• VIDEO: Drāma stārķu Fāzes un Volta ģimenē – svešs putns no ligzdas izmet visus piecus mazuļus

    Daba un dzīvnieki
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    4. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Balto stārķu Fāzes un Volta ligzdā šonedēļ risinājušies dramatiski notikumi – visticamāk, svešs putns no ligzdas izmetis vispirms trīs, pēc tam arī pārējos divus mazuļus.

    Šonedēļ tiešraidē no balto stārķu Fāzes un Volta ligzdas, kas atrodas uz AS Sadales tīkls gaisvadu elektrolīnijas balsta, bija vērojami skatītājus satraucoši un skarbi notikumi – no putnu mājvietas, kurā tika aprūpēti pieci aptuveni divas nedēļas veci stārķēni, nedēļas sākumā tika izmesti trīs mazuļi, bet nu to ligzda ir pavisam tukša. 

    Turklāt varmācīgo aktu otrajā reizē vērojis arī mazuļu tēvs Volts, taču nekādi nav reaģējis uz svešā putna darbībām.

    Ornitologi norāda, ka šādi notikumi, lai arī cilvēka acij nežēlīgi un nepatīkami, stārķu dzīvē ir normāla parādība.

    Latvijas Universitātes Bioloģijas institūta Ornitoloģijas laboratorijas vadošā pētniece Dr.biol. Māra Janaus, analizējot notikušo, skaidro, ka, visticamāk, cāļus no ligzdas izmeta svešs putns, un tas varētu būt noticis dzīvnieku pasaulē valdošās konkurences rezultātā. «Šī, protams, ir nejauka, taču dzīvnieku pasaulē ierasta notikumu attīstība. Tā kā putni nav iezīmēti (gredzenoti), to nevar droši apgalvot, bet, visticamāk, stārķis, kas izmeta mazuļus, nebija ne Fāze, ne Volts. Pastāv arī iespējamība, ka tā ir tā pati svešā mātīte, kas aprīlī no ligzdas izmeta pirmo ligzdas saimnieku olu. Varu iedomāties, ka te turpinājusies konkurences cīņa ar domu “ja nav man, tad nebūs arī tev”. Jā, īstas, cilvēciskas kaislības sastopamas arī dzīvnieku vidū!»

    «Savstarpējas kaujas notiek arī dažādu dzimumu starpā, agresīvāki parasti ir tēviņi. Kāpēc tēviņa reakcija šoreiz tik bezzobaina – nav ne jausmas; arī pirmās olas izmešanas laikā tas iebilda relatīvi maz. Varbūt tā ir šī konkrētā putna rakstura īpašība (dzīvnieki ir gandrīz tikpat atšķirīgi kā cilvēki), varbūt tam iepriekš bijušas draudzīgas attiecības ar iebrucēju, var pat būt, ka tas bija nupat labi paēdis un līdz ar to noskaņots miermīlīgāk. Tā nu precīzu atbildi sniegt nav iespējams. Katrā ziņā tā bija vecāku kļūda – tik mazus bērneļus bez uzraudzības atstāt nedrīkst!» forumā dabasdati.lv šo situāciju komentē Janaus.

    Jautāta par rīcību ar izmestajiem mazuļiem, ja tos, vēl dzīvus būdamus, atrod cilvēki, eksperte norāda, ka nedrīkst iejaukties dabas procesos, mēģinot izmestos mazuļus ievietot atpakaļ ligzdā. Savukārt Sadales tīkls brīdina – ņemot vērā, ka stārķu ligzdas bieži atrodas uz elektroapgādes balstiem, piekļūt ligzdai ir bīstami un tas nav pieļaujams arī no drošības viedokļa!  

    «Ja izmestie mazuļi vēl ir dzīvi un veseli, un ja atrodas cilvēki, kas uzņemas turpmākos 1,5 mēnešus par tiem rūpēties, barot vairākas reizes dienā ar jebkāda veida gaļu (atgriezumi, peļveidīgie, kurmji, vardes utt.) – uz priekšu! Sliktuma no tā nebūs,» norāda ornitoloģe.

    Šā gada aprīlī neilgi pēc Fāzes un Volta apmešanās ligzdā, tajā iebruka sveša stārķu mātīte, izmetot ārā pirmo pāra olu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē