošanos par 6×6 bruņumašīnu iegādi no uzņēmuma Patria, kurā iekļauts Latvijas pasūtījums vairāk nekā 200 jauno bruņumašīnu piegādei līdz 2029.gadam.

    Latvijas pasūtījuma līgumcena ir aptuveni 200 miljoni eiro, un tajā ir iekļauta transportlīdzekļu piegāde, sākotnējā uzturēšana un personāla apmācības.

    Pašlaik jauno 6×6 bruņu transportlīdzekļu projektā piedalās Latvija un Somija, kā arī interesi par iesaisti ir izrādījusi Zviedrija. Lai gan Igaunija pēc nodomu protokola parakstīšanas ar Latviju un Somiju vēlāk apturēja savu dalību projektā, tai un jebkurai citai sabiedrotajai valstij nākotnē ir iespēja parakstīt vispārīgo vienošanos un veikt transportlīdzekļu pasūtījumu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē