• 5 ieteikumi kā sagatavot auto garam braucienam

    Atpūta
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    10. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Laiks ceļojumiem! Pēdējā laikā aizvien vairāk Latvijas iedzīvotāju dod priekšroku izbraucieniem ar automašīnu – vai tā būtu īsa nedēļas nogale kaimiņvalstī vai vesels ceļojums. Galvenais – lai transportlīdzeklis neliktu vilties, jo labot auto brauciena laikā – ir īstas galvassāpes. «Longo Latvia» pārdošanas vadītājs Jānis Vīndedzis sniedz padomus, kas jādara, lai sagatavotu auto garam braucienam.

    Bremzes: labāk vairāk nekā mazāk.

    Gatavojoties garam ceļojumam, vislabāk ir veikt automašīnas diagnostiku, taču mēs visi esam reālisti un saprotam, ka braucieni ar auto dažkārt ir spontāni, un reti kurš vēlas ieguldīt laiku un līdzekļus pilnā transportlīdzekļa diagnostikā. «Bet ir lietas, no kurām atteikties ir bīstami, tāpēc noteikti iesaku pārbaudīt vismaz bremzes, – stāsta J. Vīndedzis -  Ja izrādās, ka bremžu kluču nodilums ir 70% vai vairāk, tie ir jānomaina. Protams, tas neattiecas uz braucieniem uz kaimiņvalstīm – Lietuvu vai Igauniju, bet, ja grasāties doties kaut kur tālāk, – tas noteikti jāizdara».

    Аkumulators un ģenerators: neviens nevēlas «iestrēgt» pasaules malā

    Problēmas ar auto lādēšanu un  akumulatoriem bieži ir nemanāmas, bet pēkšņi automašīna var apstāties tieši uz ceļa vai kādā nomaļā vietā, jo izrādās, ka jau kādu laiku esat braukuši «ar pliku entuziasmu», neuzlādējot akumulatoru. Tāpēc iepriekš pārliecinieties, ka akumulators jūs nepievils un pārbaudiet, vai spailes ir cieši piestiprinātas.

    «Ūdens – tā ir dzīvība», vai viss par šķidrumiem

    Veiksmīgs ceļojums ar auto nav iespējams bez eļļas, bremžu šķidruma un stikla tīrīšanas līdzekļa. «Parasti eļļu ierasts mainīt reizi gadā, vai ik pa 10000–300000 km (atkarīgs no ražotāja), bet pirms brauciena pārbaudiet, kad ir bijusi pēdējā eļļas maiņa, eļļas līmeņa rādītāju un pārliecinieties, ka eļļa tur ir pietiekami, – iesaka Jānis Vīndedzis, – Pretējā gadījumā motors var iestrēgt pašā nepiemērotākajā brīdī. Ar to saistītie bojājumi ir tik nopietni, ka mašīnu lētāk ir aizvest uz izgāztuvi nekā salabot. Un neaizmirstiet arī par stikla tīrīšanas līdzekli».

    Automašīnas acu gaisma – priekšējie lukturi

    Lai vienmēr labi redzētu ceļu, noregulējiet priekšējos lukturus servisā. Tiem pareizi jāiestata apgaismojuma leņķis un augstums. Ja tas nav darīts nekad vai darīts sen, noteikti pirms ceļojuma veiciet automašīnas lukturu profilaktisko apkopi un regulēšanu – tas ievērojami atvieglos jūsu tālo braucienu.

    Riteņi un riepas

    Rūpīgi pārbaudot automašīnas šasiju, pievērsiet uzmanību riepu stāvoklim. Jo īpaši, ja riepas lietotas vairāk nekā vienu sezonu. Atcerieties, ka protektora raksta atlikušajam dziļumam jābūt vairāk nekā 1,6 mm – par to norādīs speciālas starpsienas protektora rievas iekšpusē (tās var noteikt pēc zīmēm uz riteņa sānu malas). Ja nodilums ir liels, starpsienas sāks nolietoties, tas nozīmē, ka pienācis laiks mainīt riteņus. Vecās riepas, pat ja ar tām maz braukts, pakāpeniski izžūst, uz to loka parādās plaisas, kas arī ir bīstami, jo ātrumā šāda no dzīves nogurusi riepa var vienkārši pārplīst! Neaizmirstiet arī par riteņu balansēšanu, lai riteņu savirze būtu kārtībā.

    «Šogad prognozējam ļoti daudz ceļotājus ar auto. Pandēmija ir ieviesusi korekcijas mūsu paradumos – mēs nevēlamies ceļojumus plānot ilgu laiku iepriekš, tāpēc lidmašīnas biļetes izmaksā diezgan dārgi. Turklāt izvairāmies no lieliem cilvēku pūļiem un tāliem ceļojumiem – nevar zināt, vai robežas aizvērs vai notiks citas neparedzētas lietas.

    Tāpēc automašīna ir kļuvusi par vēl populārāku izvēli nekā agrāk, to pierāda fakts, ka marts un aprīlis mums kā lielākajam lietoto auto tirgotājam Baltijas valstīs bija vieni no aktīvākajiem mēnešiem pārdošanas ziņā.

    Acīmredzams, ka Latvijas iedzīvotāji vēlas iegādāties auto uz vasaru, lai pavadītu to aktīvi.

    Bet, pērkot auto pie privātiem vai nepārbaudītiem tirgotājiem, cilvēks iegādājas kaķi maisā, tāpēc, doties tālā ceļojumā, rūpīgi nepārbaudot savu auto, ir ļoti riskanti. Ja tomēr esat nolēmuši iegādāties auto tieši tagad, īsu brīdi pirms vasaras, un jums nav laika to salabot, izvēlieties uzticamu piegādātāju.

    Ja pirksiet auto bez garantijas un neveiksiet diagnostiku, tāls ceļojums var izvērsties nepatīkamā, stresa pilnā piedzīvojumā, tāpēc iesakām nebūt vieglprātīgiem un sagatavoties ceļojumam gudri», – uzsver J. Vīndedzis.

        

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē