• 10 noderīgi ieteikumi drošai braukšanai vasarā

    Praktiski padomi
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    26. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Globālās sasilšanas ietekmē laika apstākļi kļūst arvien neprognozējamāki, konkrētam gadalaikam netipiskāki pat pie mums Latvijā. Stiprās lietavas, karstums, pērkona negaiss ar krusu, salnas vēlā pavasarī nodrošina virkni ar pārbaudījumiem arī mums uz ceļa.

    1. Sāc braucienu vēsā auto

    Dienā, kad saule mūs lutina, jebkura automašīna var ievērojami uzkarst un iekāpšana tajā nebūs jauks brauciena sākums. Vispirms atver durvis un logus vai dažas minūtes pirms brauciena ieslēdz gaisa kondicionētāju, lai automašīnas salons atdzistu, un nenāktos sasvīst jau pirms ceļojuma sākuma. Kad automašīnas salons ir vēlamajā temperatūrā, atceries izslēgt gaisa kondicionētāju vai samazināt gaisa plūsmas padevi, tādējādi brauciena laikā ietaupot degvielu.

    2. Uzpildi šķidruma tvertnes

    Īpaši svelmainā dienā automašīnas dzinējs var ļoti uzkarst, it īpaši stāvot sastrēgumā. Pārbaudi, vai dzesēšanas šķidrums ir pietiekamā daudzumā. Sastrēgumā labāk arī ir izslēgt dzinēju, kas arī ļaus ietaupīt degvielu. Sausā laikā vējstikls var īpaši nosmērēties, kas, savukārt, veicina iespēju vadītājam apžilbt. Parūpējies par vējstikla šķidruma atbilstošu līmeni, lai saulainā laikā skaidri varētu saredzēt ceļu.

    3. Neapžilbsti saulē

    Vasarā biežs negadījumu cēlonis ir pasliktināta redzamība saules ietekmē. Ja vējstikla tīrītāji ir nolietojušies, nomaini tos, lai vējstikls vienmēr būtu tīrs un tu pārredzētu visu, kas notiek uz ceļa. Izmanto arī saulesbrilles un augšējos saulessargus, lai tādējādi pasargātu sevi no apžilbšanas

    4. Parūpējies par riepām

    Karstos laika apstākļos riepas nereti izlaiž gaisu. Auto eksperti norāda, ka nepietiekami piepūstas bojātās riepas karstā laikā ir pakļautas vēl lielākai slodzei, tāpēc palielinās gaisa nolaišanās un riepas gumijas plīšanas risks. Atceries, ka pareizs gaisa spiediens riepās ir būtisks satiksmes drošības elements, kas ietekmē arī kopējo degvielas patēriņu. Tādēļ ir ļoti svarīgi gan ikdienā, gan dodoties tuvākos vai tālākos ceļojumos pārliecināties, ka gaisa spiediens riepās ir optimālā līmenī.

    5. Esi gatavs arī lietavām

    Latvijā jau esam pieraduši pie krasajām laikapstākļu maiņām, kas neizbēgami paredz arī spēcīgas lietavas. Mums jābūt gatavībā pielāgot savu braukšanas stilu mainīgajiem laikapstākļiem, jo braukšanai vasaras lietusgāzēs ir nepieciešama pilnīgi cita pieeja. Atceries, ka, pārvietojoties pa slapju bruģi vai asfalta segumu, bremzēšanas ceļš pagarinās un var notikt pat akvaplanēšana. Esi pārliecināts par savām spējām kontrolēt automašīnu un vienmēr izvēlies laikapstākļiem un ceļa segumam atbilstošu braukšanas ātrumu.

    6. Uzņem ūdeni

    Ja karstā saulē ilgi jāstāv sastrēgumā, ļoti svarīgi ir uzņemt pietiekami daudz ūdens, lai organisms nepārkarstu. Pirms došanās garākā ceļojumā neaizmirsti paņemt līdzi pietiekami daudz ūdens, lai pietiktu gan pašam, gan arī līdzbraucējiem.

    7. Neaizmirsti par vasaras alergēniem

    Neatkarīgi no tā, vai braucat pa šoseju ar motociklu vai līkumojat lielā ģimenes auto pa Latvijas lauku ceļiem, slikta pašsajūta vai alerģiskas iesnas var izbojāt braucienu. Atrodoties ceļā un lietojot medikamentus, pārliecinies, vai drīksti braukt pie stūres. Piemēram, pretalerģijas zālēm nereti ir blaknes – redzes aizmiglošanās un miegainums, kas var negatīvi ietekmēt automašīnas vadīšanas spējas. Līdz ar to rūpīgi izlasi medikamentu lietošanas instrukciju pirms sēsties pie spēkrata stūres.

    8. Nebrauc pie stūres iereibis

    Karstās, saulainās dienās cilvēki labprāt dodas uz dažādiem vasaras pasākumiem, piknikiem un festivāliem, tāpēc katru gadu, it īpaši vasarā, pieaug dzērumā braucošo vadītāju skaits. Pirms doties uz izklaides pasākumu, padomā, kā nokļūsi mājās. Ja brauc pie stūres, nelieto alkoholu vai citas apreibinošās vielas, lai neapdraudētu savu vai apkārtējo veselību.

    9. Neatstāj mājdzīvnieku automašīnā

    Pārāk daudz cilvēku maldīgi domā, ka vasarā suni var atstāt automašīnā, atstājot vien nelielu ventilācijas spraugu logā. Dzīvnieku aizsardzības organizācijas skaidro, ka automašīnas salonā temperatūra stundas laikā var sasniegt pat 47 grādus, kaut āra temperatūra ir 22 grādi. Pat automašīnas novietošana ēnā un logu atvēršana vasarā nepadara to par drošu vietu sunim. Labāk savu mīluli atstāt mājās, ja vien nevari to ņemt sev līdzi it visur, kurp dodies.

    10. Uzmanies ne tikai no automašīnām

    Labos laika apstākļos uz ceļiem ir redzams daudz vairāk citu satiksmes dalībnieku – kravas automašīnu, motociklistu, velosipēdistu un gājēju. Arī meža dzīvnieki arvien biežāk šķērso braucamo ceļa daļu. Īpaši braucot pa lauku ceļiem, ir svarīgi saglabāt mieru un izvairīties no riskantiem apdzīšanas manevriem, kas varētu izraisīt ceļu satiksmes negadījumu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē