• Zilacainie skaistuļi baltajās zeķītēs – Svētie Birmas kaķi

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    2. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No personiskā arhīva (Tessa)
    Svētie Birmas kaķi ir viena no skaistākajām kaķu šķirnēm pasaulē. Ne velti šie apburošie skaistuļi izmantoti dažādās reklāmās, gozējušies modes žurnālu lapās un uz dažādām pastkartēm. Pat slavenais dizainers Karls Lāgerfelds par savu mīluli bija izvēlējies tieši šīs šķirnes kaķeni, novēlot Čupetei mantojumā 200 miljonus dolāru. Kur slēpjas šo kaķu šarms, «Astēm» stāsta Svēto Birmas kaķu audzētāja Valda Tomsone Grigorjeva.

    Sarežģīts ciltsdarbs

    Audzētājus, kas Latvijā nodarbojas ar Birmas kaķu audzēšanu, var uz vienas rokas pirkstiem saskaitīt. Pirmkārt, tiem ir visai sarežģīts ciltsdarbs (ir jāiegūst kaķis ar perfektām, simetriskām baltām zeķītēm, kas ir viņu svētuma simbols, un lielisku tipu – saldu skatienu, dziļi zilām acīm, pareizo profilu, zīdainu spalvu). Otrkārt – metienos dzimst maz kaķēnu. Taču Valda ir īstena šīs šķirnes patriote un ar Birmas šķirni Latvijā nodarbojas visilgāk un visaktīvāk.

    «Pirmo šīs šķirnes kaķi nopirku 2002. gadā, bet pirmie kaķēni manai kaķenei piedzima pirms 16 gadiem. Tiesa, ar pirmajiem kaķēniem jau par audzētāju nekļūst. Līdz starptautiski novērtētu Birmas kaķu radīšanai bija ilgāks ceļš ejams,» norāda Valda. Tad, kad viņa tikai sākusi nodarboties ar šo šķirni, reti kurš Latvijā zinājis, kas tā tāda birma ir, un viņai izstādēs vajadzējis cilvēkiem daudz par to stāstīt. Taču nu jau cilvēki šo šķirni zina.

    Pieprasījums aug

    Pasaulē Svēto Birmas kaķu izplatība ir ļoti dažāda. Dažās valstīs ir vien pāris kaķu vai pat neviens, citās to skaits ir vairākos desmitos tūkstošu. Daudzās valstīs Birmas kaķi ietilpst pieprasītāko šķirņu TOP 10. Birmas kaķi ļoti populāri ir Somijā, Zviedrijā, Itālijā, Francijā, Nīderlandē, Vācijā, izplatīti arī ASV, Austrālijā un citviet. Lai arī birmas nav no lētākajiem kaķiem, interese par šiem skaistuļiem pieaug arī Latvijā.

    «Cilvēki tiešām aktīvi interesējas. Šobrīd gan nav kaķēnu, jo visi audzētāji nobijās no Covid-19, bet cilvēki var pieteikties rindā tuvākajiem gaidāmajiem kaķēniem. Lai iegādātos kaķus no citām valstīm, tagad gan jāgaida, kad situācija pasaulē saistībā ar vīrusu būs normalizējusies.» Cilvēki, kuri interesējas par birmām, skaidri zinot, ka vēlas tieši šo kaķi. «Viņi ir lasījuši aprakstus, tāpēc tā nav mirkļa iegriba. Protams, viens ir viņu skaistums, bet lielākoties šos kaķus izvēlas to lieliskā rakstura dēļ,» secina Valda.

    Kaķis mīlestībai

    «Šos kaķus nevar neiemīlēt,» saka audzētāja. «Viņi ir ideāli! Tie, kas meklē kaķos mīlestību, nevis vienkārši dekoratīvu skaistumu mājās, birmas ir tieši tas, kas vajadzīgs.» Audzētāja teic, ka birma nav kaķis tā klasiskajā izpratnē, kuram galvenais ir laikus padots ēdiens un silta guļamvieta. «Viņš nestaigā, kur pašam patīk, viņš nav neatkarīgs. Birmas kaķim vissvarīgākais ir būt blakus savai ģimenei. Viņš būs visur, kur vien viņa saimnieks, – asistēs jums, kad strādāsiet pie datora, var ierāpties klēpī un sākt tik skaļi murrāt, ka būs grūti pastrādāt. Viņš var uzgulties mazā skolēna burtnīcai, kad viņš mācas pie rakstāmgalda, cenšoties palīdzēt viņam kaut ko uzrakstīt.

    Viņš var ilgi skatīties saimniekam acīs, pēc tam maigi, maigi uzlikt ķepiņu uz vaiga, pieglausties.

    Arī no rīta viņš būs klāt, lai samīļotu savu saimnieku. Birmas vienmēr nāks mīlināties. Taču par desu tu viņus nenopirksi. Viņi ir domājošas radības un savu lielo mīlestību izrādīs tikai mīlošiem saimniekiem,» norāda audzētāja. Atšķirībā no citu šķirņu kaķiem, kuriem jebkurš izbrauciens ārpus mājas var būt stresa pilns pasākums, birmas parasti to uztver kā lielisku piedzīvojumu. «Šie kaķi ir ļoti ziņkārīgi, tāpēc pabūt jaunā vietā, visu apostīt viņiem ir tīrais prieks.»

    Spalvas nebūs pa visu māju

    Lai arī pirmajā acu uzmetienā šķiet, ka birmas kažoka kopšana prasīs pamatīgu darbu un mājās no spalvām nevarēs glābties, tā vis nav. «Piemēram, Britu īsspalvainie aiz sevis atstāj daudz vairāk spalvu nekā Birmas kaķi. Britiem pavilna ir ļoti, ļoti blīva, un tās mazās pūciņas lido pa gaisu. Savukārt birmām tikpat kā nav pavilnas. To kažoka kuplumu dod viņu garie mati,» skaidro Valda.

    Šī iemesla dēļ cilvēkiem alerģiska reakcija no birmu apmatojuma, iespējams, novērota retāk nekā no daudzām citām šķirnēm. «Es gan gribu teikt, ja cilvēkam ir nosliece uz alerģiju pret kaķa spalvu, pērciet labāk suni. Neeksperimentējiet! Kaķis nav rotaļlieta, kuru paņemt un, kad kaut kas aiziet ne tā, kā plānots, atdot. Es vienmēr meklēju saviem kaķēniem vislabākās mājas, tāpēc rūpīgi izraugos viņu nākamos saimniekus.»

    Svētā Birmas kaķa firmas zīme – baltās zeķītes

    Balti ķepu galiņi visām četrām kājām ir obligāti šīs šķirnes kaķiem. Gluži tāpat kā debeszilās acis. Uz papēžiem zeķītes pāriet tā sauktajos piešos (baltā krāsa uz papēžiem veido asu leņķi apgriezta V burta formā). Visām zeķītēm jābūt tikai un vienīgi baltā krāsā un jābeidzas pie pirkstu pamatnes. Saskaņā ar šķirnes standartu nedaudz garākas zeķītes pieļaujamas tikai uz pakaļkājām.

    Lai nejuktu nosaukumi

    Birmas kaķu etniskā dzimtene ir Birma (angļu valodā to gan raksta kā Burma), taču tā ir arī īsspalvaino kaķu, ko pazīstam ar nosaukumu Burmas kaķi, dzimtene. Kādu laiku ar abu šo šķirņu nosaukumiem bija pamatīgs juceklis, tāpēc franči pārņēma no leģendas vārdu svētais un sanāca Sacred cat of Burma. Tagad to raksta kā Sacred Birman, savukārt Burmas kaķi angļu rakstībā nodēvēti par Burmese.

    Izcelsme

    Precīzu faktu par to, kā Svētie Birmas kaķi nokļuva Eiropā, nav. Ir vairākas versijas, starp kurām populārākā saistās ar angļu majoru Gordonu Raselu, kuram kā pateicības dāvanu par kāda klostera nosargāšanu no laupītājiem mūki uzdāvināja pārīti svēto kaķu.

    Tā pirmie Birmas kaķi Eiropā, precīzāk, Francijā, nokļuva 1919. gadā. Angļu majora kaķenīti sauca Sita, runci – Madalpūrs (viņš gan drīz vien gāja bojā, taču paguva Sitai dāvāt četrus apburošus pēcnācējus). Taču tikai 1926. gadā viena no Sitas meitām kļuva par pirmo Birmas kaķi, kas ieguva čempiona titulu.

    Otrā pasaules kara laikā gan daudzi birmieši gāja bojā, un pēc kara Francijā bija palikuši vien daži šķirnes eksemplāri.

    Audzētājiem vajadzēja veltīt daudz pūļu, lai atjaunotu šķirni, – ciltsdarbam tika izvēlēti pirmajam standartam visvairāk atbilstošie eksemplāri. Mūsdienās, kā izpētījuši audzētāji, jebkura Birmas kaķa senču radurakstus var izsekot līdz pat 16.–20. paaudzei.

    Sākumā gan šai šķirnei tika akceptētas tikai melno (seal point) un pelēcīgo (blue point) krāsas, bet pagājušā gadsimta 60. gados felinologi sāka strādāt arī ar citu – šokolādes (chocolate point), sarkano (red point), krēma (cream point), lillā (lilac point) krāsu birmiešiem, un 80. gadu beigās šo nokrāsu kaķi jau bija manāmi starptautiskajās izstādēs.

    Par šīs šķirnes dzimteni uzskata Franciju. Pirmais Birmas kaķu klubs Francijā tika dibināts 1961. gadā.

    Šķirnes priekšrocības

    • Vienkārša kopšana.
    • Līdzsvarots raksturs.
    • Draudzīgs ar bērniem.
    • Labi sadzīvo ar citiem mājas dzīvniekiem.
    • Nav novērotas nopietnas veselības problēmas.
    • Šis kaķis jaunajā mājā viegli apgūst ģimenes noteikumus.

    Šķirnes trūkumi

    • Sarežģīts ciltsdarbs.
    • Metienos dzimst maz kaķēnu.
    • Dažkārt novēro iedzimtu patoloģiju – šķielēšanu (šādus dzīvniekus vaislai neizmanto).
    • Nav piemērots dzīvei pilnīgā vientulībā pie ļoti aizņemtiem saimniekiem.

    Cik maksā kaķēns?

    Labs vaislas kaķis ārzemju audzētavā maksās aptuveni 1400 eiro, bet citādi ļoti skaists Svētais Birmas kaķēns maksā līdz 850 eiro.

    Starp citu!

    Svētajiem Birmas kaķiem ir 40 kažoka krāsu varietāšu. Bet vispopulārākās joprojām ir tā sauktās seal point (melna), blue point (pelēcīgs tonis) un chocolate point (šokolādes) krāsas. Katra krāsa var būt ar tabby (svītrains) vai tortie (trīskrāsu) nokrāsu. Tortie nokrāsa tikai meitenēm. Nesen Birmas kaķu krāsu standartam tika pievienotas ilgi neatzītās silver (sudraba) un smoke (dūmu) nokrāsas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē