• Žurnālistes Vitas Drijeres mājas priekšnieks – trusis

    Mājas mīluļi
    Lelde Lūse
    28. augusts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Kopš 2020. gada žurnālistes Vitas Dreijeres mājās mīt auntrusis Alfons – pašpietiekams, gaužām smieklīgs un, kad vien viņam tas ir izdevīgi, arī gudrs kā lapsa.

    Ikdienā Vita ir ļoti aizņemta, un veltīt pietiekami daudz laika sunim vai kaķim būtu grūti. Tādēļ izvēle kritusi par labu pundurtrusim. Šie dzīvnieki Vitai vienmēr šķituši amizanti. Apkārtējie gan par Vitas izvēli nav bijuši diez ko priecīgi un vēlējušies viņu no truša iegādes atrunāt.

    «Daudzi teica, ka trusis man visu sagrauzīs, ka čurās un kakās, kur pagadās. Daži minēja, ka truši ir ļoti jutīgi un bieži vien ar sliktu veselību,» atminas Vita. Par spīti atrunām, viņa tomēr savā izvēlē bijusi nelokāma. «Man šķita, ka trusis ir pašpietiekamāks par citiem mājdzīvniekiem, un tā izrādījās taisnība. Viņš, protams, prasa zināmu laiku un uzmanību, taču tieši tik daudz, cik varu viņam veltīt,» Vita secina.

    Ideālais auniņš

    No daudzajām pundurtrušu šķirnēm Vita izvēlējusies tieši auntrusi – viņa mīlīgais izskats iekarojis žurnālistes sirdi. Lai arī viņa bija gatava ņemt jebkāda krāsojuma auntrusi, zemapziņā vienmēr bija sapņojusi tieši par rudu trusīti ar nokarenām ausīm.

    «Kad zvanīju uz audzētavu un jautāju, vai ir pieejams kāds auniņš, biju pārsteigta, ka pieejami veseli divi un abi rudi – tieši tā, kā biju vēlējusies. Viens pilnīgs rižiks, bet otrs – ruds ar baltu. Izvēlējos otro,» stāsta Vita. Par pundurtruša vārda izvēli galva nebija jālauza, to viņa sen jau bija izdomājusi – Alfons.

    Auniņš izmēros gan izrādījās lielāks, nekā Vita bija gaidījusi. «Aizbraucot uz audzētavu, redzēju viņa mammu, kas gulēja izstiepusies un izskatījās ļoti gara, bet tad ieraudzīju tēvu – tas vispār bija liels kā zirgs,» smejoties atceras Vita. «Par to biju nedaudz pārsteigta, jo domāju, ka pundurtrusis nozīmē kaut ko maziņu, taču auntruši izmēros ir lielāki, nekā citu šķirņu pundurtruši.»

    Bez nedarbiem neiztiek

    Pa dienu Alfonam ļauts brīvi pārvietoties pa istabu arī tad, kad Vitas nav mājās. Būrī viņš pavada tikai naktis un arī tikai miega saudzēšanas nolūkos – lai naktīs netraucē truša sprintošana. Visaktīvākais laiks trusim esot vakari, tāpēc lielāko daļu dienas viņš visbiežāk pavada guļot, nolīdis kādā istabas stūrī.

    «Viņam patīk skraidīt, taču uz parketa slīd kājas, tādēļ bieži gadās, ka viņš ieskrienas un kaut kur aizslīd. Cita lieta – paklājs vai gulta. Tur gan viņš taisa lielos sprintus un tipiskos zaķa lēcienus.» Vai, brīvi skraidot pa istabu, Alfons nav sastrādājis dažādus nedarbus? «Protams, un ne vienu vien. Sākumā daudz cīnījos ar Alfona nedarbiem, nevarēju saprast, kā ar tiem tikt galā.

    Ļoti labi redzēju, ka viņš saprot, ko nozīmē nedrīkst, taču man pietika tikai uzgriezt muguru, kad viņš jau atkal turpināja iesākto.

    Viņam patika nedaudz paplēst tapetes, taču tikai istabas stūros. Kad viņam aizrādīju, viņš tēloja, ka guļ un neko tādu nav darījis. Sapratu – lai trusis negrauztu to, ko nedrīkst, viņam jāpiedāvā alternatīvas. Un tagad uz grīdas saliktas dažādas graužamas lietas, kas domātas tieši Alfonam,» stāsta Vita.

    Viena no interesantākajām graužamajām rotaļlietām bija kartona māja, kuru Vita pasūtījusi amazon.com. «Sākumā māja bija ļoti simpātiska, sienas bija no stingra kartona un siena, savukārt jumtā bija iestrādāti kaltēti burkāni. Jums tika sagrauzts pirmais, taču pakāpeniski demontēta tika visa māja,» atceras truša saimniece.

    Pašlaik Alfons brīvajos brīžos rotaļājas ar IKEA kartona kasti, kuru viņš cenšas saplēst, koka tiltiņu un pāris maziem paklājiņiem, kas izgatavoti no speciāla materiāla, ko truši droši var grauzt.

    Par spīti saimnieces sagādātajām graužamlietām, nesen Alfons atkal bija sastrādājis kārtējo nedarbu. «Uz mirkli biju atstājusi lādēties telefonu trusim pieejamā vietā, un pietika aizgriezties, kā vads jau bija iegrauzts trijās vietās. No tādām lietām viņš nespēj atturēties. Citiem vadiem mājā viņš gan netiek klāt. Jau pirms truša iegādes biju visu iekārtojusi tā, lai uz grīdas nav nekā, ko viņš varētu sagrauzt.»

    Trusis ar raksturu

    «Kad draugi mani centās atrunāt no Alfona iegādes, teica, ka truši nav diez ko gudri dzīvnieki. Protams, trusis nav tik gudrs kā suns, taču nav arī nekāds muļķis.

    Viņš ir daudz gudrāks, nekā izliekas. Kad viņam tas izdevīgi, trusis lieliski demonstrē savas prāta spējas.

    Piemēram, Alfons zina, ka viņam ir izdevīgi atsaukties uz savu vārdu, jo tad es viņam kaut ko iedošu.»

    Alfonam gan ir mīlīgs purniņš, tomēr viņš nav nekāds klēpja trusītis. Viņš ir kā tāds kaķis, kurš ļausies glāstiem tikai tad, kad pats to vēlēsies. «Viņš ļoti labi liek manīt, kad tieši šie mīlestības mirkļi pienākuši. Parasti mīļošanās seansu, kas ilgst vismaz 10 minūtes, cenšos veikt pirms rīta vingrošanas, jo citreiz gadās, ka vingrošanas vidū man jāmīļo trusis.»

    Alfons ir kārs uz dažādiem našķiem, tāpēc ir apvēlies, un nu trusim jāievēro diēta. «Pašlaik viņš sver 300 gramu par daudz un triju nedēļu laikā pamanījies nomest tikai 30 gramus. Tāpēc gardumi viņam tiek ierobežoti. Ap pulksten deviņiem vakarā Alfons sāk dežurēt pie būra, jo gaida, kad iedošu viņam trušiem paredzētās granulas. Tās es viņam beru uz nakti kā kompensāciju par to, ka viņš tiek ielikts būrī. Reizēm viņš jau pats ielec būrī un ir ļoti apmulsis, ja konstatē, ka graudiņu tur vēl nav,» smejas Vita.

    Vita smaidot saka – Alfons ir boss, un tā tas arī vienmēr paliks. «Lasīju, ka truši cilvēkus arī uztver kā trušus, tikai lielākus un dīvainākus, tādēļ man jādzīvo pēc trušu likumiem.»

    Vitas padomi trušu saimniekiem

    • Nepārbaro trusi ar pārāk daudz gardumiem. Visu, arī ābolus un burkānus, trusim dod ar mēru, jo to sastāvā ir ļoti daudz cukura. Truši liekajā svarā var iedzīvoties ļoti ātri.
    • Nodrošini trusim izklaides – nopērc rotaļlietas, kas domātas tieši viņam, jo nekas nav destruktīvāks par garlaikotu trusi. Zobi trusim aug visu mūžu, tāpēc, lai dzīvnieciņš tos varētu nodeldēt, viņam visu laiku kaut kas jāgrauž. Šai nodarbei vislabāk derēs kāds augļu koku (ābeles, ķirša, pīlādža u. c.) zariņš. *Vienmēr jābūt pieejamam svaigam sienam – tas ir trušu ēdienkartes pamats. Ja trusim būrī jau ir pietiekami siena, pieliec klāt vēl pavisam nedaudz svaiga – to viņš ēdīs labprātāk nekā jau nostaigāto vai nogulēto. Sienam jābūt zaļganam, sausam, ar patīkamu smaržu, bez pelējuma smakas. Ja ir iespējams, iegādājies lauku sienu – Vita novērojusi, ka siens, kas vests no laukiem, Alfonam iet daudz labāk pie sirds nekā veikalos nopērkamais pakās sapresētais siens.
    • Trusis pats par sevi ir ļoti tīrīgs. Pavasarī, kad trusim mainās apmatojums, viņa kažociņu var paķemmēt, taču īpaša mazgāšana nav nepieciešama un var būt pat traumējoša.
    • Nebaidies laist trusīti brīvi dzīvoties pa māju, jo arī garauši, tāpat kā kaķi, nokārtojas tam paredzētajā vietā. Protams, dažkārt gadās atrast pa kādai spirai, taču tās ir pavisam viegli uzslaukāmas.
    • Nenobīsties, ja pēkšņi tik dzīvīgais zaķis pēkšņi nogāžas garšļaukus uz sāniem – truši tā dara, ja ir atslābinājušies.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē