• Videotiešraidē aicina vērot dzīvi lielo gauru ligzdvietā Ikšķilē

    Daba un dzīvnieki
    Santa.lv
    Santa.lv
    7. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Lielā gaura
    Foto: Publicitātes foto
    Lielā gaura
    Rūpējoties par lielo gauru ligzdošanas drošību, Ikšķilē uzstādītas šiem ūdensputniem paradzētas mākslīgās ligzdvietas. Savukārt, lai ļautu ikvienam iepazīt lielās gauras ligzdošanu tuvplānā, vienā no ligzdvietām ir uzstādīta tiešraides kamera.

    “Lielās gauras mīt ūdenī, bet to mazuļi nāk pasaulē lielos koku dobumos. Tā kā piemērotu dabisko ligzdvietu – koku dobumu –  paliek arvien mazāk, lai atbalstītu šos mazos pamatiedzīvotājus, Ikšķilē esam uzstādījuši sešas mākslīgās ligzdvietas lielajām gaurām,” norāda iniciatīvas Gauru galvaspilsēta/GAGA Ikšķile īstenotājs Atis Balodis.

    Lielā gaura (Mergus merganser) ir ūdensputns, kas ir lielāks par meža pīli, slaids, ar garu un šauru, sīkzobainu knābi; uz spārniem balti laukumi, bet muguras lejasdaļa un aste ir pelēkas. Peld, samērā sekli iegrimusi, bet barojas nirstot. Lai ķertu zivis, lielā gaura nirst zem ūdens un spēj pavadīt tur 30 sekundes, dažkārt līdz pat divām minūtēm. Lielā gaura ligzdo lielos koku dobumos, vienā dējumā  ir četras līdz pat piecpadsmit olas, savukārt mazuļi ir ligzdbēgļi un jau dienu pēc izšķilšanās ar māti dodas uz tuvāko ūdenstilpi.

    Videotiešraidei var sekot šeit: 

    Iniciatīva GAGA Ikšķile ir daļa no Latvijas Ornitoloģijas biedrības projekta Putna stunda, kas vērsts uz bērnu un jauniešu auditoriju. Lai piedalītos aktivitātē, aprīlī bērnu un jauniešu uzdevums ir ir sekot aktualitātēm videotiešraidē lielās gauras ligzdvietā Ikšķilē, veidojot savu vērotāja dienasgrāmatu jebkurā paša izvēlētā formātā un tehnikā visa aprīļa garumā. Aprīlī skolēniem būs iespēja piedalīties arī videotikšanās reizēs ar ornitologiem, kas iepazīstinās ar lielo gauru ligzdošanas īpatnībām un stāstīs par videotiešraides kameru izmantojumu putnu ligzdvietās. Attālināto tikšanās reižu norises laiks tiks izziņots drīzumā.

    Par novēroto līdz 30. aprīlim jāpastāsta citiem sociālo tīklu ierakstā ar tēmturi #PutnaStunda vai kā citādi. Kad darbs veikts, jāziņo Latvijas Ornitoloģijas biedrībai, rakstot uz e-pastu [email protected], pastāstot par paveikto un norādot uzdevuma veicējus un to vecumu, kā arī kontaktinformāciju.

    Projekts Putna stunda tiek īstenots Latvijas Ornitoloģijas biedrības izglītības programmas Putni un mēs ietvaros ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu un Ikšķiles novada pašvaldības līdzfinansējumu.

    Lai piedalītos Putna stundā, bērniem un jauniešiem laika posmā no 2020. gada oktobra līdz 2021. gada aprīlim ik mēnesi jāizpilda tematiskais uzdevums par ūdensputniem. Noslēdzoties uzdevumu ciklam, tiks sumināti gan individuālie, gan klašu veikumi dažādās vecuma grupās.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē